Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Drótnélküli táviratozás a harcztéren

Ismeretes, hogy a drótnélküli táviratozás minő forradalmat idézett elő a hirszolgálat terén, sőt nevezetes szerepet játszott már (noha még akkor nem volt annyira kifejlesztve) a japán-orosz háboru alkalmával is. Nem szenvedhet kétséget tehát, hogy a jövendő háboruban nemcsak kiváló, hanem minden valószinüség szerint döntő szerepe lehet a drótnélküli táviratozásnak.

A mig ugyanis a táviratozás eszközlésére sodronyvezetéket kellett alkalmazni, addig a hirszolgálat zavartalan határai nagyon is meg voltak vonva, sőt hadászati szempontból egyenesen nehézségeket, zavart okozott, különösen akkor, ha a táviró vonalhálózata a hadi területet keresztül-kasul szelte.

De másrészt rendkivül megnehezitette a drótnélküli táviratozás fejlődését, használatát a harcztéren az a körülmény, hogy rendszerint vagy egy magas árboczra vagy legalább is egy kötött léghajóra volt szükség, hogy az ugynevezett függőleges levegődrótot elhelyezzük. Ezek az árboczok, meg léghajók arra voltak jók, hogy az ellenségnek figyelmét felkeltsék és a hirszolgálat forrását elárulják. Sokféle módon próbálkoztak már, hogy valamikép gyakorlatiasabb irányban oldják meg ezt a függő kérdést, de mindeddig eredmény nélkül.

Most azután értesülünk arról, sőt már az idetartozó kisérleti képeket is bemutatjuk, hogy az Egyesült-Államok táviróezredének egyik őrnagya, Squier G. dr. megoldotta azt a kényes kérdést, hogy mikép lehetséges árbocz, vagy léghajó nélkül közvetiteni a drótnélküli táviratozást? Az őrnagy ugyanis Mazon kaliforniai erőd és Alcazar két drótnélküli táviró állomása között folytatta, a különböző kisérleteit és rájött, hogy az árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó helyét sokkal jobban tölti be az életképes fa, a mely minden tekintetben alkalmas arra, hogy drótnélküli táviratozás felvevő és leadó állomásaként szerepeljen. A kisérletre vonatkozó két kép megmagyarázza a készülékek alkalmazását.

Nincsen semmi körülményesség, mert az első képen fenn látható leadó (vagy lehet egyuttal felvevő) állomáson eszközölt táviratozást a második képünkön látható katona felvevő állomáson egész kényelmesen veszi át elannyira, hogy itt csakugyan semmiféle komplikáltság nincs, mert a készülék használatba vételéhez semmi más nem kell, csak nehány életképes fa az utvonalon, vagy bármerre, a mely nem kelt olyan feltünést, mint egy árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó.

A drótnélküli táviratozás terén tehát ez a felfedezés igen nagy horderejü és további ujitásoknak lesz az alapja. Igen természetes, hogy ezeket az ujitásokat első sorban is hadászati szempontból fogják alkalmazni, mert az államok között nagy a bizalom, egészen az állig való fegyverkezésig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a kép a leadó állomás működését vázolja Squier dr. amerikai őrnagy rájött, hogy a drótnélküli táviratozás közvetitésére az életképes fa rendkivül alkalmas
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kispest - B. Törekvés 5:1 (2:1) Kispest - B. Törekvés 5:1 (2:1)
A 8. percben Simonyi Nemeshez fejeli a labdát, ez fejjel a lesen álló...
Közös tréning Közös tréning
Az ESC mint már közöltük, ifjúsági kezdő mezei versenyét a MAC...
Vannak-e becsületes emberek? Vannak-e becsületes emberek?
A kérdés tulajdonképen rosszul van feltéve. Mert persze hogy vannak...
A kartelek idézik elő a drágaságot A kartelek idézik elő a drágaságot
Szerintem az élet megdrágításához nagyban járul hozzá a kartelek...
Zsellérek  - Fekete István könyve. Zsellérek - Fekete István könyve.
A kissé megtévesztő cím nyilván a legutóbb lábrakapott...
Ottó királyfi Párizsba érkezett, hogy elbúcsúzzon a haldokló Sixtus hercegtől Ottó királyfi Párizsba érkezett, hogy elbúcsúzzon a haldokló Sixtus...
Sixtus bourbon-pármai herceg, aki hónapok óta nagybetegen fekszik...
Háború és háború Háború és háború
Tisza István bizonyosan bátrabb ember, mint sem akárhogyan azért...
Egy ezredorvos rejtelmes halála Egy ezredorvos rejtelmes halála
Dr Mészáros Etele honvédezredorvos, aki az uj Szent János-kórházban...
Lemond a Baldwin-kormány Lemond a Baldwin-kormány
A Baldwin-kormány a lordok háza és az alsóház tagjainak eskütétele...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98