Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

Budapesti bankok kartelje

A budapesti nagy- és középbankok, illetve takarékpénztárak között hosszabb idő óta tárgyalások folynak, hogy egységes kamatlát inaugurálása ('beiktatása') czéljából, a bécsi bankok által létesitett kartel mintájára, szövetségbe, kartelbe lépjenek.


A megbeszélések nemcsak a betétek és folyószámla-betétek egyenlő kamatozását tárgyazzák, mire nézve esetről-esetre eddig is megegyezések létesültek, hanem kiterjednek a váltóleszámitolási és viszleszámitolási kamatláb egységessé tételére is.


Ami a váltóleszámitolást illeti, a váltóhitelek bizonyos kategóriába osztatnak s minden kategóriára nézve a felszámitandó kamat külön-külön állapittatik meg; és pedig az Osztrák-magyar bank mindenkori kamatlábának arányában.


Ami a reeszkompot illeti, a kamatláb szintén a jegybank mindenkori kamatlábához viszonyitva, — az igénybe vett viszleszámitolási hitel és az illető pénzintézet alaptőkéje arányában állapittatik meg. Ez a szabályozás főleg a vidéki pénzintézetekre vonatkozik, de a fővárosi kis pénzintézetekkel szemben is alkalmazható.


Az érdekelt pénzintézetek nagy része hozzájárult a kartel létesitésének eszméjéhez, két nagyobb bank azonban — a Magyar pénzintézetek központi hitelbankja és a Magyar kereskedelmi rt. — határozottan állást foglalt a kartel alakitásával szemben. Ezeknek az a véleményük, hogy a csatlakozással nem annyira a saját érdekeiket szolgálnák, hanem a nagybankok malmára hajtanák a vizet, annyival is inkább, mert a kisebb bankok csak a betétkamat magasabb nivón való fentartása utján képesek a nagybankok nyomasztó versenyét ellensulyozni.

A mi az érdekelt közönséget illeti, a betevők igen rossz szemmel nézik a kartel-alakitási törekvéseket. Az egységes betétkamat ugyanis 3 3/4 % bruttó lesz, a mi 3,37 1/2 % nettó kamatnak felel meg, holott a bécsi intézetek pl. ma a betéteket 4 %-kal kamatoztatják.


A kartel híre azonban különösen az értéktőzsdét hangolta le, a melynek tagjaival eddig is több bank kartelszerüen járt el. Jövőben pedig, ha a kartelhez az összes bankok csatlakoznak, rendkivül megdrágul a tőzsdei czélokra szükséges piacz beszerzése és különösen a lombard-üzletben válnak a kamatok igen nyomasztókká. Ez az amugy is igen szük körben mozgó tőzsdei üzlet további lehanyatlását fogja eredményezni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Váltó
Szabóné Fricska Anna

Az értékpapírok között igen elterjedt volt a váltó használata, viszonylagos egyszerűsége és elérhetősége tette népszerűvé.

A váltó forgatható értékpapír, kiállítója vagy elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy a váltón szereplő összeget meghatározott helyen és időben saját maga (vagy egy harmadik fél) fogja megfizetni. A váltót lejárat előtt is meg lehet venni, ilyenkor az esedékességig járó kamatot felszámítják, ez az ún. leszámítolás.

 

A váltó forgalomképességét és biztonságát a váltójog szigorú szabályai garantálják, közülük talán legfontosabb a gyorsított bírói eljárás biztosítása és gyakorlata.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98