Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

A football Oroszországban.

Oroszország footballsportjáról, a többi nemzetek sportközönsége vajmi keveset tud. Az orosz egyesületek sportbeli működése az ország geografiai helyzeténél fogva nagyon önmagukra utalt, ezért hallunk az orosz sportéletről oly keveset, még azután is mióta a football ott is meghonosodott.

 

Oroszországban – nevezetesen Szt. Péterváron – ezelőtt tíz esztendővel, kezdődött a labdarugó sport. Itt is – miként másutt – az angolok, kik nem lehettek nemzeti játékuk nélkül, honosították meg. Nemsokára azután megalakul az első, német-orosz egyesület, a „Victoria Club”. 1902-ben e sportág fellendítésére vándordíjat alapít, a pétervári angol konzul.


A serlegmérkőzések legkiválóbb résztvevői a „Newsky FC.” egy kézműárugyár angol hivatalnokaiból alakult egyesület, továbbá egy nagyobbrészt szintén angolokból álló klub, a „Newa FC” csapata, a fentebb említett „Victoria Club” és az orosz „Kruzok Gubitelj Sparta” – melyben ugyan szintén volt néhány külföldi játékos – voltak.


1902-ben a serleget a Newsky FC., 1903-ban a Victoria (mely az első győztest a döntőben 1:0 –ra győzte le) 1904-től kezdve 1907-ig pedig szintén a „Victoria” nyerte a vándordíjat.


A mult évben került az az orosz „Kruzok Gubitelj Sparta” birtokába, mely a Newsky FC. feletti 3:1 s a „Newa” feletti 3:0 arányu szép győzelmével nyeri meg.

 

A serlegmérkőzések mellett – melyért az első osztályu csapatok küzdenek – szép és értékes vándordíj küzdelmek vannak a II. és III. osztályu egyletek részére is kiírva, ami mindenesetre az orosz footballsport jelentékeny fejlettségéről tesz tanubizonyságot. A főiskolai egyletek részére is van külön vándordíj kitüzve, amelyet egy sportkedvelő orosz diák ajánlott fel s amelyért az 1907-ik évben nem kevesebb mint tizenhat diákcsapat küzdött.

 

A footballsport iránt a nagyközönség érdeklődése is mindinkább növekedik s így az anyagilag is elég jól beválik. Például, a legutóbb, midőn a serlegmérkőzések döntőjét az orosz „Spárta” nyerte meg, több mint 3500 néző volt jelen, köztük az orosz „Football Unio” disztagja: Borisz nagyherczeg is.


Különösen a főiskolai hallgatóság között hódít ez a sport a ma már alig van Szt. Pétervárnak főiskolája, hol footballcsapat ne volna. De ezenkívül a hadsereg tisztjei is igen kedvelik és üzik e játékot sőt nemsokára az orosz hadapródiskolákba kötelező gyakorlatként fogják a labdarugást bevinni.


Több sporttelep, footballpálya is van már Péterváron, melyek közül legmodernebb a „Krusok Gubitelj Sparta” sporttelepe. Ez a klub egyébként a labdarugáson kívül a többi szabadtéri sportokat is müveli. Tagjai között van az orosz és belga rudmagasugró bajnok Petrovsky, aki 325 cm.-rel ma is tartja a belga rekordot. Ugyszintén kiválóbb atlétái még Lidwall ki jeles képességű gátfutó és N. Nikolajevics, az igen tehetséges orosz rövidtávfutó.


Külföldi csapatokkal és egyesületekkel csak most kezdenek tárgyalni az oroszok. A cseh egyesületek ugyanis – a FIFA ismert határozata következtében – magukra vannak hagyatva s így most tárgyalásokat kezdtek, a Nemzetközi Football Szövetségen kívül álló orosz „Unio”-val is, hogy kölcsönös látogatások által létrehozzák a cseh-orosz sportbarátságot. A tárgyalások ugyan hivatalosan még nincsenek befejezve, de egy cseh csapat – melynek utazását az egyik prágai sportlap finanszírozza – most tavaszkor már Szt. Pétervárra fog utazni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Nansen bejelentette, hogy a legutóbbi becslések szerint Oroszország...
A Nemzeti Sport Club úszóviadala A Nemzeti Sport Club úszóviadala
Zsúfolt nézőtér előtt folyt le vasárnap délután a Nemzeti Sport Club...
A leendő Monarchia- orosz szemmel
Oroszország évszázada a szláv népek patrónusaként lépett fel. Hogy ez...
Vas István: Ikrek hava Vas István: Ikrek hava
Ebben a kisregényben vagy hosszabb elbeszélésben, melynek alcíme...
A villám veszedelme és védelme
Évente több ezernyi emberélet és sok milliónyi érték esik áldozatául...
Az igazságszolgáltatás áldozata Az igazságszolgáltatás áldozata
Az igazságszolgáltatás évezredes történetében nem volt ritka az az...
Dehogy vagyok életunt- mondja Körley László, aki most követett el huszonötödször öngyilkosságot Dehogy vagyok életunt- mondja Körley László, aki most követett el...
Sápadt, sovány, középtermetű fiatalember. Nyitott, orvosi köpeny van...
Zoológiai fölfedezések a busafejű fizéter gyomrában Zoológiai fölfedezések a busafejű fizéter gyomrában
Albert monakói herczeg a mult év julius 18-ikán zoológiai és más...
Ostromállapot és zavargások Lengyelországban Ostromállapot és zavargások Lengyelországban
Orosz-Lengyelországot, hol a legnagyobb forradalmi zavargások és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98