Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Buvárok a leszállás előtt

A sokféle merész emberi vállalkozások között nagy elsimerés illeti azokat, a kik eléggé merészek arra, hogy leszálljanak az ismeretlen tenger mélyére. Mert kiszámithatatlan sok veszélylyal állanak szemben ezek a modern hősök.

Daczára a sokféle elővigyázatnak, daczára annak, hogy a technika minden elképzelhető vivmányait a buvárkodás sikere érdekében igyekeznek kihasználni; vajjon hol van az az emberi hatalom, erő, a mely a több száz és ezer méternyi mély tengerfenék ismeretlen veszélyeit, az ott ólálkodó tengeri szörnyetegeket, a számtalan ólálkodó baleseteket megelőzni képes?

Hol kincsekért, hol mentési szempontból, hol tudományos érdekből, nemkülönben kábel-lefektetéseknél szállanak alá a merész buvárok a lomha tenger mélyére, a hol egy teljesen ismeretlen világ tárul elébük ezer veszélylyel és ezernyi nagyszerüségekkel, természeti csodákkal.

Nem szólva külön arról, hogy csak kiváló jó tüdejű, egészséges szivü és rős izmu, jól fejlett egyéneket vesznek fel buvároknak és oktatnak be a buvárkodás titkaiba, elég egy pillantás a mellékelt képünkre, hogy elképzehessük magunknak: mit jelent az, a mikor a buvár készenlétben van és csak néhány percz választja el attól, hogy több száz vagy ezer métenyire szálljon le a tenger fenekére.

Rengeteg nehézségü ólomtalpakkal ellátott czipőt, vagy jobban mondva botosfélét kap a buvár, de ennek a czipőnek (ezt a nevet kell adnunk neki) az a sajátsága, hogy inkább arra való, hogy a buvárt mintegy odatapassza a tenger fenekéhez, hogy vizáramlások el ne ragadják, tengeri szörnyek könnyedén el ne bánhassanak vele.

Vizhatlan sulyos gummiköppenybe buvik bele a buvár, a ki, mikor fejére teszik a buvársisakot, teljesen el van vágva a külvilágtól és azzal már csak telefonjeladás, csengetés utján érintkezhetik.

Gummicsövek torkollanak a gummiköppenybe, illetőleg a sisakba, s ezen csövön keresztül kapják a buvárok a levegőt felülről, a hajó fedélzetéről. Külön szivattyugép áll rendelkezésükre, külön emelőgépezet szállitja a buvárokat le és huzza fel.

Noha a buvárok fizetése elég busás (némelyik 600-1000 koronát is kap egy hónapra), azért az a koczkázat, a melynek kiteszik magukat, nincsen kellően ellensulyozva, miért is nős embereket nem igen szoktak buvároknak alkalmazni, csak legényembereket.

Sikerült fényképfölvételünk részletei eléggé érthetővé teszik a buvárok leszállásának körülményességeit, valamint a vállalkozás merészségét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Haláltettetés állatoknál
Ismeretes az a régi mese, hogy ha medve üldözi az embert, csak...
Beszámoló két filmről
A zagyva és brutális német propagandafilmek után milyen jól esik...
Novák Éva újabb két csúcseredményt állított fel Novák Éva újabb két csúcseredményt állított fel
Csütörtök délben újabb két új magyar csúcseredmény született. A nagy...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Amerikában nem gödrökben,vermekben vagy kazlakban savanyítják be a...
A magyar profitkombinált bravúros győzelme Belgrádban A magyar profitkombinált bravúros győzelme Belgrádban
Belgrád, április 9. Jugoszláv válogatott csapata nagyon...
Szovjet béketerv Szovjet béketerv
bolsevik kormány, a Népbiztosok Tanácsa béketerve elutasította az...
Petrarca sírja és emlékérme Petrarca sírja és emlékérme
Lapunk egyik közelebbi számában bemutattuk Petrarca arquai házát;...
Tizenegymilliós kölcsön felvételéről tárgyal két pestkörnyéki város Tizenegymilliós kölcsön felvételéről tárgyal két pestkörnyéki...
Budapest környékének két nagy városa jelentős fordulat előtt áll!...
Bosznia és Horvátország Bosznia és Horvátország
Stadler szerajevói érsek egyik bécsi ujságban a Boszniában élő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98