Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Báró Bánffy Dezső a helyzetről

Báró Bánffy Dezsőről az a hir terjedt el, hogy vissza akar vonulni a politikai élettől. A hirt báró Bánffy a nála járt ujságirók előtt a leghatározottabban megczáfolta és azután hosszabban és igen keserűen nyilatkozott a politikai helyzetről.
- A politikai helyeztet – kezdte beszédét báró Bánffy – a legnagyobb mértékben kritikusnak látom. A mint a nemzetnek a bécsi és a linczi békében kikötött jogai nem respektáltattak, úgy az 1867-ki, mondjuk budapesti béke határozmányai is papiroson maradtak. Sőt most már a visszafejlődés is megkezdődött. Pedig, ha a hazaáruló Tisza Kálmán és Bánffy Dezső-féle csöndes, de annál eredményesebb munka tovább folyt volna, ma máskép állnánk. Akkora a külügyminiszter nem merészelt úgy beszélni, mint most Aerenthal, mert mi erőteljesen küzdöttünk a közös miniszterekkel a magyar állam elismerése érdekében.

 

Most azonban büntetlenül mondhatta Aehrenthal azt, a mi az uralkodónak is álláspontja magyar államiság befelé, egységes monarchia kifelé. És ennek nyilt hangoztatásban látom a legnagyobb veszedelmet. A függetlenségi párt Apponyi Albert csábító szaván indul és ennek eredménye, hogy Bécsben ma már belátják, hogy a függetlenségi párttal jobban boldogulnak, mint a hatvanhetes kormányokkal.

 

Érzik, hogy a nemzet gyönge és eszerint rendezkednek be. A rövidlátók ujjonganak, hogy a 67 meghalt és él a 48. pedig – bár a 67 meghalt – nem a 48 következett, hanem a 48 előtti idők ismétlődnek. Mindezt látom és belátom, hogy nem tehetek semmit. Az idők folyamán virágzó gazdasági terület lehetünk, de államiságunk határozottan visszafejlődik. Hogy mi segíthet rajtunk? Talán csak egy új 48, új Világos, új Königgrätz, új Deák Ferencz és azután egy új 1867. Franczia, olasz és orosz forrásokból furcsa dolgokat hallottam, hogy mi fog történni, ha bekövetkezik a trónváltozás. Európai konflagráczióról beszélnek és ki tudja, mi lesz ennek az eredménye.

 

Van még egy ismeretlen faktor: Ferencz Ferdinánd trónörökös. Kitünően beszél magyarul, érdeklődik a magyar ügyek iránt, de kérdés, hogy ez az érdeklődés hasznunkra lesz-e? Klerikalizmusától nem tartok, a klerikalizmus, a melyet Német-, Franczia- és Olaszország kiüldözött, nálunk sem fog talajra találni. Arra gondolok, hogy mi fog történni, ha a trónra lép. Az eskü? Ha a népek föllázadnak, megsértik esküjöket. De ha fölülről akarnak forradalmat csinálni… Szomoru a látvány tehát, de azért nem mondtam senkinek, hogy vissza akarok vonulni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Versek Versek
Forr már a víz, öntsd a tüzes kövekre, Hadd szálljon gőze a...
A házbér kérdés A házbér kérdés
A háborus nehézségekhez hirtelen ujabb csatlakozik a fővárosban: ha...
Általános békét követelnek az oroszok Általános békét követelnek az oroszok
Az összes oroszországi munkás- és katonatanácsok kongresszussa...
Németországban van a világ legnagyobb adóállomása Németországban van a világ legnagyobb adóállomása
Néhány évvel ezelőtt még csak igen kis energiával dolgozó...
Uj államkölcsön Uj államkölcsön
A pénzügyminiszter az appropriációs javaslatban 400 millió K kölcsön...
Balra hajts! Balra hajts!
A győri kereskedelmi és iparkamara előterjesztést tett a...
Witte gróf Witte gróf
Az orosz politikai közviszonyokon ma valóban el sem lehet igazodni....
F. Kaffka Margit F. Kaffka Margit
Ez a név vagy két év előtt egy verskötettel tünt fel s lett az...
Magyarország – Ausztria 5:3 Magyarország – Ausztria 5:3
Vasárnap már a kora délelőtti órákban tumultózus jelenségek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98