Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Homosexualitás és gonosztett

Cesare Lombroso, a kiváló büntető anthropolog foglalkozott legújabban a kérdéssel s ezzel mintegy kiegészitette a gonosztevőről írt nagyobb munkáját.

E két baj összefüggésére okvetlenül rá kellett jutnia, ha figyelemmel kisérte a Tarnovszky, Laupt, Serieux, Penta, Cantarano, Westphal s Krafft-Ebing szolgáltatta tudományos megfigyeléseket és eredményeket, mely feltétlenül a homosexualitás és a gonosztett között fennálló összefüggés mellett bizonyítanak.

A gyermekkorbban van egy olyan átmeneti idő, a mikor megvan bennünk a hajlandóság a gonosztevésre, a legtöbben pedig a hazugságra, lopásra a nélkül, hogy ebből biztos következtetést vonhatnánk a későbbi korra. Igen gyakori a gyengébbekkel szemben nyilvánuló könyörtelenség, hatalmaskodás, a mely állatok irányában kegyetlen vadsággá fajulhat. A gyermek nem bír tiszta fogalommal a tuladjonjogról sem.

Fellép náluk a homosexualitásnak egy átmeneti faja, néha pedig amolyan félsexualitás, vagyis a morális hermaphroditismus (himnősség) egy alakja, a mely Marchesini szerint a leánypensionátusokban plátói szerelem alakjában s elég nagy mértékben nyilvánul.

Ha a férfi emlékei között kutat, bizonyára eszébe jut az is, hogy társaival kötött első barátsága gyakran szerelmi szinezetű volt, sajátságos féltékenység járt nyomában s kezdetben volt a leghevesebb, míg később, férfikorban lassan-lassan alábbhagyott.

Lombroso megkülönbözteti az alkalmi gonosztevők két csoportját s az „egész” és „fél” kifejezéseket használja a csoportok megjelölésére. Ugyanezt a szétválasztást alkalmazza Krafft-Ebing a homosexuálokra. Ezek nevezetesen fogházakban, kórházakban, pensionátusokban, hajónutazáskor, vagyis szűk helyen történt összezsúfolás eredményeként, de semmi vonatkozásban sem volt a másik nemhez s gyakran éppen a pubertás korában lépett fel.

Férfi-prositutio, valamint sodomia a gyarmatok specialitása s érthető, ha meggondoljuk, hogy a gyarmatok katonái szenvedélyük kielégítését alkalom híján nélkülözni kénytelenek. A homosexuálok között is akad bolond, paralytikus hülye, a kik csupán elmezavarból vétkeznek; vannak köztük olyanok, a kik terheltségüket külsőleg is elárulják: férfiak nőre emlékeztető arczvonásokkal, csupaszság, széles medencze, túlfejlett mell, mely esetleg tejkiválasztásra is képes, szóval olyan ismertető jelek, a melyek a másik nemet jellemzik.

A gonosztevőknek mintegy 60 százaléka kivétel a gonosztevő-typus alól, a minek az a magyarázata, hogy nagyrészt alkalomszülte gonosztevők: betegség, alkoholismus, syphilis stb. a kiindulópontok. Ugyanígy vagyunk a homosexuálokkal, ezeknek is nagy része semmi külső látható jellemző-sajátságot nem árul el s arczjátékukból sem vonhatunk következtetést.

A gonosztevők és homosexuálok lélektana azt láttatja, hogy a két csoport mind a két nem hibáival bír, de erényeit nélkülözi. A homosexuálok ismertető jelei frivolitás, önzés, féltékenység, hamisság s hogy szeretik a piperét. Gyakran olyan is kerül közülök, a ki zenei és festői érzéket árul el, vagy a szinházat kedveli. Talán ezzel magyarázhatjuk meg azt, miért van a kiváló szinészek, zenészek és képzőművészek között annyi perverz egyén.

A gonosztevők ebben sem maradnak hátrább, csakhogy náluk dőzsölésben, tetovirozásban nyilvánul, szeretnek jargonban beszélni s a gonoszat magáért a gonoszért művelik.
Nézzük, hogyan vagyunk a leszármazás kérdésével. Mind a született gonosztevők, mint a homosexuálok nyavalyatörős, idegbeteg, vagy öreg szülők gyermekei.

Alkoholista szülők leszármazottjai nagyobbrészt gonosztevők. Mindkét csoport idegbetegségre hajlandó, csakhogy az egyikben hysteria, a másikban nyavalyatörés uralkodik. Korán érettek s sajátságos epileptikus szinük van. Jellemző, hogy egyik sem ura cselekedeteinek.

Mindez egészen világos s mégis sok tudós, közöttük Näcke, Krafft-Ebing, Gross stb. tagadják azt, hogy vannak „született” gonosztevők; homosexuális hajlamoknak minősítik a született gonosztevők jellemsajátságait s ezért követelik a született homosexuálok, a perverzek büntetlenségét s követelik azt, hogy az ilyen egyénre ne lehessen kimondani a felelősséget, pedig hát a perverzek jellemsajátságai számban jóval alatta maradnak a született gonosztevőkéinek, nem is oly gyakori a fellépésük, meg aztán bűnük sem annyira megrovandó.

A született gonosztevők és született homosexuálok e szerint feltétlenül parallelismusban vannak s noha mindkét csoportot ez idő szerint javíthatatlanság bélyegzi meg, mindazonáltal nem szabad ugyanazzal a jogi mértékkel itélkezni fölöttük, mert hiszen a homosexuálok a nemi ösztön csökkenésével a javulás útjára térnek s bűneik ez utóbbinak elmaradása után önként megszűnnek, az igazi gonosztevő ellenben holta napjáig is az marad s vele szemben a társadalom védekezése sohasem lehet elég hathatós.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Két vegyész leleplezése a „vitamindus” készítményekről Két vegyész leleplezése a „vitamindus”...
Az utóbbi időben gombamódra szaporodtak el az élelmiszerüzletekben az...
Madzsar Alice mozdulatművészeti csoportja az Új Szinházban Madzsar Alice mozdulatművészeti csoportja az Új Szinházban
Ha egyszerűen mint produkcióról beszélek erről az estéről, akkor csak...
Továbbjutni
Újabb költészetünk kátyuba jutott, s ami a legsúlyosabb, jól érzi ott...
Uszóverseny Miskolcon Uszóverseny Miskolcon
Jótékony célu uszóversenyt rendezett az uszással foglalkozó miskolci...
Az óceánok félelmetes vadászai Az óceánok félelmetes vadászai
Már az 1914-18-as világháborúban is jelentős harceszköznek bizonyult...
A háborus gyógyítás csodáiból A háborus gyógyítás csodáiból
Az orvostudomány valósággal csodákat művel a háboru alatt a beteg...
A Neptun Evezős-Egylet évi jelentése A Neptun Evezős-Egylet évi jelentése
A Neptun Evezős-Egylet évi jelentése fekszik előttünk és annak...
Szomory Dezső - Az Őszi vihar alkalmából Szomory Dezső - Az Őszi vihar alkalmából
Mikor kissé hosszas távollétem után, Parisból végre haza tértem és...
A legjobb karácsonyi ajándék gyermekeknek A legjobb karácsonyi ajándék gyermekeknek
Majdnem óriási sikert ért el az utolsó évben egy játék és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98