Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

A bukovinai csángók hazatelepítése

A négy bukovinai csángó falu, Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva és Józseffalva népe hazavágyódik.
Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter a legnagyobb érdeklődéssel kiséri az akcziót s mint ismeretes, a telepítési törvényben külföldre vándorolt magyar véreink visszatelepítésére tételes rendelkezéseket s részükre nagyobb kedvezést tesz.

A bukovinai csángók visszatelepítésének azonban az az akadálya, hogy ha tömegesen akarnák értékesíteni ottani ingatlanaikat, jóval értéken alul tudnák csak eladni. Azért merült föl a bukovinai csángó magyarok körében az a gondolat, hogy ottani ingatlanaikat az osztrák kormánynak és pedig a radauczi ménes czéljaira eladásra fölajánlják.

A hazatelepítés érdekében az utóbbi napokban kedvező fordulat történt.
Ugyanis ötszáz Oroszországba kivándorolt német család akar Bukovinába költözni és a négy magyar falu telepeit megvenni. Ez a kedvező fordulat arra birta Darányi földmivelésügyi minisztert, hogy addig is, a míg a telepítési törvényjavaslat módot nyújt nagyobb arányú állami tevékenységre, már ez év tavaszán Déván harminczegy csángó családot telepít le.

Ezzel paralel Alpestesen, Marossolymoson és Folton újabb telephelyeket rendeznek be a bukovinai csángók részére. Az első hazajövő csapat már tavaszszal itthon rak fészket. A hazatörekvő csángó magyarok nem szegény emberek. Van köztük olyan kisgazda, a ki tízezer korona vagyonnal rendelkezik s nincs egy se, a ki ezerötszáz koronánál kevesebbel kezdené itthon az életét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hétfalusi csángó pár Darányi földművelési miniszter a közgyűlés tagjai között
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98