Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

Grafikai- és tavaszi tárlat

A haldokló saison utolsó erőfeszitése a Nemzeti Szalon grafikai és tavaszi kiállítása. Pedig kár, hogy ennyire kiszorult a kiállítási idényből; megérdemel volna valamivel „ roszabb” időt is, mikor kevésbbé csábító odakünn a napsugár s az orgonabokrok mámorító illata. Májusban a papirra vetített természet már nem igen bír versenyezni a szabad természettel – a grafika pedig épen nem.

 

Közönségünknek amúgy is vajmi kicsiny az érdeklődése e nemes és nálunk kissé érdemetlenül el is hanyagolt művészet iránt, úgy, hogy az államnak kell pótolnia a társadalom részvétlenségből fakadó mulasztásait. Nem is dicsérhetjük eléggé a kultuszkormányt, hogy díjak kitűzésével ösztönzi művészeinket, a grafika ápolására s erkölcsi kitüntetéssel, sőt anyagi jutalmazással is igyekszik kárpótolni azokat, kik az ecset helyett a czeruza, toll, kréta, vagy rézkarcz felé fordítják figyelmüket.

 

Az idén immár ötödször hirdet pályázatot a kultuszminisztérium grafikai díjakra s a legváltozatosabb grafikai munkákat kívánja cserébe az 500 koronás díjakért. Van díj alakrajzra, tájrajzra, a könyv természetéhez alkalmazkodó rajzra ( illusztráczióra ), eredeti metszetre, karczra, kőnyomatra, vagy a grafikai művészet egyéb fajára és végül vízfestményre.


A pályázatok minden évben sikerrel is jártak, s legjelesebb művészeink sorra vitték el a kitüntetést. Glatz Oszkár, Major Jenő, Nagy Sándor, Rauscher Lajos, Edei Illés Aladár, Tull Ödön, Olgyay Viktor, Barta Ernő, Chabada Béla, Pravotinszky Lajos, Conrad Gyula, Székely Árpád: ezek az eddig díjazottak, a legtöbb köztük ismételten is megkapta a koszorút. S ha nézzük az idei munkákat, fel kell hogy tűnjék: a legtöbb és jobbára a legkiválóbb munkákat is megint ezek a művészek küldték a kiállításra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98