Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

A rozsnyói rendőrkapitány

Rozsnyó város délczeg rendőrkapitánya, Szakáll Árpád, megszökött Rozsnyóról. Otthagyta gavallér barátait, a szép rozsnyói nőket, akikért rajongott. Ez volt a veszte, mert mindenáron a „gavallért” játszotta.

 

Ugy élt, jobban mondva: költekezett, mint egy igazi vidéki pénzes gavallér. Szerette a zenét, a bort, meg a szép asszonyokat s mert költséges passziójára a fizetéséből nem tellett: „gavallér”-módra váltó-adósságokat csinált.

 

Egy ideig csak hiteleztek a rendőrkapitány urnak, de a hitelnek is vége szakadt. A takarékpénztárak és magánhitelezők megsokalták a dolgot és megtagadták Szakáll Árpádtól a kölcsönöket. Ezután a vég kezdete következett.

 

A délczeg rendőrkapitány, akárcsak egy kipróbált fővárosi szélhámos, azzal hintett port ismerőseinek a szemébe, hogy telekürtölte Rozsnyót és vidékét, hogy egy nyolczvanezer koronás leánynyal eljegyezte magát.

 

A szépen hangzó mesének azonban már kevesen hittek és a rendőrkapitány hitelforrásai végképen kiapadtak. Ezután már csak egy módon tudott magán segíteni: hogy sikkaszott. Sikkasztott pedig nemcsak hivatalos pénzeket, hanem elsikkasztotta a Gyermeknapon összegyült pénzeket is, azután – megszökött.

 

Rozsnyó város polgármestere jelentést tett az esetről az alispánnak, a ki a megszökött rendőrkapitányt felfüggesztette állásból. Mivel pedig kérdőre is akarnák vonni a sikkasztó kapitányt, a budapesti rendőrség utján köröző levelet adattak ki ellene.

 

Szakáll Árpád ugy látszik Amerikába akart szökni. Először azonban Cirkvenicziában egy kis pihenőt tartott, de sokáig nem élvezhette a szabadságát, mert szombaton délután a budapesti rendőrség megkeresésére letartóztatták. Arczképét e heti számunkban közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98