Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Ferencz Ferdinánd trónörökös látogatása Romániában

A német trónörökösnek csak nemrégiben végbement látogatása után ismét fejedelmi vendége van Romániának. Ezúttal a mi trónörökösünk, Ferencz Ferdinánd a vendég, a ki nejével, Hohenberg Zsófia herczegnővel együtt utazott Szinajába s ez alkalommal átnyújtotta Ferdinánd román trónörökösnek a királyunk által most ajándékozott aranygyapjas rendet.


Ferencz Ferdinánd és neje julius 10-ikén érkeztek Romániába. A határállomáson, Predeálon ott várta már a román trónörökös és neje. A két trónörökös szivesen megölelte egymást, majd a bemutatkozás és a díszszázad tisztelgése után udvari különvonaton Szinajába mentek. A félórás út alatt Azuga és Busteni állomásokon az egybegyűlt lakosság lelkes ováczióban részesítette a fenségeket. A különvonat félöt órakor érkezett Szinajába, hol Károly király és Erzsébet királyné fogadták a vendégeket. A fogadás igen szives volt. A pályaudvaron a díszszázad oldalán fölállított katonai zenekar a Gotterhaltét játszotta. A pályaudvar szalonjában történt bemutatkozás után udvari kocsikon a Peles-kastélyba hajtattak, még pedig Szinaján át, mely zálszlódísz öltött és a fenséges vendégek tiszteletére diadalkaput állított.


A romániai ujságok meleghangú czikkelyekben üdvözlik Ferencz Ferdinánd trónörököst Szinajába való érkezése alkalmával. A kormányhoz közel álló „Viitorul” ezt írja:
A német trónörökös látogatása után, a melynek emléke még élénk emlékezetében van a románoknak, újabb fényes látogató érkezik hozzánk, a ki koronánknak és országunknak díszt ad: az osztrák és magyar birodalom trónörököse. Ez a két esemény bizonyossága annak a jó viszonynak, a mely a berlini és bécsi udvart a bukaresti udvarhoz fűzi és annak a kiváló politikai állásnak, a melyet ma Románia az európai népek konczertjében elfoglal. Sok más hasonló értelmű tüntetés mellett, a német trónörökösnek s most a magyar és osztrák trónörökösnek megérkezése, ünnepies elismerése a román állam jelentőségének s annak a szerepnek, a melyet Románia, mint a béke eleme betölt.

 

E mellett az általános szemlélődés mellett örömmel tölti el szivünket a trónörökösök érkezése, mert benne képviselőjét látjuk a habsburgi koronának, a mely mindig arra törekedett, hogy az egyensulyt a magyar és osztrák monarchiát alkotó népek között föntartsa. De különösen a trónörökös ismeretes az igazságosságnak nagy szelleméről, a ki minden körülmény között jóakaró érzéssel volt a magyar és osztrák birodalom román alattvalói iránt. Minden román tehát velünk kiáltja a trónörökös felé: Isten hozott közénk!


A lapok között az „Adeverul” úgyszólván az egyetlen, a mely nincs elragadtatva a trónörököspár látogatásától s a román kereskedelmi szerződés ellen irányuló agitáczióra mutatva azt mondja, hogy Ferencz Ferdinánd trónörökös látogatásától Romániának semmi haszna sem lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fényes magyar birkózógyőzelem Brüsszelben Fényes magyar birkózógyőzelem Brüsszelben
Véget ért Európa szabadstílusú birkózóversenye. A magyar birkózók,...
Szenteleky Kornél (1893-1933) Szenteleky Kornél (1893-1933)
Emlékezetembe idézem Szenteleky Kornél vékony alakját, sápadt arcát,...
Rövidek Rövidek
Painlevé hadügyminiszter vasárnap Rhombeville lotharingiai városka...
A mákony A mákony
Az utóbbi időben az egyes tanfelügyelők iskolalátogatásaik alkalmával...
Szép magyar győzelem az olasz lovaspólócsapat felett Szép magyar győzelem az olasz lovaspólócsapat felett
Szeles, esős, hűvös időben folytatták vasárnap délután a rákosi...
Egy perccel alkonyat előtt Egy perccel alkonyat előtt
Erdős René első nőíróink közé tartozott, ki már 1890 tájt, harminc...
Sprituális művészek Sprituális művészek
Spirituális Művészek Szövetsége névvel csoportusult egyesületté...
Esterházy Tamás tündöklése, letűnése és eltűnése Esterházy Tamás tündöklése, letűnése és eltűnése
Órákig tart autón az ut a pápa- ugodi hitbizományon keresztül...
Iliász a Toldi versformájában Iliász a Toldi versformájában
Az ó-kori irodalom iránti szeretete azóta se lankadt el s pályája...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98