Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Drótnélküli táviratozás a harcztéren

Ismeretes, hogy a drótnélküli táviratozás minő forradalmat idézett elő a hirszolgálat terén, sőt nevezetes szerepet játszott már (noha még akkor nem volt annyira kifejlesztve) a japán-orosz háboru alkalmával is. Nem szenvedhet kétséget tehát, hogy a jövendő háboruban nemcsak kiváló, hanem minden valószinüség szerint döntő szerepe lehet a drótnélküli táviratozásnak.

A mig ugyanis a táviratozás eszközlésére sodronyvezetéket kellett alkalmazni, addig a hirszolgálat zavartalan határai nagyon is meg voltak vonva, sőt hadászati szempontból egyenesen nehézségeket, zavart okozott, különösen akkor, ha a táviró vonalhálózata a hadi területet keresztül-kasul szelte.

De másrészt rendkivül megnehezitette a drótnélküli táviratozás fejlődését, használatát a harcztéren az a körülmény, hogy rendszerint vagy egy magas árboczra vagy legalább is egy kötött léghajóra volt szükség, hogy az ugynevezett függőleges levegődrótot elhelyezzük. Ezek az árboczok, meg léghajók arra voltak jók, hogy az ellenségnek figyelmét felkeltsék és a hirszolgálat forrását elárulják. Sokféle módon próbálkoztak már, hogy valamikép gyakorlatiasabb irányban oldják meg ezt a függő kérdést, de mindeddig eredmény nélkül.

Most azután értesülünk arról, sőt már az idetartozó kisérleti képeket is bemutatjuk, hogy az Egyesült-Államok táviróezredének egyik őrnagya, Squier G. dr. megoldotta azt a kényes kérdést, hogy mikép lehetséges árbocz, vagy léghajó nélkül közvetiteni a drótnélküli táviratozást? Az őrnagy ugyanis Mazon kaliforniai erőd és Alcazar két drótnélküli táviró állomása között folytatta, a különböző kisérleteit és rájött, hogy az árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó helyét sokkal jobban tölti be az életképes fa, a mely minden tekintetben alkalmas arra, hogy drótnélküli táviratozás felvevő és leadó állomásaként szerepeljen. A kisérletre vonatkozó két kép megmagyarázza a készülékek alkalmazását.

Nincsen semmi körülményesség, mert az első képen fenn látható leadó (vagy lehet egyuttal felvevő) állomáson eszközölt táviratozást a második képünkön látható katona felvevő állomáson egész kényelmesen veszi át elannyira, hogy itt csakugyan semmiféle komplikáltság nincs, mert a készülék használatba vételéhez semmi más nem kell, csak nehány életképes fa az utvonalon, vagy bármerre, a mely nem kelt olyan feltünést, mint egy árbocz, kötött sárkány, vagy léghajó.

A drótnélküli táviratozás terén tehát ez a felfedezés igen nagy horderejü és további ujitásoknak lesz az alapja. Igen természetes, hogy ezeket az ujitásokat első sorban is hadászati szempontból fogják alkalmazni, mert az államok között nagy a bizalom, egészen az állig való fegyverkezésig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a kép a leadó állomás működését vázolja Squier dr. amerikai őrnagy rájött, hogy a drótnélküli táviratozás közvetitésére az életképes fa rendkivül alkalmas
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az új kiegyezés Az új kiegyezés
A magyar és az osztrák kormány tagjai julius 14-én egyelőre...
Elfogták a gyermekek uccai szélhámosát. Elfogták a gyermekek uccai szélhámosát.
Vasárnap fölismerték az uccán és rendőrkézre adták Csizek Bertalan 22...
Az Ady-üzlet Az Ady-üzlet
Ady ma a legnépszerűbb írói név Magyarországon, napról napra megújuló...
Tüntetések Tirolban
Tüntetés az olasz király mellett Ausztriában. Az olasz király, a...
Az angolországi választások Az angolországi választások
Egyhamar nem emlékezünk olyan heves választási harczra...
A VAC háziversenye A VAC háziversenye
Élénk érdeklődés mellett folyt le vasárnap a Rudasfürdőben a VAC...
Svédország atletikai bajnokságai Svédország atletikai bajnokságai
Svédország atletikai bajnokságai augusztus 18-án kerültek döntésre a...
Mezei versenyek Mezei versenyek
A vasárnap eldöntésre került cross-country bajnoksággal körülbelül...
Mulatság a lövészárokban Mulatság a lövészárokban
A harcztérről kedves levelet hozott a posta a Magyar Figaronak. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98