Dtum
Login with Facebookk
1908 | December

A KOPPANÓ-JÁTÉK.

A koppanó voltaképen czéldobó játék, mely nem veszélyes s melyet korkülönbség nélkül mindenki könnyen elsajátíthat és gyakorolhat. Főképen a középiskolákra lesz áldásos játék, hol a footbal már annyi szerencsétlenségnek volt az okozója. A felnőtteknek meg könnyen hozzáférhető és olcsó játék lesz.


A koppanó magába foglalja a vívás és czéllövészet alapelvét. Fejleszti az egész izomrendszert, folytonos lélekjelenlétet igényel, növeli az ambícziót, az energiát és a nyílt küzdelemre tanít. A játéknak több olyan pontja is van, mit hölgyek is játszhatnak.

 

Legérdekesebb a „koppanó párviadal”, mit ha 10-15 pár produkál egyszerre, valóságos csatakép tárul az ember szeme elé. A játék minden egyes pontjára szabályok vannak. A koppanó párviadal például abban áll, hogy 20 lépésnyi távolságban szembe egymással beszúrnak a földbe két-két embernagyságú lapátot egymás mellett mintegy ölnyire, a lapátoknak közepén köralakú nyílás van, mely hátul fehér papirral van beragasztva, ezek képezik a czélpontokat, melyekért a küzdelem elsősorban folyik.

 

Most a játékosok szembe egymással a czéllapátok között felállanak, fejükön egy igen szellős és könnyű fejvéddel, melyeknek tetején szintén van egy-egy papiros czélpont, de ez már jóval kisebb az előbbieknél. Mellüket igen könnyű kötény fedi, melynek zsebében vannak elhelyezve az apró de tömör gummi golyók, melyeket a dobásra használnak. A küzdő felek balkezükben egy-egy könnyű bőrpajzsot tartanak, mit a golyók lehárítására, illetve czélpontjaik megvédésére használnak. Az adott jelre elkezdik a támadást és az lesz a győztes, a ki több czélpontot talál.

 

Ezt a gyönyörű jellegzetes játékot Budapest előkelőbb sportköreiben Vizy Károly és Halász Zsigmond vívómesterek és a feltaláló Nagy Zsiga festőművész mutatták be. Mindenütt meglepetést szerzett ezen új sport és a legkiválóbb szakférfiak nagy elismeréssel nyilatkoztak róla. (A koppanó már a külföld érdeklődését is fölkeltette.)


Legutóbb a m. kir. honvéd Ludovika-Akadémia 300 növendéke és annak tiszti-tanári kara gyönyörködött a koppanóban. Vívó- és tornamestereik elhatározták, hogy e testedző játékot meghonosítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A koppanó-játék kezdete A golyó kivédése A végső küzdelem A koppanó-játék a Ludovika-akademia kertjében
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98