Dtum
Login with Facebookk
1908 | November

Photographáló postagalambok

A madártávlatból felvett photographiák eddig léggömbök, sárkányos és rakéták segitségével készültek. Új módszerrel lépett fel mostanában dr. Neubrenner, a mennyiben ő a postagalambokat használja fel e czélra.

A galamb mellső részéhez könnyű photographáló kamrát erősít, melynek objectiv nyilása automatikusan működő zárral van ellátva. A zárral kapcsolatban lévő óramű az előre megállapitott időben megnyitja a zárat s a felvétel megtörténik. Hogy kapunk-e használható képet, az persze attól függ, hogy a felvétel pillanatában milyen helyzetben van a madár.

Hogy a sikeres felvételt lehetőleg biztositsa, Neubronner két objectivvel ellátott kettős kamrát alkalmaz. Az egyik objectiv a repülés irányába tekint, a másik pedig az ellenkező irányba. Még jobban biztosítja a sikert az által, hogy olyan kamrát használ, mely több, meghatározott időben egymásután következő felvételt enged meg egy repülés tartama alatt. Az egész újításban a legnagyobb nehézséget a photographáló kamra okozta. A tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy postagalambok nagyobb távolságokra (100-150 km) 75 gramm terhet még elbírnak.

Az egész berendezés súlyának felső határa tehát meg volt szabva. Azonban olyan kamra előállítása, mely 75 gr. súly mellett még madártávlati képek felvételére alkalmas, nagy technikai nehézségekkel járt. Mindazonáltal ennek a problémának megoldása teljesen sikerült. Egy ilyen Neubronner-féle kamrával felszerelt galamb nagyon jó segédeszköz lehet strategiai czélokra, földrajzi kutatásokban, nagy gyártelepek felvételében stb.

Legfontosabb persze a strategiai czélokra való alkalmazhatóság. Hogy ez nem egészen kilátástalan, azt bizonyítja az a körülmény, hogy a porosz hadügyminiszterium felkarolta Neubronner eszméjét és kisérleteihez támogatja őt. A postagalambnak több olyan tulajdonsága van, mely a hadászatban a fenti czélra való alkalmazását előmozdítja. Így repülési magassága kb. 50-100 méter, tehát söréttel is, golyóval is nehezen sebesíthető meg.

Ha a galambot olyan ponton bocsátjuk fel, melyet nem ismer, akkor kezdetben köröket ír le egyre nagyobbodó sugárral. E tulajdonsága révén nagyon könnyen le lehet photographálni erődöket, hadi kikötőket vagy más nehezen hozzáférhető helyeket, még pedig minden feltünés nélkül. Ha pedig a galamb a felbocsátás helyét ismeri, vagy már tájékozódott, akkor egyenes irányban repül a galambducz felé, perczenként kb. 1 km.-t téve meg, visszatérnek hozzájuk.

Az objectiv zár felpattanási ideje a felbocsátás előtt pontosan beszabályozható s ez a föntebb emlitett két fogással kapcsolatban majdnem teljes biztonságot nyujt az iránt, hogy a kívánt képet kapjuk meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Postagalamb-fölvétel kétszeres lineáris nagyitásban Nyolcz fölvételre alkalmas kamara,melynél a ballon összehúzódásánál a jobbról látható óramű nyolczszor egymásután nyitja meg a diaphragmát
Cikk-ajánló
A király menyegzőjének 50-ik évfordulója
Április 24-ikén volt 50-ik évfordulója, hogy Ferencz József Ő Felsége...
Tervek Jugoszláviáról Tervek Jugoszláviáról
A délszláv népek körében, akár csak a cseheknél és szlovákoknál,...
A villamos hullámok és az idegrendszer A villamos hullámok és az idegrendszer
Ismeretes dolog, hogy az ideges embereken kívül a köszvényesek és...
Üzembeszüntetés előtt az ország legtöbb gazdasági vasutja Üzembeszüntetés előtt az ország legtöbb gazdasági vasutja
A közlekedési világ egyik régi, kitünő szakembere bocsátotta a...
Miskolc város kardvívó bajnoksága Miskolc város kardvívó bajnoksága
Főleg fiatalokból álló nívós mezőny gyűlt össze Miskolc város...
Genfben vasárnap Magyarország javára változott a helyzet Genfben vasárnap Magyarország javára változott a helyzet
Vasárnap a Népszövetség ülésein résztvevő diplomaták és ujságirók...
Csík Ferenc a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka! Csík Ferenc a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka!
A 100 méteres női gyorsúszás második középfutama után került sor a...
Középosztály Középosztály
Alig több mint egy hónap alatt három nyomatékos közéleti helyről...
Antonescu szerint a legionizmus anarchiába fullkadt, ezentul lesujt az acélököl Antonescu szerint a legionizmus anarchiába fullkadt, ezentul lesujt...
Antonescu tábornok sajtónyilatkozatot adott, amelyben többi között...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98