Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

Gróf Andrássy Gyula belügyminiszter Bécsben

Gróf Andrásy Gyula belügyminiszter Bécsbe utazott s a király január 19-én kihallgatáson fogadta. A belügyminiszter bécsi útja nagy feltünést keltett s annak jelentőségéről egyik bécsi lap ezeket írja:
Andrássy grófnak eredetileg az volt a szándéka, hogy a választási reformról szóló tervezetet ez év elején tárgyaltatja a képviselőházban. Hogy tervét megvalósíthassa, Andrássy gróf már a nyár folyamán megkezdte a fuzióra vonatkozó tárgyalást és a mikor a koalicziós pártok helyezte a bankkérdésnek homloktérbetorkolásával egyre bonyolultabb lett, ismét Andrássy gróf volt az, a ki a katonai kérdések terén való részleges megegyezéssel a fuzió alapjának megteremtését sürgette.

 

Andrássy gróf e végből még a magyar parlament karácsonyi szünete alatt kihallgatáson jelent meg a királynál és e kihallgatás után, deczember közepe táján, egy félhivatalos kommüniké a katonai tárgyalásnak küszöbén levő befejezését jelentette. Azóta azonban ezen a téren oly alapos változás ment végbe, hogy a katonai tárgyalás befejezését ezidő szerint kizártnak kell tekinteni és még csak meg sem kisérelhetik e kérdés megoldásának erőszakolását. A katonai kérdések egyszerűen letűntek a napirendről és velük együtt eltűnt a fuzió-terv is. Andrássy gróf akkor, a mikor a választási reform tárgyalását 1909. elejére tervezte, abból a föltevésből indult ki, hogy addig a pártviszonyok rendezve lesznek.

 

Minthogy azonban ez a föntebbi okok miatt nem történt meg, sőt a bankkérdés kicsucsosodása következtében a helyzet egyre zavarosabb lett, Andrássy gróf a választási reformról szóló törvényjavaslatot, a mely a képviselőház pártjainál nem találkozott osztatlan tetszéssel, csak néhány hét mulva akarja újra szőnyegre hozni. Andrássy grófnak abban a nézetében, hogy a választási reformról szóló törvényjavaslatot most nem lehet tárgyalni, a kabinet valamennyi tagja osztozik. Azt hiszik, hogy a király sem fog ez elé az igyekezet elé nehézségeket gördíteni.


Egy másik tudósitás azt írja, hogy a belügyminiszter mai kihallgatásának legfontosabb tárgya a választási reform volt. Andrássy gróf ezen a kihallgatáson kifejtette azokat az okokat, a melyek a mostani politikai helyzetben szükségessé teszik, hogy a választási reformot egyelőre elhalasszák. A mai kihallgatás után egészen bizonyos, hogy a választási reformról szóló törvényjavaslatot úgy a bizottságban, valamint a képviselőházban csak később fogják tárgyalni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98