Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

Milyen legyen az új horvát bán?

Olyan bánra van szükség, aki nemcsak jó horvát, de jó magyar ember is és a magyar állam egységét megbontani nem engedi. De ez nem elég. Gondoskodnia kell, hogy az osztályfőnökei is olyan emberek legyenek, a kik a magyar állam egységének őszinte hívei. Ha ilyen ember Horvátországban nem akadna, Magyarországon kell erre alkalmas, a horvát nyelvben jártas és a horvát autonom törvényeket ismerő férfiakat keresni. De semmi kétség, hogy akad ilyen ember Horvátországban is.

Éreztetni kell továbbá a horvátokkal, hogy ők a magyar államnak polgárai és így csak javukra válik, ha magyarul is megtanulnak, mert az állam nyelve a magyar. Az ő nyelvük a saját földjükön kizárólagosan a horvát ugyan, de a horvátok a magyar állam ügyeinek intézésében csak akkor vehetnek részt, ha értik a magyar nyelvet. Erről törvény is van. A ki tehát ennek a követelménynek meg nem felel, a ki a magyar tanácskozási nyelvet nem érti, azt ezentul a magyar törvényhozásnak egyik háza se igazolja. Se a képviselőház, se a főrendiház ne fogadja el delegátusnak.


Ez még korántsem minden, a mit tehetünk, de ennyiből is nyilvánvaló, hogy van elég módunk, a melyet alkalmazásba vehetünk a magyar állam egységének megóvására és biztosítására.
Idáig sokat elnézett Magyarország a jó viszony érdekében. De ez a jó viszony, mint az eredmények megmutatták, csak képmutatás volt. Most már a komoly és kemény cselekvés terére kell lépni.
Nos tehát, most már legyen is a magyar megint olyan, a milyen mindig volt, ha fönn akart maradni. Ha látja, hogy szép szerével nem boldogul, üssön a fejére annak, a ki az ő fejére akar mászni.


Törvénytelenséget, erőszakot mi az új bántól a horvátokkal szemben nem kivánunk. De kivánunk. De kivánunk kiméletlen és kemény energiát azokkal szemben, a kik bolond handabandázással le akarják ütni a fejünkről a süveget. Mert ebben az országban mi viseljük a kalapot és jó sora itt csak annak lehet, a ki ezt a helyzetet becsületesen elismeri, magát is megbecsüli, a magyar államiságot is megbecsüli. Az ilyen emberrel, akármiféle nyelven is dicséri az Urat, semmi bajunk, testvérünknek ismerjük és szeretjük. De a ki a magyar állam polgára láttára a magyar állam ellen csinál politikát, annak az orrára koppintunk és megtanítjuk emberségre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98