Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Hiram Maxim varázsgömbje

Sokféle érdekes jelenség és természeti tünemény füződik ahhoz a kisérlethez, ha körbe forgunk vagy pedig az ugynevezett körhintán, a melyen állunk, szórakozunk.

A hinta lapján, gyors forgása következtében, nem vagyunk képesek figyelemmel kisérni a körhintán kívül álló személyeket, mert szédület fog el, ellenben, ha a körhinta közepére tekintünk, akkor a figyelmünket bármely ottlevő tárgyra, vagy személyre irányithatjuk.

Ennél sokkal érdekesebb látási csalódás ér, ha egy zárt helyiségben tartózjodunk, a mely gyorsan forog. Akkor ugyanis a gyors forgásból származó központi hajtó erő a forgó helyiség széle felé űz, s hogy a helyiség szle felé és köröskörül gyorsan haladhatunk, mintha csak valami csodás titkos erő emelne, magával ragadna.

Ellenben a forgó helyiség középpontja felé és azon keresztül csak óvatosan és nagy erőlködés mellett haladhatunk.

A központi hajtóerő s aneházkedési suly összehatása, valamint a gyors forgás egybevetésével Hiram Maxim, az ismert feltaláló, érdekes készüléket eszelt ki. Készitett ugyanis, s mint képünkön látható, egy óriási gömböt, a melynek alaplapja félgörbületén emelkedést mutat.

A gömb teljesen zárt, igy tehát a külvilág szemléletétől függetlenül következik be az érzéki csalódás. Ha ezt a gömböt gyors forgásba hozzuk, a lábunk alatt levő félgörbületes talaj teljesen vizszintesnek látszik.

Ha pedig egyik oldalról át akarunk menni a tuloldalra, ugy érezzük, mintha az egész készülék fel akarna fordulni, mi pedig csak nagy erőlködés mellett vagyunk képesek a tuloldalra jutni.

Ellenben a gömb szélén gyorsan halahatunk, rendkivül könnyüeknek érezzük magunkat. Ha egy kerékpáros a készülék forgó irányában halad, akkor a saját központi hajtóerejét is a készülékéhez kell adnia s ekkép a félgörbületes alapnál a gömb oldalfalazatára felviheti a gépét. Azoknak pedig, a kik az alaplap legszélén állanak, ugy tünik fel, mintha a kerékpározó a gömb egyik oldalfalazatán felsietne s a tetőrészen át a másik oldalon lejönne.

Ha pedig a gömb belső felső részén tükröt állitunk be, a gyors forgás azt a csalódást kelti a tükörben, mintha a gömb tele volna tömve emberekkel, a kiknek a lábaik kifelé, fejeik pedig mind befelé irányulnak.

A készülékben tartózkodva, roppnat mulatságos látnivalókt tapasztalunk és módfelett nevettető, a mint valaki óriási erőlködések és egensulyozási próbákközött akar egyenes vonalban átjutni a tuloldalra s minduntalan a gömb széle felé huzódik, vagy félrebillen.

A sok érdekes tünemény egyrészt a hajtó és nehézkedési erők egymásra való hatásából és a látási csalódásból származik. A most leirt készülék szintén érdekes példája annak, hogy a tuomány komoly igazságait, a sokféle kisérletet mennyire ki lehet használni saját szórakozásunkra.

Mint jellemző dolgot fel kell emlitenünk, hogy rendszerint valamely országos vagy világkiállitáson találkozunk ilyen szórakoztató, de e mellett tanulságos készülékkel. Igy például a leirt készüléket Hiram Maxim a legutóbbi londoni frnaczia-angol kiállitáson mutatta be.

A varázsgömbben ma is ezren és ezren szórakoznak, mert ugytalálják, hogy a tudomány érdekes vivmányait és tanulságait legczélszerübben akkép lehet népszerüsiteni, ha okulva, egyuttal szórakozunk is.

A varázsgömb pedig kicsinyt, nagyot egyaránt tud szórakoztatni, a résztvevők mulatságos erőlködéseivel pláne meg is nevetteti az embereket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hiram Maxim Hiram Maxim csodagömbjének alaplapja, felülről nézve Hiram Maxim varázsgömbjének átmetszete
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98