Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

Az idegenek nyilvántartása

Andrássy Gyula gróf belügyminiszter a minap rendeletet adott ki, a melyben meghagyja, hogy az 1903. évi bevándorlási törvényt szigorúan hajtsák végre. A rendelet értelmében május elsején a főváros egész területén az itt tartózkodó idegeneket illetőleg új rendszabályok lépnek életbe. Ezek értelmében minden akár szállóba, akár magánlakásba térő idegen megérkezése napján bejelentendő, még pedig – az eddigi eljárástól eltérően – két bejelentő lapon. Mind a két bejelentő lap bekerül a főkapitányság illetékes ügyosztályába. Ott az egyik lapot rendes bejelentő lapként kezelik, a másikat tizenöt napig tartó nyilvántartásra használják.

 

Ezen a második bejelentő lapon minden idegent, a szerint, hogy Európa mely államából, avagy a világ melyik részéből jött, külön-külön osztályban tartják nyilván. Ugyancsak ezen a második és külön nyilvántartásra szánt bejelentő lapon nyoma lesz annak is, hogy ha az idegen itt tartózkodásának első tizenöt napján lakást változtat. A legfontosabb intézkedés azonan az, hogy az idegen tizenöt napnál hosszabb ideig kivánna a fővárosban maradni, akkor a tanácshoz kell majd folyamodnia engedélyért.

 

A belügyminiszter ezzel az intézkedésével el akarja kerülni, hogy a fővárost megbizhatatlan, veszedelmes elemek ellephessék. A fővárosba való bevándorlás az utóbbi időben nagyobb mértéket öltött, főleg az oroszországi állapotok miatt. A rendőri adatok szerint az utóbbi négy év alatt állítólag tizezer idegen ember telepedett meg a fővárosban s ezek csaknem valamennyien orosz földről idemenekült, hontalanná lett zsidók. Ezek az emberek földhöz ragadt szegények, legnagyobb részük házalással és koldulással tartja fön magát, legalább addig, mig valami munkához juthat.

 

Több fővárosi lap a belügyminiszter rendeletével s a rendőrség intézkedéseivel foglalkozva, azt az aggodalmát hangoztatta, hogy a rendelet nemcsak a bevándorlottak silányabb elemeit, hanem azokat a becsületes szándéku bevándorlottakat is sujtani fogja, a kik hontalanná válva, itt második hazát keresnek. Minderre vonatkozólag a főkapitány a rendőr sajtóiroda útján hosszabb nyilatkozatot adott ki, a melyben ismerteti a rendőrség álláspontját s ebben a dologban tett intézkedéseit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98