Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

A kinai császár temetése

Olvasóinkkal már több ízben ismertettük a „mennyek fiá”-nak temetése alkalmából szokásos czeremóniákat, a melyek részint tele vannak minden elképzelhető babonával, másrészt több évezred hagyományait tükröztetik vissza.

 

Noha a kínai császár – mint ismeretes – már két hónap előtt halt el, a tulajdonképpeni temetése csak a közelmultban ment végbe. A halott császárt ugyanis ideiglenesen eltemették, illetőleg átszállították egy ideiglenes kriptába, a nagy, ünnepélyes és szertartásos temetést azonban most nemrégen tartották meg.

 

Csak maga a hordozható ravatal heteken át készült és a mikor készen volt, előbb néhány száz kisfizetésü hivatalnoknak parancsolták meg, hogy álljanak a ravatalra kipróbálandók: vajjon elég szilárd-e? (Valószínüleg ugy gondolkoztak a bölcs főméltóságok, hogy ha leszakad a ravatal a hivatalnokok alatt, az nem baj; ellenben kellemetlen volna, ha a halott kínai császár és a herczegek sulya alatt roppanna össze.)

 

Most aztán elkészült minden, készen lettek a különféle babonás próbákkal, megkérdezték az elhalt császárok lelkeit, hogy mi legyen, hogy legyen, kihírdették a halott császár tulvilági üzenetét (mert Kínában még ilyesmi is szokásos), azután pedig megtartották az ünnepélyes temetési menetet, a mikor a halott császárt kiemelték az ideiglenes kriptából és átvitték a császárok sírjába.

 

A császári ház nagyszámu herczegei, főméltóságai s az összesereglett alkirályok, mandarinok stb. kisérték utolsó utjára a halott kínai császárt. A képünkön látható fehér gombakalapu férfiak mind kínai herczegek, a +-tel megjelölt a kormányzó herczeg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kínai császár temetési menete A kínai császár nyaralójához vezető márványhíd
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98