Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

A turista-életből

Gyakran olvashatjuk az ujságokban, hogy egy-egy turista lezuhant valamelyik hegységben a széles szakadékba s ott pusztult el. Évente egész sereg embert ér ilyen szerencsétlenség s a turisták mégsem riadnak vissza a hegymászástól. A természet örök szépsége készteti ezeket az embereket arra, hogy az életük koczkáztatásával is áldozzanak a turista-szenvedélyüknek, mert csakugyan valóságos szenvedély a turistáskodás.

 

Rendesen a költői lelkületi embereket lepi ez a szenvedély. Csodálják a természet nagyszerűségét s nem riadnak vissza semmiféle veszedelemtől, csakhogy láthassák a hegyóriások pompáját és a magasból elébük táruló nagyszerű tájképet.

 

A turisták világszerte egyesületet alkotnak. Magyarországon is vannak egyesületeik, a melyek különösen a Kárpátok megismerését tűzték czéljokul, gyakran rendezve turista-kirándulásokat. Hogy a külföldön mennyire ki van fejlesztve a turistáskodás, elég lesz megemlíteni jellemzésül a német és osztrák Alp-egyesületet, melynek már 1891-ben száztizennyolcz osztálya volt 24.056 taggal. Ez az egyesület nagyszerű munkákat adott ki az Alpokról, létesített a 3095 méter magas Sonnblick csucsán híres meteorologiai állomást, továbbá az Alpok különböző pontjain százharminczegy menedékházat.

 

A szenvedélyes turisták rendszeresen a legmagasabb hegycsucsokat választják ki megmászásra. A merész hegymászók évről-évre nagy számmal kapaszkodnak fel a hegytetőkre, a melyekre azelőtt sohasem tette lábát az ember. Egy Saussure nevű turista volt az első, a ki a turisták legáhitottabb helyére, a 4810 métere magas Montblanc csucsára felmászott.

 

A legmagasabb hegycsucsok megmászására nagyrészben csak a legujabb időben vállalkoztak merész turisták. Nem kis munka volt ez, tekintve, hogy az Alpesieknek magassága a Montblanc-tól az Etsch-folyó forrásáig 4800 és 2600 méter között váltakozik. A főhegysorok gerinczének magassága nem kevesebb 2600 méternyinél. Számos emberélet esett áldozatául az Alpesek megmászásának, mert a hegyszakadékok, glecserek, meredek hegyoldalak minden perczben halálos veszedelemmel fegyegetik a turistákat. De ki riadna vissza a legnagyobb veszedelemtől is, ha ki akarja elégíteni azt a szenvedélyt, a mely a lelkét hevíti.

 

A nagy magasságokba való turista-kirándulások és a kisebb utak között igen nagy a különbség. A kisebb utakra elegendő egy jól megszegezett talpu turista-czipő, meg a hegyes végű bot, de a hosszabb utakra már valóságos turista felszereléssel kellett elindulni.

 

A meredek hegyoldalakon, az éles köveken hamarosan tönkre menne a közönséges, megszegezett turista-czipő, mely különben maga is igen erős bőrből van varrva. Más czipőre van itt szükség, olyanra, a milyen képünkön látható. Ez az Alp mászó turista-czipő alaposan meg van rakva vastag szegekkel. Talpán és sarkán éles fogakhoz hasonló szegek vannak, a melyek lehetővé teszik a meredek hegyoldalra való felkapaszkodást. Ezenkívül még külön vasfogakat is kötnek alá, a mikor nagyon meredek hegyoldalt kell megmászni.


A turista-öltözet vastag lodenból készült s állig be van gombolva. A térdnadrágot vastag harisnya egészíti ki. A harisnyára még erős vászonból készült fáslit is szoktak rátekerni, hogy melegebben tartsa az alsó lábszárat. A turista utnak elengedhetetlen eszköze a kötél. A turisták vagy a vezetők a hátukon szokták vinni a kötélcsomót, a melylyel azután egymáshoz füzik a turistákat a lefelé való mászás alkalmával. Ilyen módon, ha az egyik megcsuszik és le akar zuhanni, a többi még idejében visszaránthatja. Gyakran megtörtént azonban az a szerencsétlenség is, hogy egy lezuhanó turista magával rántotta a többit.

 

Látható e nagy képünk felső részén, hogy a vezetők vagy maguk a turisták mi módon viszik a hátukon a kötél csomót. A kép középső részén azt látjuk, hogy mi módon van a kötél vége a turista derekára kötve s mi módon kell fognia a balkezével a kötélcsomót a felfelé való mászás alkalmával. A baloldali szélső alak azt mutatja, hogy milyen a hibás kötélfogás. Összecsavarva tartja kezében a kötelet, mely rá van csavarva a csuklójára is. Az ilyen kötélfogás azért veszedelmes, mert a turista nem tudja idejében kibontani a kötelet, ha a társa lezuhan. Könnyen magával ránthatja őt is. Az alsó képeken a turista hó-czipőket és a lábszárvédő felcsavarását látjuk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hegymászó turistacipő: A turista megfelelő eszközei és viselete:
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98