Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

Középiskolai tanulók katonai kiképzése.

A minap, hogy az osztrák delegácziós ülésen a hadügyi kérdések felett folytak a viták, aktuálissá vált a diákok katonai kiképzése.

 

Schönaich táborszernagy közös hadügyminiszter egyik delegátus beszédére, a melyben az ifjak katonai nevelését érintette, oly értelemben felelt, hogy örömének ad kifejezést, hogy e tárgyat a vita során szóvá tették. Általánosan érvényesül az az irány, hogy a katonai kötelezettségek a lehető legszükségesebb mértékre redukálandók. Ebben az irányban – ugymond a miniszter – rendkívül sokat tehet az ifjuság nevelésére.

 

Különösen Tirolban és Vorarlbergben nagy eredményeket értek el a czéllövészetben való gyakorlás terén és mindkét ország bizonyítani fogja, hogy a hadügyi vezetőség a rendelkezésére álló csekély eszközökkel is megtett minden tőle telhetőt, hogy a tisztek, a kiket odaküldenek, hogy a fölkelőket a czéllövészetben továbbképezzék, teljes odaadással szentelik magukat feladatuknak. Az ifjuság katonai nevelése a legtöbb helyen hiányzik.

 

A mit Schönaich hadügyminiszter katonai szempontból olyan fontosnak tart, azzal nálunk, Magyarországon már foglalkoznak az illetékes szakkörök s máris megkezdődött a diákok katonai nevelése. Igaz, hogy még csak kisérleteznek, de a fővárosban máris szép eredménynyel halad a diákok katonai kiképzése. Sajnos, eddig csak egy középiskolában kisérleteznek: a II. kerületi m. kir. állami főreáliskolában, a hol a közoktatásügyi miniszter, a honvédelmi miniszter támogatásával, elrendelte, hogy az intézet VII. és VIII. osztályu tanulói katonai kiképzésben részesüljenek.

 

E czélból Pogány Géza honvédszázados és Sulyok János tornatanár, honvédhadnagy tervezése szerint próbatanfolyam létesült. A tanfolyam oktatói: az intézet tornatanárán kívül, a katonaság részéről: Kettra Béla honvédhadnagy és két ezredbeli őrmester.

 

A honvédelmi miniszter megfelelő számu katonai lőfegyvereket, töltényeket és hozzávaló felszerelési tárgyakat bocsájtott rendelkezésre dr. Szekeres Kálmánnak, az intézet agilis igazgatójának, ki maga is jelet van a hetenként kétszer megtartott katonai rendgyakorlatok tanításánál, melyek az intézet udvarán folynak. Az éles töltéssel való czéllövéseket a szentlőrinczi lövöldében gyakorolhatja az ifjuság, a harczászati gyakorlatokat pedig üres telkeken végzik.

 

A vezetőség, rendelet szerint, ez év junius havában mutatja be az eredményt, mely iránt ugy tanügyi, mint katonai körökben élénk érdeklődéssel tekintenek. Ha ez intézetben a próba eredményes lesz, ugy a jövőben több állami intézetben is kötelezővé teszik az ifjuság katonai kiképzését, melyről néhány érdekes fényképfelvételt e heti számunkban mutatunk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Középiskolai tanulók kiképzése. Szuronyvívás, oktatás közben. Fegyverfogások gyakorlása fabotokkal, zártrendű szakaszokban. Tüzelés zártoszlopban. Fegyvergúla szétszedése a kürttel adott jelre. Célzás iránygéppel. Hibaháromszög gyakorlása.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sokan várják már a hóhért Sokan várják már a hóhért
A hármas jelölés küszöbön, aztán nyomban kijelölik Bali Mihály...
Mi újság?
Hírekk, érdekességek a tudomány és a technika...
Arcok és álarcok a nagy pör főtárgyalásán Arcok és álarcok a nagy pör főtárgyalásán
A Dreyfus pör jut az eszembe, amelyet ugyanilyen izgalommal figyelt...
Az év első hét hónapja alatt 55.2 millió pengő a külkereskedelmi...
A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a magyar...
Az Amerikából hazatérő Hunyady Sándort Gibraltárban őrizet bevették, majd Bordeauxba internálótáborba irányították Az Amerikából hazatérő Hunyady Sándort Gibraltárban őrizet bevették,...
Vasárnapra virradó éjjel távirati értesítés érkezett Bródy János dr....
Egy titokzatos bűntény Egy titokzatos bűntény
A franczi igazságszolgáltatásnak ismét nagy botránya van. Egy...
Amerikai pápaszem Amerikai pápaszem
Amerikai pápaszemnek hivják azt a bőrfelületü, acélszitával határolt...
Szarvasmarhatenyésztésünk hibái Szarvasmarhatenyésztésünk hibái
Szarvasmarhatenyésztésünk bátran mondható, hogy minőségileg ma már...
Egy jegyes pár halála
Megrázó eset történt május 26-ikán Nyíregyházán, egy fiatal jegyes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98