Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

A parasztpárt kongresszusa

Az Achim L. András vezetése alatt álló alföldi Parasztpárt és Földmivelő Szövetség pünkösd két napján tartotta kongresszusát Békéscsabán. Négyszáz község 963 küldöttel képviseltette magát. Résztvett a kongresszuson a Nyugatmagyarországi radikális párt, az Országos Földművespárt, a Nyugatmagyarországi Parasztpár, a Biharmegyei Földmunkás-Szövetség. A tót és oláh nemzetiségi pártot Hodzsa Milán és Vlád Aurél országgyűlési képviselők reprezentálták. Először a vezetőséget alakították meg. Elnökké egyhangulag Achim Andrást választották, társelnökök lettek: Lehóczky Mihály (Tót-Komlós), Zalkay Lajos szerkesztő (Pozsony), Pető Sándor (Békéscsaba), Pokrócz Ferencz (Balmazujváros), K. Horváth Sándor (Orosháza), Farkas Antal és Kovalovszky András (Doboz). Achim András megigérte, hogy kettőzött erővel fog harczolni a népjogokért, a melyeket a tőke el akar tiporni.

 

Zalkay Lajos az igazságtalan adókról, Pokrócz Ferencz és mások a parasztság bajairól, Orosz Mihály ötvenkét község nevében a közigazgatási tisztviselők visszaéléseiről beszélt. Elmondta, hogy Tiszaföldvárról egy földmunkást azért bocsátottak el a szolgálatból és birságolták meg, mert nem akart imádkozni, gyónni és áldozni. Schwimmer Rózsát, a feministák elnökét Balmazujvároson le akarták tartóztatni. Mandula László románul beszélt, majd Pető Sándor üdvözölte a szervezkedést. Vlád Aurél és Hodzsa Milán ezután a nemzetiségi elnyomatásról szónokoltak és biztosították a magyar parasztokat jóakaratukról.

 

Achim azt indítványozta, hogy kongresszus hódoló üdvözletet küldjön a királynak. A távirat így szól:
Ferencz József Magyarország királyi ő felségének Wien. A Békéscsabán gyülésező magyarországi parasztpárt kongresszusa hódolattal üdvözli a népállam alapját képező általános, egyenlő és titkos választójog fejedelmét, a megalkotandó igazi alkotmány atyját, I. Ferencz Józsefet, Magyarország dicsőséges királyát. Felséged hűséges alattvalói nevében Achim L. András elnök.
Hodzsa Milán ellenezte az üdvözlést, mert szerinte a király gördít akadályokat a nemzetiségiek békés összeműködése elé. Pető Sándor és Vlád Aurél helyeselték a hódolást. A túlnyomó többség is ezen az állásponton volt. Horváth István (Nagyvárad) a parasztság gazdasági helyzetéről, Boros-Brindus Mihály a politikai helyzetről beszélt, de Sailer Elek főszolgabíró megvonta tőle a szót.


Hétfőn délelőtt Lehóczky Mihály nyitotta meg a kongresszust. A mikor Ujlaki Sándor egy verset akart elszavalni és a párt vörös zászlóit behozták, a főszolgabíró így szólt:
- Ha nem távolítják el a zászlókat, azonnal feloszlatom a kongresszust.
Erre kivitték a zászlókat. Pető Sándor ellenző felszólalása után kimondották, hogy ha a kormány nem terjeszti be őszszel az általános, titkos választójog reformját, egynapos tömegsztrájkot rendez a párt. Végül elfogadtak egy határozati javaslatot, mely szerint nemi különbség nélkül minden 20 évet betöltött állampolgár választójoggal birjon. Hétfőn délután Pető Sándor képviselő beszámoló-beszédet mondott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gyilkos merénylet Ausztriában: megölték a galicziai helytartót Gyilkos merénylet Ausztriában: megölték a galicziai helytartót
Nagy feltünést és megdöbbenést keltett véres merénylet történt...
Nemzetközi golfverseny Tátralomnicon Nemzetközi golfverseny Tátralomnicon
A Tátraclub mozgalmas nyári golfszezonjának méltó befejezését képezte...
A MAFC nemzetközi úszóversenye A MAFC nemzetközi úszóversenye
A korai őszi verőfény pompás keretet adott a MAFC-miting második...
A Kaukázus forradalma A Kaukázus forradalma
Oroszországnak a Fekete-tengeren túl levő részén, a Kaukázusban...
Az új bán föladatai Az új bán föladatai
Pár esztendő alatt immár a harmadik új bán vonult be a zágrábi...
Jobb közigazgatást! Jobb közigazgatást!
Küszöbön van a közigazgatási reform. Sokat fogunk még róla beszélni,...
Faragó Sándor és László Aladár vígjátéka a Belvárosi Szinházban Faragó Sándor és László Aladár vígjátéka a Belvárosi...
Ez a nagysikerű vígjáték csak azért fontos, mert elszomorító...
Csányi László szobra Zalaegerszegen Csányi László szobra Zalaegerszegen
A hős vértanu szobrára tizenhét szobrász versenyzett a nyáron kiirt...
Mi újság? Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98