Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Drótnélküli táviratozás a harcztéren

Ismeretes, hogy a drótnélküli táviratozás minő forradalmat idézett elő a hirszolgálat terén, sőt nevezetes szerepet játszott már (noha még akkor nem volt annyira kifejlesztve) a japán-orosz háboru alkalmával is. Nem szenvedhet kétséget tehát, hogy a jövendő háboruban nemcsak kiváló, hanem minden valószinüség szerint döntő szerepe lehet a drótnélküli táviratozásnak.

A mig ugyanis a táviratozás eszközlésére sodronyvezetéket kellett alkalmazni, addig a hirszolgálat zavartalan határai nagyon is meg voltak vonva, sőt hadászati szempontból egyenesen nehézségeket, zavart okozott, különösen akkor, ha a táviró vonalhálózata a hadi területet keresztül-kasul szelte.

De másrészt rendkivül megnehezitette a drótnélküli táviratozás fejlődését, használatát a harcztéren az a körülmény, hogy rendszerint vagy egy magas árboczra vagy legalább is egy kötött léghajóra volt szükség, hogy az ugynevezett függőleges levegődrótot elhelyezzük. Ezek az árboczok, meg léghajók arra voltak jók, hogy az ellenségnek figyelmét felkeltsék és a hirszolgálat forrását elárulják. Sokféle módon próbálkoztak már, hogy valamikép gyakorlatiasabb irányban oldják meg ezt a függő kérdést, de mindeddig eredmény nélkül.

Most azután értesülünk arról, sőt már az idetartozó kisérleti képeket is bemutatjuk, hogy az Egyesült-Államok táviróezredének egyik őrnagya, Squier G. dr. megoldotta azt a kényes kérdést, hogy mikép lehetséges árbocz, vagy léghajó nélkül közvetiteni a drótnélküli táviratozást? Az őrnagy ugyanis Mazon kaliforniai erőd és Alcazar két drótnélküli táviró állomása között folytatta, a különböző kisérleteit és rájött, hogy az árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó helyét sokkal jobban tölti be az életképes fa, a mely minden tekintetben alkalmas arra, hogy drótnélküli táviratozás felvevő és leadó állomásaként szerepeljen. A kisérletre vonatkozó két kép megmagyarázza a készülékek alkalmazását.

Nincsen semmi körülményesség, mert az első képen fenn látható leadó (vagy lehet egyuttal felvevő) állomáson eszközölt táviratozást a második képünkön látható katona felvevő állomáson egész kényelmesen veszi át elannyira, hogy itt csakugyan semmiféle komplikáltság nincs, mert a készülék használatba vételéhez semmi más nem kell, csak nehány életképes fa az utvonalon, vagy bármerre, a mely nem kelt olyan feltünést, mint egy árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó.

A drótnélküli táviratozás terén tehát ez a felfedezés igen nagy horderejü és további ujitásoknak lesz az alapja. Igen természetes, hogy ezeket az ujitásokat első sorban is hadászati szempontból fogják alkalmazni, mert az államok között nagy a bizalom, egészen az állig való fegyverkezésig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a kép a leadó állomás működését vázolja Squier dr. amerikai őrnagy rájött, hogy a drótnélküli táviratozás közvetitésére az életképes fa rendkivül alkalmas
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98