Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

Szerb összeesküvés a magyar állam ellen

Egészen véletlenül, a czetinjei bombapörből kifolyólag, pattant ki annak az összeesküvésnek a dolga, a melyet Szerbiában, Horvátországban és Boszniában szőttek a magyar állam területi épsége ellen. Arról volt szó, hogy az összes szerbek, a kik ezeken a területeken laknak, adott jelre fegyvert ragadjanak, megtámadják a magyar és osztrák katonaságot, hivatalnokokat, leöljék, elzavarják és kikiáltsák az egységes és oszthatatlan Nagyszerbiát, a Karagyorgyevics-család uralkodása alatt.


Az összeesküvés, mint mondottuk, történetesen pattant ki. Egy Nasztics György nevű szerb ujságiró, a ki elsőbb Boszniában, majd Belgrádban működött s a ki egyik főalakja volt az összeesküvő társaságnak, megkülönbözött czinkostársaival és leleplezte őket. Az összekülönbözés oka az volt, hogy a többiek Nikita montenegrói fejedelemnek az elpusztításával akarták kezdeni a nagyszerb egység megteremtését, azért, mert Montenegró lakossága is szerb. Bizonyosan úgy gondolkoztak, hogy először a harczias és elszánt montenegróiakat kell bevonni a szerb egység hívei körébe, ezek hatalmas magját alkotják aztán a forradalmi hadseregnek.

 

A belgrádi czinkosok el is szállították a Nikitának szánt bombákat Czetinjébe, de már nem süthették el, mert Násztics leleplezte őket. Ebből természetesen szörnyű ellenségeskedés támadt az ujságiró és egykori czinkostársai között. Az összeesküvők az által gondolták Nasztics vallomásait megerőtleníteni, hogy kígyót-békát kiáltottak rá, elnevezték bérencznek, semmiházinak, fizetett kémnek és a többi. Szó szót követett – tudjuk már, hogy megy az ilyesmi – s a dolog vége az lett, hogy Nasztics az összeesküvés minden titkával kipakolt. A boszniai s különösen a horvátországi büntető-hatóságoknak nem maradt más föladatuk, mint hogy a Nasztics-féle leleplezések valódiságáról megbizonyosodjanak és bebizonyult valódiságuk esetén a bűnösök ellen eljárjanak.


Ezek után csak az a csodálatos, hogy az egész horvátországi szerb banda nincs még letartóztatva és börtönbe vetve. Magyarország hétszáz esztendővel ezelőtt temérdek magyar vér ontásával tűzte ki odalenn Boszniában a magyar lobogót, ősi birtoka és tulajdona odalent az a terület. Horvátországról nem is beszélünk: ez magyar föld volt mindig és ma is elválaszthatatlan és szoros része a magyar állam területének és testének. Magyarország még nem jutott odáig, hogy büntetlenűl hagyja azokat a kisérleteket, a melyek a magyar szent koronát akarják kirabolni, a melyek meg akarják csonkítani az állam területi épségét s új államot akarnak kikerekíteni Magyarország tulajdon testéből és véréből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98