Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

Gyorsüzelő angol hajóágyu

A modern hadihajók ágyufelszereléseiről bátran elmondhatjuk, hogy azoknak puszta külső megjelenése, egyszerü megtekintése magában véve elegendő, hogy a gyöngébb idegzetüeket megriassza. Képünkön például bemutatunk egy nyolczhüvelykes angol gyorstüzelő angol hajóágyut.

Senki se higgye, hogy ép ez az ágyu a nagy ágyuszörnyetegek közé tartozik. Ellenkezőleg. Ez a kis és valóban nagy „érczkigyók” között foglal helyet, azonban a leghatásosabbnak tekintendő, mert ama szerkezeténél fogva, a mely miatt „gyorstüzelő”-nek nevezik, rettenetes pusztitásokat vihet végbe életben, vagyonban, elenséges hajóban.

Csaknem arasznyi vastag aczélpánczél-kamrában van elrejtve a gyilkos ágyuszörnyeteg kényesebb része, vagyis az, a hol csavarok, emeltyük segélyével megfelelően beállitják, a hol megtöltik (tengerész-nyelven: „etetik”) és a hol a gyors tüzelések után egy kötvágányon a lövések után egyet fordul.

Ez a hjóágyu olykép van berendezve, hogy pl. az előbbeni állásba önmagától helyeződik vissza, az árczcső lehülése automatice történik és eltekintve a lőirány beállitásától, a melyet csakis katonai szakemberek végezhetnek el, alig két ember elégséges az ágyu „kiszolgálásá”-hoz, a mi azért fontos,mert a mikor a hadihajók harczba bocsátoznak, akkor elsőrendü érdek, hogy minél kevesebb tengerészkatona végezze a védekezés és támadás munkáját, és nagy számuknál fogva ne adjanak alkalmat az elenséges robbanólövegeknek az életpusztitásra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98