Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | November

Photographáló postagalambok

A madártávlatból felvett photographiák eddig léggömbök, sárkányos és rakéták segitségével készültek. Új módszerrel lépett fel mostanában dr. Neubrenner, a mennyiben ő a postagalambokat használja fel e czélra.

A galamb mellső részéhez könnyű photographáló kamrát erősít, melynek objectiv nyilása automatikusan működő zárral van ellátva. A zárral kapcsolatban lévő óramű az előre megállapitott időben megnyitja a zárat s a felvétel megtörténik. Hogy kapunk-e használható képet, az persze attól függ, hogy a felvétel pillanatában milyen helyzetben van a madár.

Hogy a sikeres felvételt lehetőleg biztositsa, Neubronner két objectivvel ellátott kettős kamrát alkalmaz. Az egyik objectiv a repülés irányába tekint, a másik pedig az ellenkező irányba. Még jobban biztosítja a sikert az által, hogy olyan kamrát használ, mely több, meghatározott időben egymásután következő felvételt enged meg egy repülés tartama alatt. Az egész újításban a legnagyobb nehézséget a photographáló kamra okozta. A tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy postagalambok nagyobb távolságokra (100-150 km) 75 gramm terhet még elbírnak.

Az egész berendezés súlyának felső határa tehát meg volt szabva. Azonban olyan kamra előállítása, mely 75 gr. súly mellett még madártávlati képek felvételére alkalmas, nagy technikai nehézségekkel járt. Mindazonáltal ennek a problémának megoldása teljesen sikerült. Egy ilyen Neubronner-féle kamrával felszerelt galamb nagyon jó segédeszköz lehet strategiai czélokra, földrajzi kutatásokban, nagy gyártelepek felvételében stb.

Legfontosabb persze a strategiai czélokra való alkalmazhatóság. Hogy ez nem egészen kilátástalan, azt bizonyítja az a körülmény, hogy a porosz hadügyminiszterium felkarolta Neubronner eszméjét és kisérleteihez támogatja őt. A postagalambnak több olyan tulajdonsága van, mely a hadászatban a fenti czélra való alkalmazását előmozdítja. Így repülési magassága kb. 50-100 méter, tehát söréttel is, golyóval is nehezen sebesíthető meg.

Ha a galambot olyan ponton bocsátjuk fel, melyet nem ismer, akkor kezdetben köröket ír le egyre nagyobbodó sugárral. E tulajdonsága révén nagyon könnyen le lehet photographálni erődöket, hadi kikötőket vagy más nehezen hozzáférhető helyeket, még pedig minden feltünés nélkül. Ha pedig a galamb a felbocsátás helyét ismeri, vagy már tájékozódott, akkor egyenes irányban repül a galambducz felé, perczenként kb. 1 km.-t téve meg, visszatérnek hozzájuk.

Az objectiv zár felpattanási ideje a felbocsátás előtt pontosan beszabályozható s ez a föntebb emlitett két fogással kapcsolatban majdnem teljes biztonságot nyujt az iránt, hogy a kívánt képet kapjuk meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Postagalamb-fölvétel kétszeres lineáris nagyitásban Nyolcz fölvételre alkalmas kamara,melynél a ballon összehúzódásánál a jobbról látható óramű nyolczszor egymásután nyitja meg a diaphragmát
Cikk-ajánló
Hogy készül az ágyu? Hogy készül az ágyu?
Az olvasztóműhelyben nagy az élénkség, a sürgés-forgás. Éppen...
Óriási kaktuszok Óriási kaktuszok
Az óriási kaktuszok hazája Mexikó. Képünkön egy mexikói városka...
Az új német búvárkészülék Az új német búvárkészülék
A közönséges búvárok fémsisakkal szövetruhában nem szállhatnak nagy...
Bizalmas beszélgetés Ignotusszal, aki vasárnap Budapestre érkezett, hogy elbucsuzzék a régi Nyugat közönségétől. Bizalmas beszélgetés Ignotusszal, aki vasárnap Budapestre érkezett,...
Meguntam, hogy én legyek a magyar irodalomban az egyetlen keresztény,...
A MUE siófoki úszóversenye A MUE siófoki úszóversenye
Hagyományos siófoki úszóversenyét vasárnap rendezte meg a MUE, az...
Keresnivalónk Babylonban Keresnivalónk Babylonban
Ma már általánosan tudvalevő dolog, hogy a régi Babylonia földjén...
Más kárán tanul az okos! Más kárán tanul az okos!
A nyugalom és rend, a szabad vélemény és szabad munka európai világa,...
Tíz gólképtelen csatár – más semmi Tíz gólképtelen csatár – más semmi
Ferencváros – Szolnok 1:0 (1:0) Ebben a csúf időben nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98