Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

A football Oroszországban.

Oroszország footballsportjáról, a többi nemzetek sportközönsége vajmi keveset tud. Az orosz egyesületek sportbeli működése az ország geografiai helyzeténél fogva nagyon önmagukra utalt, ezért hallunk az orosz sportéletről oly keveset, még azután is mióta a football ott is meghonosodott.

 

Oroszországban – nevezetesen Szt. Péterváron – ezelőtt tíz esztendővel, kezdődött a labdarugó sport. Itt is – miként másutt – az angolok, kik nem lehettek nemzeti játékuk nélkül, honosították meg. Nemsokára azután megalakul az első, német-orosz egyesület, a „Victoria Club”. 1902-ben e sportág fellendítésére vándordíjat alapít, a pétervári angol konzul.


A serlegmérkőzések legkiválóbb résztvevői a „Newsky FC.” egy kézműárugyár angol hivatalnokaiból alakult egyesület, továbbá egy nagyobbrészt szintén angolokból álló klub, a „Newa FC” csapata, a fentebb említett „Victoria Club” és az orosz „Kruzok Gubitelj Sparta” – melyben ugyan szintén volt néhány külföldi játékos – voltak.


1902-ben a serleget a Newsky FC., 1903-ban a Victoria (mely az első győztest a döntőben 1:0 –ra győzte le) 1904-től kezdve 1907-ig pedig szintén a „Victoria” nyerte a vándordíjat.


A mult évben került az az orosz „Kruzok Gubitelj Sparta” birtokába, mely a Newsky FC. feletti 3:1 s a „Newa” feletti 3:0 arányu szép győzelmével nyeri meg.

 

A serlegmérkőzések mellett – melyért az első osztályu csapatok küzdenek – szép és értékes vándordíj küzdelmek vannak a II. és III. osztályu egyletek részére is kiírva, ami mindenesetre az orosz footballsport jelentékeny fejlettségéről tesz tanubizonyságot. A főiskolai egyletek részére is van külön vándordíj kitüzve, amelyet egy sportkedvelő orosz diák ajánlott fel s amelyért az 1907-ik évben nem kevesebb mint tizenhat diákcsapat küzdött.

 

A footballsport iránt a nagyközönség érdeklődése is mindinkább növekedik s így az anyagilag is elég jól beválik. Például, a legutóbb, midőn a serlegmérkőzések döntőjét az orosz „Spárta” nyerte meg, több mint 3500 néző volt jelen, köztük az orosz „Football Unio” disztagja: Borisz nagyherczeg is.


Különösen a főiskolai hallgatóság között hódít ez a sport a ma már alig van Szt. Pétervárnak főiskolája, hol footballcsapat ne volna. De ezenkívül a hadsereg tisztjei is igen kedvelik és üzik e játékot sőt nemsokára az orosz hadapródiskolákba kötelező gyakorlatként fogják a labdarugást bevinni.


Több sporttelep, footballpálya is van már Péterváron, melyek közül legmodernebb a „Krusok Gubitelj Sparta” sporttelepe. Ez a klub egyébként a labdarugáson kívül a többi szabadtéri sportokat is müveli. Tagjai között van az orosz és belga rudmagasugró bajnok Petrovsky, aki 325 cm.-rel ma is tartja a belga rekordot. Ugyszintén kiválóbb atlétái még Lidwall ki jeles képességű gátfutó és N. Nikolajevics, az igen tehetséges orosz rövidtávfutó.


Külföldi csapatokkal és egyesületekkel csak most kezdenek tárgyalni az oroszok. A cseh egyesületek ugyanis – a FIFA ismert határozata következtében – magukra vannak hagyatva s így most tárgyalásokat kezdtek, a Nemzetközi Football Szövetségen kívül álló orosz „Unio”-val is, hogy kölcsönös látogatások által létrehozzák a cseh-orosz sportbarátságot. A tárgyalások ugyan hivatalosan még nincsenek befejezve, de egy cseh csapat – melynek utazását az egyik prágai sportlap finanszírozza – most tavaszkor már Szt. Pétervárra fog utazni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vasárnap politikai eseménye A vasárnap politikai eseménye
Még be sem fejezték a fővárosi törvényjavaslat bizottsági...
Ujpest sportszenzációja. Az UTE és az URAK fuziója
A két ujpesti egyesület éveken át tartó egymás közötti...
A gondolkozó gép csodája, a  számológépek A gondolkozó gép csodája, a számológépek
A régi jó békevilágban történt. Nem is egyszer. A jogi egyetem egyik...
A döntő győzelmek titka A döntő győzelmek titka
A sikerekben gazdag olasz hadjárat szerte a világon újból életre...
Fedák Sári a vádlottak padján! Fedák Sári a vádlottak padján!
Már reggel félnyolckor „telt ház” volt az esküdtszéki teremben. Főleg...
Fűzfán nőtt berkenye Fűzfán nőtt berkenye
Abrudbányavidéki kirándulásaim alkalmával a szohári völgyben a...
Villámcsapás a templomban Villámcsapás a templomban
Zsámbék pestmegyei község felett a mult napokban hatalmas vihar...
Az Olympia nyerte az NTE országos zsinórlabda versenyét Az Olympia nyerte az NTE országos zsinórlabda versenyét
Az NTE tornacsarnokában a MOTESz fennhatósága alá tartozó zsinórlabda...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98