Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

A buvárok életéből

Régen elmult az az idő, amikor akadtak bátor lovagok, a kik csak azért, hogy imádottjuk óhaját teljesitsék és nagy szerelmüket bemutassák, a tóba, vagy a közeli tengerpartba dobott karpereczért, gyürüért alámerültek és néha felhozták az aranyékszert a szivtelen nemes hölgynek, de leggyakrabban életükkel fizették meg az ostoba vakmerőségüket. Ma sem előkelő nemes hölgy, sem királyi herczegnők kedvéért nem buvárkodnak a lovagok.

Ellenben száz és száz ember akad, a ki – természetesen drága fizetésért, mert hisz minden egyes alkalommal életével játszik – vállalkozik, arra, hogy leszálljon, alámerüljön a tenger fenekére, vagy a hatalmas oczeáni hajó oldalán, vagy pedig a kikötőben.

Hol kincseket küldik keresni (mert a tengerben több a kincs, mint a menyit a szárazföldön látunk) és a buvár nehéz, esetlen, de egyébként eléggé felszerelt kaucsuk szövetes ruhájában, fején a rettentő rézsisakkal, ólomtalpu czipőkkel, vizhatlan felszerelésben belemerül az oczeán hullámaiba s a tengeri halak, rákok, pókok és mindenféle lehetetlen alaku állatfélék ijedelmére, vagy kiváncsiságára, megjelen a korralerdős tegnger alján, a hol századok előtt elmerült számos szállitó- vagy hadihajó kincseit, szerelvényeit igyekszik a finom tengeri fövenytől, moszatoktól megszabaditva, felszinre hozni.

Vagy megtörténik – és ez inkább a rendes eset – hogy a kikötő épitési munkálatoknál küldik le a buvárokat a tengerfenék alapos kikémlelésére. Igen gyakori az eset, a mikor hatalmas nagy hajókat valami váratlan sérülés ér és azt ki kell javitani, a mi például csak a vizvonal alatt jóval, kivülről történhetik. Ilyenkor is a buvárra vár ez a feladat.

A buvárnak sem a feladatát, sem a helyzetét, sem a keresetét nem lehet irigyelni. Az utóbbit talán még kevésbé. Mert noha olyan a fizetségük, a minőt rendes körülmények között szárazföldi munkáért nem kaphatnak, viszont az egészségük és életük következetesen egy hajszálon függ. Óriási lég- és viznyomás között kell dolgozniok a viz fenekén, ezt pedig csakis kifogástalan egészséges tüdővel és jó szivvel birják ki. Persze a buvárkodást is előbb ki kell tanulni. Képeink ilyen buvárkezdőket ábrázolnak.

Az egyik kép azt mutatja, a mint a buvár abban gyakorolja magát, hogy levegővel megtöltött, felfujt mig a másik kép a hajólétrán való le- és felszállást mutatja be. Az oktatás természetesen hónapokig tart és a leggondosabb tanulmány tárgya, mert később a buvárok teljesen önállóan végzik a dolgukat, tehát igen nagy gyakorlatra és képzettségre kell előbb szert tenniök. A buvárok felszerelése manapság oly tökéletes, hogy eltekintve valamely elemi csapástól, vagy valamely tengeri szörny elhárithatatlan támadásától, biztonságban érezhetik magukat.

Oldalukon erős, jó markolatu kést hordanak, telefonkészüléket visznek le magukkal, a melylyel csengetés utján adnak jelt felfelé, ellenben a hajóról ő hozzá leszólhatnak. Elektromos kézi kézi lámpát is visz magával a buvár, a ki rengeteg mennyiségű vizben gázol, de ő hozzá, t. i. a testéhez még egy cseppnyi viz sem férhet. A buvárpálya azonban minden fényes ígéret, fizetés daczára, nem olyan keresett, hogy az emberek hanyatt-homlok rohannának erre a pályára.

A ki csakugyan buvár akar lenni, annak vagy legyőzhetetlen kedve van hozzá, vagy pedig nagyon elszánt és elkeseredett ember. Mert noha minden pálya szép és minden pályának megvannak a maga veszedelmei, kevés akad a ki arra vállalkozzék, hogy az oczeánok fenekén járjon ezer veszély között.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A buvárokat a foglalkozásukra alaposan be kell oktatni, ki kell képezni A hajó oldalára alkalmazott vashágcsón a buvár lassan leereszkedik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98