Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

Száz év előtti repülőgép

Egy különös készüléknek a képe akadt a kezünkbe: egy repülőgép, melyet épen száz év előtt talált ki egy Dégen Jakab nevű bécsi órás.

A repülőgép képe egy 1804-1808 közt megjelent s színes rézkarczokkal diszitett könyvben jelent meg, melynek szövege latin, német, magyar és franczia nyelven van írva. Magyar czíme ez: „Természethistóriai képeskönyv az ifjuság hasznára és gyönyörködtetésére; melly az állatok, növények, virágok, gyümölcsök és ásványok képeit, a mesterségek és tudományok sok más oktatásra összeválogatott tárgyaival együtt, igen jó eredeti munkák szerént kimetszve s kifestve, az ifjuság értékéhez alkalmaztatott tudományos magyarázattal előadja. Készített ezelőtt Bertuch F. J. Uj kiadás, deák és magyar leírással megbővítve némelly, buzgó hazafiaknak munkájok által Bétsben.”

A repülőgép leirása így szól:

„Dégennek repülőmíve:

Talán az embernek, a kinek elméssége már olly sokat kitalált, már gyakorta eszébe foroghatott, hogy a madarak repülését mesterséges ízarányok által hímezze, hogy úgy a levegő megmérhetetlen térébe, könnyűséggel felemelkedhessen.

Nem régiben egy ügyes órás Bétsben Dégen Jákob Úr, szerentsés próbákat tett, az ő mesterséges szárnyaival a levegőbe való felemelkedésre. Ezt a Mívesmester és az ő repülő mívét látjuk itt (1. Kép) lerjazolva. Dégen Úr tudniillik két szívformájú szárnyakat készített magának, (mellyeket a 2. Képnél felülről láthatni) sirnátzal beitatott finom papirosból, mellyeknek a felsőszínek 116 négyszegű lábra terjed, és 10 lábnyira a hoszszaságok.

Hogy annál nagyobb rúgóereje legyen, az egész készületet keresztül fonta a Míves nádveszsző hasítmányokkal, s ezeket selyem sinórral kötözte öszve. A Repülő teste, a mint itt láthatjuk a szárnyak között felegyenesedve áll, s több bámbusznád által (aa) van a Mívhez hozzákötve.

A kezei hajtják (bb) a meggörbitett rúdat, a melly által a szárnyak vizerányos helyheztetésekben fel s alá vergődnek. Az első próbát ezzel Dégen Úr 1808-dik esztendő tavaszszán tette a Bétsi lovaglópalotában, a hol ő egy egyenlő tereherány segéttségével, melly egy sinóron függött (d), 54 lábnyi magasságra emelkedett fel.

Hogy pedig ezt a próbatételt a szabad ég alatt is megtehesse Dégen Úr, egy kis levegőlaptát kötött öszve az ő repülőmívével, s így repült fel 1808-ban November 12-dik és 15-dik napján Béts mellett a Práterben minden Nézők tsudájokra több izben külömféle tájjék felé intézve, s minden kárveszély nélkül ismét leszállott.

Ezen próbatételek a Mívesmesternek mintegy 10,000 forint jövedelmet hoztak bé, papiros pénzben.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dégen repülő gépe 1808-ban készült metszet után Dégen repülő gépe felülről nézve
Cikk-ajánló
Burke fölfedezése Burke fölfedezése
Évszázadok, sőt évezredek óta az az elv uralkodott a...
Bognár Istvánné vasárnap bevallotta, hogy agyonlőtte, majd feldarabolta férjét Bognár Istvánné vasárnap bevallotta, hogy agyonlőtte, majd...
Vasárnap reggel félkilenckor az alagi csendőrőrs vidáman pattogó kis...
A soffőrök A soffőrök
Akik ezt újságot kiadjuk: polgárok vagyunk. Polgári lapnak és a...
Spee admirális „világkörüli útja” Spee admirális „világkörüli útja”
A kínai német gyarmat, Kiaocsou kikötőjéből Spee admirális...
Meggazdagodnának a dunamenti községek, ha megszerveznék a Duna idegenforgalmát Meggazdagodnának a dunamenti községek, ha megszerveznék a Duna...
Szóvá kell tenni a soroksári Dunaág melletti állapotokat. A Dunaágnak...
Magyar hadi kölcsön Magyar hadi kölcsön
A pénzügyminiszter a háboru kiadásainak fedezésére kölcsönt bocsát...
Uj vasutvonal épül a Duna mentén Uj vasutvonal épül a Duna mentén
Végig a magyar Duna mentén nemsokára nagy vasutépitkezés fog...
Különös villamos mozdony Különös villamos mozdony
Bányaüzemekben, bizonyára tudják olvasóink, hogy a tárnákból kikerülő...
Rövidek Rövidek
A „Neue Freie Presse” vasárnapi száma prágai jelentést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98