Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Ferencz Ferdinánd trónörökös látogatása Romániában

A német trónörökösnek csak nemrégiben végbement látogatása után ismét fejedelmi vendége van Romániának. Ezúttal a mi trónörökösünk, Ferencz Ferdinánd a vendég, a ki nejével, Hohenberg Zsófia herczegnővel együtt utazott Szinajába s ez alkalommal átnyújtotta Ferdinánd román trónörökösnek a királyunk által most ajándékozott aranygyapjas rendet.


Ferencz Ferdinánd és neje julius 10-ikén érkeztek Romániába. A határállomáson, Predeálon ott várta már a román trónörökös és neje. A két trónörökös szivesen megölelte egymást, majd a bemutatkozás és a díszszázad tisztelgése után udvari különvonaton Szinajába mentek. A félórás út alatt Azuga és Busteni állomásokon az egybegyűlt lakosság lelkes ováczióban részesítette a fenségeket. A különvonat félöt órakor érkezett Szinajába, hol Károly király és Erzsébet királyné fogadták a vendégeket. A fogadás igen szives volt. A pályaudvaron a díszszázad oldalán fölállított katonai zenekar a Gotterhaltét játszotta. A pályaudvar szalonjában történt bemutatkozás után udvari kocsikon a Peles-kastélyba hajtattak, még pedig Szinaján át, mely zálszlódísz öltött és a fenséges vendégek tiszteletére diadalkaput állított.


A romániai ujságok meleghangú czikkelyekben üdvözlik Ferencz Ferdinánd trónörököst Szinajába való érkezése alkalmával. A kormányhoz közel álló „Viitorul” ezt írja:
A német trónörökös látogatása után, a melynek emléke még élénk emlékezetében van a románoknak, újabb fényes látogató érkezik hozzánk, a ki koronánknak és országunknak díszt ad: az osztrák és magyar birodalom trónörököse. Ez a két esemény bizonyossága annak a jó viszonynak, a mely a berlini és bécsi udvart a bukaresti udvarhoz fűzi és annak a kiváló politikai állásnak, a melyet ma Románia az európai népek konczertjében elfoglal. Sok más hasonló értelmű tüntetés mellett, a német trónörökösnek s most a magyar és osztrák trónörökösnek megérkezése, ünnepies elismerése a román állam jelentőségének s annak a szerepnek, a melyet Románia, mint a béke eleme betölt.

 

E mellett az általános szemlélődés mellett örömmel tölti el szivünket a trónörökösök érkezése, mert benne képviselőjét látjuk a habsburgi koronának, a mely mindig arra törekedett, hogy az egyensulyt a magyar és osztrák monarchiát alkotó népek között föntartsa. De különösen a trónörökös ismeretes az igazságosságnak nagy szelleméről, a ki minden körülmény között jóakaró érzéssel volt a magyar és osztrák birodalom román alattvalói iránt. Minden román tehát velünk kiáltja a trónörökös felé: Isten hozott közénk!


A lapok között az „Adeverul” úgyszólván az egyetlen, a mely nincs elragadtatva a trónörököspár látogatásától s a román kereskedelmi szerződés ellen irányuló agitáczióra mutatva azt mondja, hogy Ferencz Ferdinánd trónörökös látogatásától Romániának semmi haszna sem lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A pánszlávok és az amerikai tótok A pánszlávok és az amerikai tótok
Érdekes bizonyíték került napfényre arról, hogy a tót nemzetiségi...
Szovjet hadijelentések a finnországi háboruról Szovjet hadijelentések a finnországi háboruról
A legutobbi napokban kiadott szovjetorosz hadijelentésekből a...
Knapp Miksa ujra véd Knapp Miksa ujra véd
Knapp Miksa, az MTK válogatott kapusa, a ki a mult szezón legnagyobb...
A konszolidáció utján A konszolidáció utján
Négy esztendő keserves tapasztalatai után, forradalmak és...
Nemzetközi balesetügyi kiállítás Nemzetközi balesetügyi kiállítás
A városligeti iparcsarnokban egy ép oly fontos, mint nagyszabásu...
Magyarok és románok a történelem ítélőszéke előtt Magyarok és románok a történelem ítélőszéke előtt
Bertha Sándor, régóta Párisban élő hazánkfia, Magyarország és a...
Az ember a sztratoszférában Az ember a sztratoszférában
Az új megtorló fegyverről, a „V. 2.”-ről számos érdekes...
Ötszázharminc uj fővárosi kislakás áll befejezés előtt Ötszázharminc uj fővárosi kislakás áll befejezés előtt
A budapesti szükséglakótelepeken több mint harmincezer személy lakik....
Ady síremléke Ady síremléke
A háború óta nagy ritkaság lett Magyarországon a szoborpályázat. Míg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98