Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Drótnélküli táviratozás a harcztéren

Ismeretes, hogy a drótnélküli táviratozás minő forradalmat idézett elő a hirszolgálat terén, sőt nevezetes szerepet játszott már (noha még akkor nem volt annyira kifejlesztve) a japán-orosz háboru alkalmával is. Nem szenvedhet kétséget tehát, hogy a jövendő háboruban nemcsak kiváló, hanem minden valószinüség szerint döntő szerepe lehet a drótnélküli táviratozásnak.

A mig ugyanis a táviratozás eszközlésére sodronyvezetéket kellett alkalmazni, addig a hirszolgálat zavartalan határai nagyon is meg voltak vonva, sőt hadászati szempontból egyenesen nehézségeket, zavart okozott, különösen akkor, ha a táviró vonalhálózata a hadi területet keresztül-kasul szelte.

De másrészt rendkivül megnehezitette a drótnélküli táviratozás fejlődését, használatát a harcztéren az a körülmény, hogy rendszerint vagy egy magas árboczra vagy legalább is egy kötött léghajóra volt szükség, hogy az ugynevezett függőleges levegődrótot elhelyezzük. Ezek az árboczok, meg léghajók arra voltak jók, hogy az ellenségnek figyelmét felkeltsék és a hirszolgálat forrását elárulják. Sokféle módon próbálkoztak már, hogy valamikép gyakorlatiasabb irányban oldják meg ezt a függő kérdést, de mindeddig eredmény nélkül.

Most azután értesülünk arról, sőt már az idetartozó kisérleti képeket is bemutatjuk, hogy az Egyesült-Államok táviróezredének egyik őrnagya, Squier G. dr. megoldotta azt a kényes kérdést, hogy mikép lehetséges árbocz, vagy léghajó nélkül közvetiteni a drótnélküli táviratozást? Az őrnagy ugyanis Mazon kaliforniai erőd és Alcazar két drótnélküli táviró állomása között folytatta, a különböző kisérleteit és rájött, hogy az árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó helyét sokkal jobban tölti be az életképes fa, a mely minden tekintetben alkalmas arra, hogy drótnélküli táviratozás felvevő és leadó állomásaként szerepeljen. A kisérletre vonatkozó két kép megmagyarázza a készülékek alkalmazását.

Nincsen semmi körülményesség, mert az első képen fenn látható leadó (vagy lehet egyuttal felvevő) állomáson eszközölt táviratozást a második képünkön látható katona felvevő állomáson egész kényelmesen veszi át elannyira, hogy itt csakugyan semmiféle komplikáltság nincs, mert a készülék használatba vételéhez semmi más nem kell, csak nehány életképes fa az utvonalon, vagy bármerre, a mely nem kelt olyan feltünést, mint egy árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó.

A drótnélküli táviratozás terén tehát ez a felfedezés igen nagy horderejü és további ujitásoknak lesz az alapja. Igen természetes, hogy ezeket az ujitásokat első sorban is hadászati szempontból fogják alkalmazni, mert az államok között nagy a bizalom, egészen az állig való fegyverkezésig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a kép a leadó állomás működését vázolja Squier dr. amerikai őrnagy rájött, hogy a drótnélküli táviratozás közvetitésére az életképes fa rendkivül alkalmas
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A borjunevelésnél legfőbb dolog az, hogy elegendő tejet hagyjunk...
Romain Rolland - Michelangelo Romain Rolland - Michelangelo
Rolland írói művészetének titka egy szó, abban benne van minden...
Wolff Károly válaszolt Gömbösnek Wolff Károly válaszolt Gömbösnek
Tegnap egy társadalmi szervezetben, amelynek szülőanyja nagyrészben...
Földrengés Magyarországon Földrengés Magyarországon
A természeti tünemények egyik legborzasztóbbja, a földrengés...
Chaplin nem is olyan mulatságos az életben, mint a filmen Chaplin nem is olyan mulatságos az életben, mint a filmen
Egyik volt felesége: Mildred Harris elmondja házassága boldogtalan...
Uj villamos főzőedény Uj villamos főzőedény
Az Uránia 1918. évi májusi számában le voltak írva oly elektromos...
Toselliné házassága Toselliné házassága
Montignoso grófnő, a szász király elvált felesége, mint ismeretes,...
Az Országos Képzőművészeti Főiskola kiállítása Az Országos Képzőművészeti Főiskola kiállítása
Régen volt a Műcsarnok termeiben olyan kiállítása, mint ez, amely...
Fényűző pesti bérház
Csodálatos fényűzés és csodálatos lakbérek a legmodernebb pesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98