Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Zemplényi Tivadar képei

A rohamosan – szinte talán túlontúl rohamosan – fejlődő magyar kulturéletben Zemplényi Tivadar immár a régi mesterek közé számít. Nem ugyan éveinek számánál fogva, hiszen a művész még alig, hogy túllépte java férfi korát, de két évtized óta alig volt kiállítás, melyen munkáival ne találkoztunk volna s művészete megkapta már a legnagyobb elismerést, a miben magyar festőnek része lehet: elvitte a nagy aranyérmet is.

 

Annál szebb fényt vet a művész tehetségére és nemes becsvágyára, hogy ilyen művészi múlt után fejlődésében egy perczre meg nem állt s mint azt a „ Könyves Kálmán” termében rendezett kiállítás mutatja, még egyre újabb és újabb területeket hódít meg biztos ecsetjével.


Ez az állandó fejlődés azonban nem úgy értelmezendő Zemplényinél, mint a legtöbb modern magyar művészeknél, a kik máról-holnapra irányt változtatnak; behódolnak minden divatos áramlatnak s szinte ruha gyanánt változtatják művészi meggyőződésüket, elveiket.

 

Zemplényiben van bizonyos szolíd, konzervativ vonás, de ez a konzervativizmus a legtiszteletreméltóbb, mert nem dobja el a ma eredményeit a holnap ismeretlen délibábjaiért, hanem mindig a tegnap alapköveit építi fel, a mát. Ez az igazi fejlődés, - nem az a türelmetlen ugrándozás, mely egyik ösvényről a másikra szaladgál, a nélkül, hogy akár egyik utját is végigjárná.

 

Ez is temperamentum, ha nem is oly izzó, lobogó, mint a vakmerő újítók fanatikus láza, mely mindent lerombolt, a mi a tegnaphoz köt bennünket s eleve megmámorosodik a holnap még oly ismeretlen minisztériumaitól is.


A magyar földnek a magyar parasztnak s a föld munkás asszonyainak hymnusát énekli a szinek nyelvén legszivesebben s ez a tárgykör bizonyos magyar zamatot ad munkáinak. De a tárgykörön kívül, mely a pikturában végre is másodrendű, festői egyénisége is erős nemzeti sajátságokat mutat.

 

A magyar paraszt komoly, széles, méltóságos, néha kissé tempós temperamentuma szól le hozzánk ezekről a vásznakról s ha nem tudnánk is, hogy Zemplényi nem tartozik a külföldet járó magyarok közé, képei beszélnék el, hogy legszivesebben a magyar falu üde levegőjében él. Talán ez a levegő edzette ilyen erőssé, ilyen komolylyá, ilyen becsületessé, mint a minőnek máig megmaradt s hihetőleg ezután is megmarad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szomjas a csorda Nyaralás
Cikk-ajánló
Petrovácz éles támadása az új jobboldali agitáció ellen Petrovácz éles támadása az új jobboldali agitáció ellen
Vasárnap mondott beszámolóbeszédet Petrovácz Gyula, Budapest déli...
Az ötéves program sikere: a dolgozó tőke nyugalmától és biztonságától függ Az ötéves program sikere: a dolgozó tőke nyugalmától és biztonságától...
A minden politikai szemponttól független, tisztán közgazdasági...
Véd- és dacszövetséget köt Franciaország és Oroszország a németek ellen Véd- és dacszövetséget köt Franciaország és Oroszország a németek...
Barthou külügyminiszter vasárnap éjjel visszaérkezett Genfből és...
 A budapesti  vadvirágok A budapesti vadvirágok
Örvendetes jelenség az, hogy számos vadvirágunk valóban megérdemli,...
A bankjegyhiány enyhitése A bankjegyhiány enyhitése
Noha veszedelmesen nagy a bankjegyforgalmunk, az utóbbi időkben mégis...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Marc kapitány Pesten maradt és napi négy milliót fizet rá barátságára Marc kapitány Pesten maradt és napi négy milliót fizet rá...
A Royal Orfeum multhónapi műsorának főattrakcója a nagyszerü Marc...
Nagy ártérmentesítés Nagy ártérmentesítés
Torontál vármegyében mindig a közérdeklődés tárgya volt a németbánáti...
Husvétra amnesztiát kapnak a frankpör elitéltjei? Husvétra amnesztiát kapnak a frankpör elitéltjei?
A kormányzói kabinetiroda jól informált helyről szerzett értesülésünk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98