Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

A választójogi gyűlés

A székesfőváros polgárságát vasárnap délelőtt féltizenegy órára gyűlésre hivták össze a Vigadóba az általános, egyenlő és titkos választói jog hivei. A gyűlés példás rendben folyt le. Az előkészítés az egyesületek kebelében történt, s az egy-egy testülethez vagy egyesülethez tartozó polgárságból azok, a kik résztvettek a gyűlésen, egy csoportban, testületileg vonultak föl.

 

A Vigadó előtt óriási nemzetiszin zászlók voltak kifeszítve, a lépcsőházban és fönn a nagyteremben is mindenütt zászlók voltak kifüggesztve ezzel a fölirással: „Éljen az általános, egyenlő és titkos választói jog.” Nagy számmal vonultak ki a feminista hölgyek is; nyomtatott czédulákat osztottak a nők szavazati joga érdekében, de a gyűlésterembe már nem mehettek be, mert onnan a rendőrség, mely nagy tolongástól tartott, saját érdekükben kirekesztette őket.


Az elnöki emelvényen a mozgalom zászlóvivői foglaltak helyet.
Az Operaház énekkara, melyet a rendezőség fölvitt a karzatra, elénekelte a Szózatot, majd Havas Rezső dr. megnyitotta a gyűlést. Indítványára elnökökké Rózsvölgyi Gyula alpolgármestert, társelnökké Vázsonyi Vilmost, Márkus Józsefet és Győri Istvánt, jegyzőkké pedig Eszláry Sándort, Glücksthal Samut, Pető Sándort, Goreczky Zsigmondot és Kárpáthy Bélát választották meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98