Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Magyar birkozóbajnokságok.

Bajnokok:


Nehézsulyban: Weisz Richárd (MTK)
Középsulyban: Előd József (MTK.)
Könnyüsulyban: Radvány Ödön (BAK.)


A nagy fellendüléssel, amely a sikeres olimpiai szereplés után a hazai birkozósportban tapasztalható volt, távolról sem állanak arányban az idei adminisztratív intézkedések. Kiválván a MASz.-ből az MTK. a nehézatlétikai szakosztályban is mások ragadták magukhoz a vezetést, akiknek ugylátszik nem annyira az általános sport, mint inkább a klubérdek lebeg szemük előtt.


A három pesti verseny több-kevesebb szabálytalansággal végződött s ezáltal nemcsak a versenyzők vesztik el kedvüket, hanem a publikumot is elszoktatják a birkozástól. Vidéken alig volt két verseny s ezeket sem támogatta a szakosztály oly mértékben, mint azt a sport fellendítésének elemi érdeke megkövetelné.


Azokban az egyletekben, amelyekben idáig is birkóztak, nagyobb tömegben üzik most e sportot: a vezetőszerepet a régiek tartották meg. Maga a tulajdonképeni versenygárdánk – a régi nevelés – elsőrangu. Kontinentális viszonylatban is a legelsőnek minősíthetjük pl. néhány könnyüsulyu birkozónkat. Téger visszavonulása után Radvány, Szakács, Maróthy, Dulin, Grosesku a legjobbak. Általában e sulycsoportban a BAK. dominál; a legtöbb jó könnyüsulyu embere ennek az egyletnek van. A bajnokságon láttunk néhány nagyon szép mérkőzést, ami azt bizonyítja,hgoy az erőben egyenrangu ellenfelek technikai tudása is kielégítő. Radvány klasszisban a legjobb, amit főleg energiájának köszönhet.

 

Meglepetést keltett Szakács jó szereplése, míg Dulin azt az impressiót kelti, hogy le van törve. Maróthy Radvány ellen tartott egy remek hidat, de ugylátszik, nincs a legjobb formájában.

Előd középsulyban biztosan nyerte versenyét. Orosz volt a legkomolyabb ellenfele; utóbbi valószínüleg utol is fogja érni Elődöt, ha nehezebb és erősebb lesz. Varga meglehetősen erősnek bizonyult, míg Csüdör indiszponáltan állt starthoz.


Nehézsulyban azt kell azonban előre bocsájtanunk, hogy Pay’r Hugó nem indult. Ennek okáról majd máskor. Weisz nem is kapott hát ellefelet annál kevésbé, mert Fischer, aki védekezni jól tud, most nem ambiczionálta a világbajnok fárasztását s megelégedett a második helylyel, amelyet a még induló Sipeliusz egy másodperczig sem tudott kétségessé tenni számára.


A rendezés elég jó volt, de a szabálytalanságok és a bírák müködése egyenesen szánalmas benyomást keltett.


A vezetőbírák müködésénél botrányosabb csak a zsűrinek azon szándéka volt, hogy a délelőtt szabályos lefolyásu Szakács – Dulin matchet este megsemmisítik s erről csak akkor álltak el, amikor meghallották, hogy az összes birkozók vissza akarnak lépni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Weisz Richárd súlyemelő bajnok Előd József (MTK.), Magyarország középsúlyú birkózó bajnoka 1909-ben Téger József a K.A.O.E.Sp.Cs. tagja, Besztercebánya könnyúsúlyú bajnoka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nagyhatalmak kemény föltételeket diktálnak Khinának A nagyhatalmak kemény föltételeket diktálnak Khinának
A hatalmasságok pekingi képviselői végre megállapodtak azokban a...
A francia és angol kormány Közép-Európa sorsát eldöntő tanácskozása A francia és angol kormány Közép-Európa sorsát eldöntő...
A Londonba utazó francia kormányférfiak útrakelésének szokásos...
Vasárnapi football eredmények Vasárnapi football eredmények
Homloktérben áll a FTC megsemmisitő diadala félelmetes ellenfele: a...
Élőhalottak között Élőhalottak között
Olyan az a hatalmas park, amelynek közepén az elmebetegeket gyógyító...
Weisz Richárd újból tréningbe kezd Weisz Richárd újból tréningbe kezd
Az MBOSz birkózószakosztályának hétfői ülésén dr. Rendek Károly...
Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar kardbajnokságot Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar...
Vasárnap egész napon át tartó küzdelemben mérkőztek legjobb vívóink a...
Evezős túra a Tisza eredetétől a Dunáig Evezős túra a Tisza eredetétől a Dunáig
A Hunnia Csónakázó Egyesület öt tagja, név szerint dr. Pelz István,...
A világ legdrágább festménye A világ legdrágább festménye
A világ legdrágább festményét, Rafaelnak a Blenheimi Madonna név...
Ki hamisította egy 28.000 pengős váltóra a Richter vegyészeti gyár többszörös milliomos tulajdonosának, Richter Gedeon fiának, Richter László dr.- nak a nevét? Ki hamisította egy 28.000 pengős váltóra a Richter vegyészeti gyár...
Richter Gedeon dusgazdag vegyészeti gyáros fia és egyetlen örököse, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98