Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

A belgiumi leányvásárok

A Magyarországon ismert, ugynevezett gainai leányvásár sokkal egyhangubb, semhogy egy napon említhetők a belgiumi leányvásárokkal, a melyekben van humor, szellemesség, életvidámság.

 

A belga Ecaussines faluban már évek óta divattá tették, hogy pünkösd vasárnapján nagy mulatságot rendez a falu, a melyre valamennyi közeli környékbeli fiatal lány és házasulandó legény hivatalos. Rengeteg mennyiségü kávé, kalács, édesség stb. fogy el a két napon, hogy azután a harmadik napon azok, a kik egymásnak megtetszettek, az anyakönyvvezető előtt egybe is keljenek.

 

A két ünnepnap táncz, mulatság, szórakozás, mindenféle kigondolható bájos mulatságok között telik el. Évről-évre mindig fokozódik az ecaussinesi leányvásárok látogatottsága, a mi arra ösztönözte a szomszédos Ronquieres mezőváros lakóit, hogy ők is rendezzenek hasonló leányvásárt.

 

A ronquieresi ifjak a „bünbánó agglegények” czíme alatt összeállottak és udvariasan meghívták az egész környék fiatal leányait három napig tartó mulatságra és „biztos házasságra”. A meghívó oly hangzatos volt, annyi mulatságot, szórakozást ígért, hogy a fiatal leányok egész karavánokban rándultak át és a mint képünkön is látható, akkora lett a forgalom, a minőt az ecaussinesiek nem tudtak elérni, ugy hogy a végén maguk az ecaussinesiek is mind átmentek vendégségbe Ronquieresbe.

 

A pünkösdi mulatság oly jól sikerült, hogy a fiatal lányok közül csak az nem jutott főkötő alá, a ki nem akart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az ecaussinesi leányvásár Leányvásár Ronquieresben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98