Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Ferencz Ferdinánd trónörökös látogatása Romániában

A német trónörökösnek csak nemrégiben végbement látogatása után ismét fejedelmi vendége van Romániának. Ezúttal a mi trónörökösünk, Ferencz Ferdinánd a vendég, a ki nejével, Hohenberg Zsófia herczegnővel együtt utazott Szinajába s ez alkalommal átnyújtotta Ferdinánd román trónörökösnek a királyunk által most ajándékozott aranygyapjas rendet.


Ferencz Ferdinánd és neje julius 10-ikén érkeztek Romániába. A határállomáson, Predeálon ott várta már a román trónörökös és neje. A két trónörökös szivesen megölelte egymást, majd a bemutatkozás és a díszszázad tisztelgése után udvari különvonaton Szinajába mentek. A félórás út alatt Azuga és Busteni állomásokon az egybegyűlt lakosság lelkes ováczióban részesítette a fenségeket. A különvonat félöt órakor érkezett Szinajába, hol Károly király és Erzsébet királyné fogadták a vendégeket. A fogadás igen szives volt. A pályaudvaron a díszszázad oldalán fölállított katonai zenekar a Gotterhaltét játszotta. A pályaudvar szalonjában történt bemutatkozás után udvari kocsikon a Peles-kastélyba hajtattak, még pedig Szinaján át, mely zálszlódísz öltött és a fenséges vendégek tiszteletére diadalkaput állított.


A romániai ujságok meleghangú czikkelyekben üdvözlik Ferencz Ferdinánd trónörököst Szinajába való érkezése alkalmával. A kormányhoz közel álló „Viitorul” ezt írja:
A német trónörökös látogatása után, a melynek emléke még élénk emlékezetében van a románoknak, újabb fényes látogató érkezik hozzánk, a ki koronánknak és országunknak díszt ad: az osztrák és magyar birodalom trónörököse. Ez a két esemény bizonyossága annak a jó viszonynak, a mely a berlini és bécsi udvart a bukaresti udvarhoz fűzi és annak a kiváló politikai állásnak, a melyet ma Románia az európai népek konczertjében elfoglal. Sok más hasonló értelmű tüntetés mellett, a német trónörökösnek s most a magyar és osztrák trónörökösnek megérkezése, ünnepies elismerése a román állam jelentőségének s annak a szerepnek, a melyet Románia, mint a béke eleme betölt.

 

E mellett az általános szemlélődés mellett örömmel tölti el szivünket a trónörökösök érkezése, mert benne képviselőjét látjuk a habsburgi koronának, a mely mindig arra törekedett, hogy az egyensulyt a magyar és osztrák monarchiát alkotó népek között föntartsa. De különösen a trónörökös ismeretes az igazságosságnak nagy szelleméről, a ki minden körülmény között jóakaró érzéssel volt a magyar és osztrák birodalom román alattvalói iránt. Minden román tehát velünk kiáltja a trónörökös felé: Isten hozott közénk!


A lapok között az „Adeverul” úgyszólván az egyetlen, a mely nincs elragadtatva a trónörököspár látogatásától s a román kereskedelmi szerződés ellen irányuló agitáczióra mutatva azt mondja, hogy Ferencz Ferdinánd trónörökös látogatásától Romániának semmi haszna sem lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A MTK győzelme Prágában A MTK győzelme Prágában
MTK – DFC 5:2 (1:2) A MTK megismételte a BTC bravurját és...
A jubiláló Jancsi bohóc A jubiláló Jancsi bohóc
Érdekes ünnepség színhelye volt a napokban a Városliget. Az ismert...
Az óra - Időmérés a XIII. századig 2.
Ámde a napóra csak a lakáson kívül szabad helyen és itt is csak...
Pozsonyról Pozsonyról
Pozsonyról érdemes két jó sort írni ebben a rovatban is, mert nagyon...
Rövidek Rövidek
Az acélsakosok vasárnap délután az észak-kelet berlini...
A Potemkin matrózai is szítják a romániai zavargásokat A Potemkin matrózai is szítják a romániai zavargásokat
Újabb jelentések szerint Hadeu tábornok, a csernovitzi...
Monarchia vészhelyzetben
Az orosz, olasz és román hadsereg elleni egyidejű harc már...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Kereskedelmi alkalmazottak országos egyesülete már régebben akciót...
Vasuti sztrájk után Vasuti sztrájk után
A vasutasoknál most napirenden vannak az áthelyezések, felmondások,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98