Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

A hang nélkül működő puska

Rövid idő előtt nálunk is bejárta a napilapokat az a hir, hogy az ismert nevü amerikai feltaláló, Hiram Percy Maxim megoldotta a durranás nélkül működő puska problémáját. Minthogy e hiradásban közelebbi részletek hiányoztak a találmányról, nem lesz érdektelen, ha, legalább nagy vonásokban, ismertetni fogjuk annak lényegét.

A fegyver elsütésénél hallható durranás az által jön létre, hogy a puskapor elrobbanásánál keletkező égési gázak a fegyver csövéből kijutva, hirtelen kiterjednek. Maxim szellemes készüléke meglassitja a gázaknak a csőből való kijutását és ezáltala durranást a minimumra gyengiti.

E czélból Maxim egy hangfogó készüléket alkalmaz a fegyver csövére. (Lásd 1. 2. ábra) Ez a hangfogó tulajdonképen egy aczélcsőből áll, melynek nyilása valamivel nagyobb mint a fegyver kalibere. A hangfogócső hossza, a fegyvercső kalibere szerint 10-15 cm között váltakozik és sulya mintegy 300 gramm.

A cső belsejében spirálisan haladó sorokban aczélszalagok vannak elhelyezve, melyeknek mindegyike sajátosan meg van görbitve. Mint a 3. ábra mutatja, a hangfogó belseje valami csigaház tekervényeire emlkeztet. A szalagok mérete természetesen ugy van megválasztva, hogy a hangfogó tengelye mentén elegendő szabad tér maradjon a golyó akadálytalan haladásának biztositására. Készülékének hatásmódját maga Maxim a következőképen magyaráza:

„Készülékem bizonyos tekintetben egy megforditott turbinának tekinthető. A turbinában a turbina lapátjaiba ütköző gázáram heves forgásba hozza a lapátokat, készülékemben azonban épen a megforditott folyamat játszódik le.

Itt a turbinalapátok szilárdan állanak s ez által a beléjük ütköző gázáramot gyorsforgásba hozzák. Igy tehát a gázáram eleven erejét ez a belső munka fogyasztja el s ennek következtében a gáz elvesziti a durranást létrehozó energiájának nagyobb részét.”

Más szóval: a pukaporgáz a hagfogó kamráiban megakad, örvénylő mozgásba kerül s ennek következtében a csőből kijutva már nem terjeszkedhetik ki hirtelen, hanem csak lassan. A Maxim-féle hagfogóval ellátott fegyvernél a durranás tényleg nagyon gyenge. A zaj nem nagyobb annál, mint a minőt valami kőkoczkára intézett könnyű kalapácsütés okoz.

További előnyea Maxim-féle hangfogónak, vagy mint ő nevezi, silencer-nek, az, hogy a fegyver haátrarugását is mintegy felére csökkenti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A zajtalan puska A Maxim-féle hangfogó A hangfogó belseje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98