Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

A csuz gyógymódja

Londonból érdekes tudósítást kaptunk, a melyhez az idetartozó kisérleti képet is egyidejüleg bemutatjuk. A tudosítás ugyanis azt mondja, hogy a londoni orvosok a csuz ellen most próbálják ki a darázscsipést. Állitólag az a sav, a mely a „darázscsipés” alkalmával a darázs fulánkján át a megszurt testbe jut, a köszvényt és csuzt előidéző só és egyéb anyagok lerakódása ellen oldólag, illetőleg semlegesítőleg hat.

A kisérletezések szorgalmasan folynak, mert a londoni klinikára szintén jut elég köszvény- és csuzbeteg kisérleti anyagnak, de még nem fejezték be az ellenőrző kisérleteket, tehát ítéletet még nem mondhatnak. Itt megemlitjük egyébként, hogy a magyar népnél már régóta szokásban van, hogy köszvény és czuz ellen darazsakkal megcsipteti magát a beteg; csakhogy itt az a baj, hogy harmincz-negyven darázs csipése már soknak bizonyul és eddigelé még nem tudták a darázscsipéseket – fokozatokba beosztani.

Londonban a kisérleti darazsakat külön alkalmas üvegtartályokban őrzik és egyenkint csiptetik meg a beteg testrészt, rendszerint a kart és a lábat. Mindenesetre kivánatos volna, ha a mi orvosaink is foglalkoznának ezzel a módszerrel, a melyet Londonban érdemesnek találtak a klinikai kisérletezésre s a mely, ha nem használ, semmiesetre sem lehet ártalmas.

Tudunk esetet, a mikor megtörtént egy csuzos beteg emberrel, hogy véletlenül egy darázsfészek közelébe jutott és a felbőszült darazsak csaknem félholtra csipték. A megcsipett ember heteken át nyögte a csipéseket, a mikor pedig a csipések nyomai és hatása elmultak, az illető kigyógyultnak érezte magát a csuzból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98