Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

Milyen legyen az új horvát bán?

Olyan bánra van szükség, aki nemcsak jó horvát, de jó magyar ember is és a magyar állam egységét megbontani nem engedi. De ez nem elég. Gondoskodnia kell, hogy az osztályfőnökei is olyan emberek legyenek, a kik a magyar állam egységének őszinte hívei. Ha ilyen ember Horvátországban nem akadna, Magyarországon kell erre alkalmas, a horvát nyelvben jártas és a horvát autonom törvényeket ismerő férfiakat keresni. De semmi kétség, hogy akad ilyen ember Horvátországban is.

Éreztetni kell továbbá a horvátokkal, hogy ők a magyar államnak polgárai és így csak javukra válik, ha magyarul is megtanulnak, mert az állam nyelve a magyar. Az ő nyelvük a saját földjükön kizárólagosan a horvát ugyan, de a horvátok a magyar állam ügyeinek intézésében csak akkor vehetnek részt, ha értik a magyar nyelvet. Erről törvény is van. A ki tehát ennek a követelménynek meg nem felel, a ki a magyar tanácskozási nyelvet nem érti, azt ezentul a magyar törvényhozásnak egyik háza se igazolja. Se a képviselőház, se a főrendiház ne fogadja el delegátusnak.


Ez még korántsem minden, a mit tehetünk, de ennyiből is nyilvánvaló, hogy van elég módunk, a melyet alkalmazásba vehetünk a magyar állam egységének megóvására és biztosítására.
Idáig sokat elnézett Magyarország a jó viszony érdekében. De ez a jó viszony, mint az eredmények megmutatták, csak képmutatás volt. Most már a komoly és kemény cselekvés terére kell lépni.
Nos tehát, most már legyen is a magyar megint olyan, a milyen mindig volt, ha fönn akart maradni. Ha látja, hogy szép szerével nem boldogul, üssön a fejére annak, a ki az ő fejére akar mászni.


Törvénytelenséget, erőszakot mi az új bántól a horvátokkal szemben nem kivánunk. De kivánunk. De kivánunk kiméletlen és kemény energiát azokkal szemben, a kik bolond handabandázással le akarják ütni a fejünkről a süveget. Mert ebben az országban mi viseljük a kalapot és jó sora itt csak annak lehet, a ki ezt a helyzetet becsületesen elismeri, magát is megbecsüli, a magyar államiságot is megbecsüli. Az ilyen emberrel, akármiféle nyelven is dicséri az Urat, semmi bajunk, testvérünknek ismerjük és szeretjük. De a ki a magyar állam polgára láttára a magyar állam ellen csinál politikát, annak az orrára koppintunk és megtanítjuk emberségre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kerékpár-világ Kerékpár-világ
A Budapesti Kerékpár-Egyesület 1882. f. hó 8-án este a Klivényi-féle...
Rádiofonon keresztül Rádiofonon keresztül
Gyárfás Ibolyka, a világhirü magyar hegedűművésznő Berlinbe arat most...
Ki volt a gyilkos? Ki volt a gyilkos?
A Temple tudósítója megemlékezik Essart ügyvédnek 1786-ban megjelent...
Ártatlanul megrágalmazott szinésznő Ártatlanul megrágalmazott szinésznő
A rendőrséghez névtelen feljeletés érkezett a közelmultban s ebben...
Bunbury a Kamaraszínházban Bunbury a Kamaraszínházban
Wilde egyebeken kívül nagy komédiás is volt. Amit "bűnbeesése" előtti...
Házak eltolása Házak eltolása
Ma már a ház nem a földhöz kötöttség jele. A magyar nyelv is például...
Német katonák pénze Német katonák pénze
Egyik berlini ujságnak jelentik a nyugati harcztérről: „Ma,...
A szerb összeesküvők A szerb összeesküvők
Mióta a Milán király ellen Belgrádban intézett merénylet és egy...
Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség számára Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség...
A tokaji szüreti hét október hó 16-án, vasárnap kezdődött meg nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98