Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

A fogoly török szultán

A mikor Abdul Hamid megbizonyosodott róla, hogy életét veszedelem nem fenyegeti és hogy elszállítása ellen mit sem tehet, beleegyezett és ismét visszanyerte önuralmát. Abdul Hamid, a mikor a pályaudvaron polgári ruhában megjelent, nem látszott levertnek. Emelt fővel járt és jókedvűen beszélgetett a jelenlévőkkel. Tizenegy gyönyörű háremhölgy utazott vele, kiknek a volt szultán előzékenyen segített a beszálláskor. Vele utazott továbbá Abdul Rámin herczeg és egyik legifjabb fia, valamint két eunuk. A vonatban csak két kocsi volt. A hölgyeken meglátszott, hogy valamennyien sietve öltözködtek és csak félig, vagy egyáltalán nem voltak fátyollal takarva. A podgyász csak néhány sürgősen összeszedett csomag volt, melyben pénzt és értéktárgyakat sejtenek.

 

A szultán elszállítására Husszein Husszni tábornok, az operáló hadsereg főnöke és Gálib ezredes ügyeltek föl. Két katonatiszt és tizenhat csendőr kisérte a vonatot. Abdul Hamid elszállításakor az itteni alsóbb néposztálynak és a mohamedán papság egy részének a szultán iránt való kedvező fölfogása is hozzájárult, mert attól tartottak, hogy e fölfogás a helyzet megváltoztatására irányuló kisérletet támaszt, a mi nyugtalanságot kelthetett volna, úgy hogy tartósan rendkívüli intézkedésekre lett volna szükség. Ezt az aggodalmat bizonyítják különböző katonai intézkedések, melyeket az elszállításkor tettek, valamint az a körülmény, hogy a hivatalos helyek még másnap is tagadták a szultán elszállítását.


A fogoly szultánt vivő vonat huszonegy órai út után 28-án éjjel érkezett Szalonikiba.
Abdul Hamid utazása Konstantinápolyból idáig minden inczidens nélkül ment végbe. Abdul Hamid nagyon levert és fáradt volt. Úgy látszott, mintha a legutóbbi események hatása alatt szenvedne. Egészsége megrongáltnak látszik. Az utazás folyamán többnyire gondolataiba volt merülve vagy félig aludt. Nem kívánt sem ételt, sem italt és csak egy pohár vizet ivott. Az őt kisérő csendőrök egy része álruhában lévő tiszt volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98