Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

A pesti törvény-hallgatók tánczvigalmának tánczrendje 1848-ból

Február 17-én, hétfőn volt 60 éve, hogy a budapesti, illetve akkor még pesti joghallgatók azt a tánczestélyt tartották, melynek tánczrendjét bemutatjuk. Ezen érdekes tánczrend bemutatása alkalmából végig kutattuk az akkori lapokat, de azok bizony nagyon keveset foglalkoztak a pesti törvény-hallgatók tánczvigalmával. Nem kellett akkor még sok reklám, hogy egy-egy bál jól sikerüljön.


Úgy látszik, hogy a joghallgató urak eleinte nem is akartak tánczvigadalmat tartani. A „ Budapesti Hiradó” 1848. január 27-én megjelent száma ezt mondja: „ A jogászok ez évben sem fognak tánczvigalmat tartani, hanem az erre szükséges összeget jótékony czélra fogják forditani. Helyes! annál jobb kedvvel fognak tánczolhatni.”


A „ Honderü „ 1848. Télhó ( január ) 15-iki számában írja: „ A jogászok, mint hallani, az idén sem szándékoznak tánczvigadalmat rendezni. Ha netán mégis rendeznének pénzgyűjtést és a bejövendő összeget jótékony czélra szentelendők, akkor e nemes és valódi áldozatot dicsérő örömmel üdvözöljük. Nem tudjuk azonban Budapest gyöngéd szép neme oly feltétlenül osztozik-e üdvözlői örömünkben.”


A Győrben megjelenő „ Hazánk „ 1848. január 15-én megjelent számában közölt pesti levél szerint: „ A jogászok tüzesen disputálnak adni szándékolt báljok felöl. Hej! Annyi szép kebel dbog a boldog óra felé.”


Később mégis elhatározták a bál megtartását, mert a győri „ Hazánk „ 1848. január 22-én ezt közli: „ Bálok mindenfelé terveztetnek, lesz jogászbál, orvosnövendék bál, ifjak bálja....”
1838. február 17-én meg is volt a pesti törvényhallgatók tánczvigalma, melyről a „ Honderű „ Télutó ( február ) 19-iki száma röviden ennyit említ csak: „ 17-én a Pesti Jogászbál lőn letánczolva”; míg a Télutó 26-iki száma szerint: „ A tánczvigalmak is floribus folynak. A jogászok idei tánczvigalma eddig a legfényesebb volt.

 

Az orvosnövendékeké azonban fényben vetekedni fog vele, ha felül nem mulja.” A győri „ Hazánk”-nak úgy látszik, hogy jó pesti levelezője volt, mert e lap leghosszabban emlékezik meg e bálról. A február 29-iki számban Pesti Levelek czím alatt közli: „ A híres jogászbál folyó hó 17-én számos válogatott közönség részvételével megtartatott.

 

A terem rendezése, kivilágítása, a felszerelése, a zene ugyan olyan, mint a köri bálról emlitém, kivévén, hogy jogászaink a virágzásban kissé terméketlenebbek voltak, mint a köriek. Tartalmas, fesztelen volt egész az összeolvadásig, mert nehogy unalmas egyformasággá váljék, volt gondja néhány firtel mágnásnak et huius generis, hogy külön külön alkottassék, melybe honoracior valahogy ne vegyüljön.

 

Jogászaink vendégszeretet ezt észre vevé, s folytonos útcsinálással e kört szétbontá, a nélkül, hogy Széchenyi fejtegetéseit, az út-csinálásról, fejtegették volna. Általában e bált sikerültnek lehet mondani. Szép nő, szép lány annyi, mint a tenger, tánczolhatott az ember. A mulatság reggelig tartott.”


Más lap nem emlékezett meg a bálról. A jelenvoltak névsorát egyik sem közli. Pedig érdekes lett volna most újra hozni. Talán akadtak volna-e lap – nagy- és dédmama olvasói között, a kik látva nevöket, édes gondolattal szálltak volna vissza emlékezésükkel 60 évre, mikor még szépséggel, ifjú reménynyel fogadták a deli leventék udvarlását.


A bemutatott tánczrend egyszerű; csak egy papir-lapból áll. A szöveg és a kép aczélmetszet rajta, Vidéki János rajza után.


Dr.Rónaky Kálmán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Agrárius hírszolgálat Agrárius hírszolgálat
Annak, hogy a falu népét különösen terményeinek eladásánál a...
Az ipari munka szabályozása Az ipari munka szabályozása
A munka és a munkás védelméről alkotandó új törvényjavaslatokról dr....
A courriéresi bányaszerencsétlenség A courriéresi bányaszerencsétlenség
Arról a rettenetes bányaszerencsétlenségről, mely a franczia...
A Kitartás KK pályaversenye A Kitartás KK pályaversenye
50 km-es motorvezetéses verseny. Első futam 20 km. 1. Bartos Gyula...
Szurkáló fiatalemberek garázdálkodnak éjszaka a főváros utcáin
Vasárnapra virradó éjjel a fővárosban több sulyos szurkálás történt,...
A keletindiai koronázás A keletindiai koronázás
A jelenlegi angol király, V. György az első, a ki megkoronáztatja...
Hindenburg 895.000 többséggel a Német birodalom elnöke Hindenburg 895.000 többséggel a Német birodalom elnöke
A szavazás vasárnap reggel 9 órakor kezdődött Berlinben és egész...
Egy duna-tiszaközi községben keresik a Dohány-utcai merénylet tettesét Egy duna-tiszaközi községben keresik a Dohány-utcai merénylet...
A Dohány-utcai bombamerénylet ügyében tíz nap óta folyó nyomozás...
Az atom, a rádium Az atom, a rádium
Egy szép napon aztán kiderült, hogy az atomon belül is van még...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98