Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

Kis gazda rovat

A tyúkok korai tojásának előmozdítása

1. Angliában a tyúkoknak időnként egy-egy kiskanálnyi finomra tört paprikát kevernek a takarmánya közé, a minek természetesen igen izgató hatása van.

2. A barnára pörkölt árpát forrázzuk le s azután adjuk az árpát a tyúkoknak takarmányul, a forrázott vizet pedig italul.

3. Őszszel gyüjtsünk csalánmagot s ezt vagy a csalánnövények száraz és apróra vagdalt hegyét, vagy szárított és apróra vágott ehető gombát keverjünk a tyúkok takarmánya közé.

4. Vagdaljunk apróra kenyeret, pirítsuk azt meg erősen, áztassuk egy kevés borba. Ettől a tyúkok állítólag igen jól tojnak, azonban óvatosan járjunk el a dologgal, mivel különben a tyúkok megrészegednek, a mi egészségükre káros hatású.

5. Két lat csodasót oldjunk fel egy liter vízben, ebben főzzünk burgonyát, zúzzuk azt meg apróra s a keverékkel 4—5 napon át etessük a tyúkokat, e mellett azonban legyen mindig elegendő friss vizük. Két lat csodasó 8—12 tyúkra elég.

6. Ehető gombát s makkot megszárítva zúzzuk porrá s ebből rozs- vagy buzakorpával készítsünk tésztát, melyet babnagyságú darabokban adunk a baromfinak. Nassauban nagy mértékben dívik ez az etetési mód s itt 8—10 lat súlyú tojásokat kapnak, gyakran kettős sárgával.

7. Három rész főtt és szétzúzott burgonyát két rész korpával (legjobb a buza- vagy árpakorpa) mint a kenyeret élesztővel megkelesztik, kenyérré dagasztják s a sütésnél szintén a kemenczébe teszik, de csak úgy, hogy nagyon meg ne keményedjék. Ebből a tyúkoknak naponkint adunk a rendes takarmányon felül bizonyos mennyiséget, annyit, a mennyi rendelkezésünkre áll, mert ha szükséges, ezzel is el lehetne tartani a baromfit. Az ily módon tartott tyúkok egész nyáron át tojnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Baromfietetés Falusi udvar
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98