Dtum
Login with Facebookk
1908 | Szeptember

Az ügyvédi díjszabások rendezése

Az utóbbi időben gyakrabban nyilvánosságra kerültek olyan ügyvédi honoráriumok, a melyek a teljesített munkával sehogy nem állanak arányban, ellenben azt a látszatot keltették, hogy az ügyvéd személyi súlyát és befolyását kellett a kliensnek búsásan megfizetnie; a biróságok ellenben igen alacsonyan értékelik a fiskális munkáját, a mi állandó panasz tárgya ügyvédi körökben.


A két véglet fölkeltette az igazságügyminiszter figyelmét is, a ki most a következő leiratot intézte a budapesti ügyvédi kamarához: „A biróságoknak az ügyvédi díjak megállapítása tárgyában követett gyakorlata ellen panasz merülvén fel, megfontolás tárgyává tettem, hogy a felmerült bajok orvoslása végett nem kellene-e ügyvédi díjszabást megállapítani.


Különösen két kérdést kell megfontolni az ügyvédi díjszabás megalkotásánál.


Az első kérdés az, hogy a díjszabás mindenféle ügyvédi munkára vonatkozzék-e bizonyos minimum és maximum megállapítása mellett és a perben az egyes perszakok figyelembe vételével, vagy pedig csak az átlagos értékelést megengedő, egyszerű és gyakran előforduló ügyvédi munkálatokra szorítkozzék-e.


A második kérdés pedig az, hogy az egész díjszabás törvénybe foglaltassék-e vagy pedig a törvény csak a fontosabb elveket szabályozza-e, egyebekben pedig, különösen a díjtételek megállapítására, a helyi különbségek megtételére stb. felhatalmazást adjon-e a rendeleti szabályozásra.


Mielőtt e kérdésben állást foglalnak, felhivom az ügyvédi kamarát, hogy erre vonatkozó véleményét velem mielőbb közölje."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bíróság és az esküdtek Bírósági tárgyalás
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98