Dtum
Login with Facebookk
1909 | December

A gyufa-adó

Annak ötletéböl, hogy az osztrák kormány a gyufa-adó behozatalát tervezi, melyet később valószínűleg a gyufa-monopólium behozatala fog követni, nem lesz érdek nélküli azoknak az országoknak e részben való rendelkezéseit áttekinteni, melyek a gyufa-adót már bevezették. 

Kétségtelen ugyanis, hogy Ausztria és más államok példáját Magyarország is rövidesen követni fogja, mert az államháztartás egyensulya feltétlenül követeli néhány uj adó, különösen uj fogyasztási adók behozatalát.

Csak az a kérdés, hogy Magyarország a gyufagyártásnak, illetve fogyasztásnak az államkincstár jövedelmi forrásává tétele tekintetében, melyik utat fogja követni: fogyasztási, illetve gyártási adóval terheli-e meg a gyufát vagy gyufa-monopóliumot hoz be, mely tekintetben ismét két, illetve három módozat közt lehet választani és ezek: a gyártási monopólium, az elárusítási monopólium és mindkettő együtt, miként ez a dohányáruk tekintetében fennáll.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopólium
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumokról többféle értelemben beszélhetünk.


Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre.


A kereskedelemben kiváltságos piaci helyzetet teremtő kivételes jogot jelent valamilyen áru kizárólagos forgalmazására. Kivételes jog lehet egyes térségek kereskedelmének kizárólagos joga is, erre a történelemben a legismertebb I. Erzsébet királynő adománya az angol Kelet-indiai Társaság számára 1600-ban.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az albertfalvai gyufagyár biztonsági gyujtója A dohánygyárak termékeire mindkét monopólium érvényes
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98