Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

Kis gazda rovat

A trágya hatása a zöldségre

A zöldség jóságára igen nagy befolyása van annak, hogy milyen trágyát használtunk. Egy gazdasági szaklap a következőkben közölte a trágyafélék ebbeli hatásait:

A fejes káposzta a sertés, juh és emberi trágyától legédesebb ízűvé fejlődik, a tehéntrágyától már valamivel rostosabb és kevésbé leves lesz, ellenben a lótrágyában még levetlenebb minőséget ad.

A kelkáposzta az emberi trágyától igen keserű ízű lesz, a lótrágyától szintén, de nem ilyen nagy mértékben. A sertés és egyéb trágyáktól azonban édes izűvé fejlődik.

A zeller a disznótrágyában füszeresszagú és ízű, de kissé száraz, tehéntrágyában az előbbihez hasonlít, de kevésbé finom, embertrágyában kicsi marad, száraz és rossz izű, lótrágyában ellenben nagyon leves és jóízű lesz.

A czékla vagy vörösrépa a juhtrágyától a legédesebb, legkellemesebb és legfinomabb, ló- és disznótrágyától finom és kellemes, tehéntrágyában silány, embertrágyától pedig kellemetlen ízt kap. 

A petrezselyem lótrágyától szagtalan,
laza, finom, juhtrágyától igen jó, fűszeresízű lesz; a disznótrágyától annak ízét és szagát átveszi, embertrágyától pedig majdnem szagtalan, de rossz ízű, szinte élvezhetetlen lesz.

A kalarábé juhtrágyán vagy embertrágyán termesztve, nyersen jó leves és édes ízű, disznótrágyán meglehetős, nem trágyázott kerti földben igen nedvdús, édes és gyengéd, lótrágyán közepes ízű és száraz, tehéntrágyán pedig gyenge és nedvdús lesz. 


Szalma-pótlók

A múlt évi takarmányhiány után az idei év sem hoz valami jó takarmánytermést.
Igy a gazdának gondolkodni kell arról, hogy a jószágot minél gazdaságosabban tartsa el. A szalmát és polyvát a gazda ilyen szűk időben feleteti s az almot helyette fűrészpor, homok és falevél-aljazással pótolhatja.

A fűrészporalj 10-15 czm. vastagságon szórandó el s naponta a bepiszkolt felső réteget le kell kaparni s újjal behinteni. Egy jószág naponként 25 liter friss aljat igényel s az egész ágy havonként egyszer cserélendő ki.

Ugyanígy történik a homokkal való aljazás, melynek azonban az a hiánya, hogy homokaljazás mellett nagyon kevés trágya gyűl össze.

A hol elegendő falevelet lehet összegyűjteni, ott azzal kitűnően lehet ágyazni s jó trágyát is szolgáltat. 


Mikor legjobb a pulyka ára

Egy baromfikereskedő erre a kérdésre azzal felelt, hogy deczember elején, mert az összes kiviteli czégek a londoni karácsonyi vásár eladásaira spekulálnak, szállításaikat úgy eszközlik, hogy deczember 16-23-ig érkezzenek oda a küldemények, mert nincs oly mennyiség, melyet a hét milliós metropolis el ne fogyasztana, lévén a karácsony estebéd elengedhetetlen kelléke, akár a plum-puding, a pulyka.

Minél nagyobb, annál nagyobb árat ér el a kereskedő angol font (453.6 gr) sulyáért, legyen a pulyka öreg vagy fiatal.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beszántás Trágya beszántása fagerendelyes ekével
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98