Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A magyar faszenesítő vállalatok piaci versenye

A magyar faszenesítő vállalatok egyre erősebben küzdenek a növekvő amerikai versenynyel.
Ennek az iparágnak a termékeivel, famészszel, faecettel, ecetsavval, acetonnal, faszeszszel, methyltermékekkel, a magyar, osztrák és amerikai vállalatok látják el a világpiacot, mert csak nálunk és ott vannak kedvező termelési viszonyok, elsősorban nagy kiterjedésű bükkfaerdőségek.

Az amerikai verseny már a mult évben leszorította a világpiacon a faszesz és a methyltermékek árait; a többi e szakba vágó termékekkel azonban csak a nyár óta fejt ki heves versenyt, amelynek intenzivitása még egyre növekszik. Ennek folytán a nyersanyag, azaz a faszén ára 40 százalékkal hanyatlott, ugy hogy Németországban, ahol 21 márka volt az árjegyzése, most már 15 márkáért kapható.

Belföldön a melléktermékeket képező faszén ára az őszig állandó volt; amióta azonban a gépiparban a munka megcsappant, itt is visszaesés mutatkozik. A vázolt kedvezőtlen körülmények kétségkivül a részvénytársasági vállalatok üzleti eredményeiben is kifejezésre fognak jutni; azonban az osztalékok aligha lesznek lényegesen kisebbek, mert az e szakmabeli gyárak mind konszolidált vállalatok és az osztalékok kiegészitésére nagy tartalékjaikat használhatják föl.

A magyar és osztrák e szakmabeli gyárak, mind a konstanci faszenesítő rt. csoportjához tartoznak, illetőleg annak kebelében egy trösztöt képeznek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98