Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Az Impregnátor telitő rt. szabadalma

Az Impregnátor telitő rt. (IV., Munkácsi-u. 3.), amelynek alakulásáról f. évi 17. számunkban már hirt adtunk 20,000 K teljesen befizetett alaptőkével alakult meg, a Poliyka-Illeck-Hacker-féle telitési szabadalomnak bel- és külföldön való értékesitése, telitő ipartelepek alapitása és üzemben tartása, telitő üzletekkel járó ügyletek kötése, mindenféle fa, különösen vasuti talpfának, póznának és egyéb anyagoknak telitése céljából.

A szabadalom a Máv.-nál nevezetesen a perecsényi, nagyenyedi, mezőtelegdi és sofronyai telepeken, a hol évente kb. 1.500,000 drb. talpfa, ugyszintén a távirdaigazgatóságnál Fegyverneken, a hol évente 50,000 drb. pózna telittetik, már alkalmazásban van.

A szabadalom az összes európai kulturállamokban és Amerikában is be van jelentve.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Telítés
Szabóné Fricska Anna

Az iparszerű faanyagvédelem a vasútépítéssel kezdődött. A vasút terjedése maga után vonta a telített talpfa iránti nagyobb igényt, és ez meggyorsította a favédelmi technológia fejlődését.


Feltalálták az áztatásos és a kazánnyomásos eljárást.
1849-ben alkalmazták először a kazánnyomásos telítést a talpfák impregnálására. 1856-tól kezdve rendszeresen telítették a telefonoszlopokat. Szerte a világon felismerték a favédelem szükségességét, a talpfákat és a távírópóznákat kátránnyal telítették, különböző vegyi anyagok kerültek kipróbálásra, szabadalmak születtek. 

Végül Basilius Malenkovic bécsi kémikus és mykológus szabta meg a fejlődés irányát azzal, hogy felfedezte a fluor-sók fungicid hatását. 1909-ben a telítő anyagot „Basilit” névre keresztelték. Ezzel a világhírű DESOWAG-termék elindult útjára. A Bayer Festékgyár továbbfinomította a Basilitet és 1913-ban bekerült a kereskedelmi forgalomba.

 

A telítési technológia lényege, hogy egy olyan tartályba helyezték a faanyagot, amelyben csökkentették a légnyomást, ezáltal a levegő eltávozott a fából, s helyére a nyomás alatt adagolt telítőanyag került. Ezt a módszert nevezték – feltalálójáról – Rüpping-eljárásnak. 

Ma már csak a váltóknál alkalmaznak fatalpfákat, de ezeket már nem kátránnyal, hanem sóoldattal telítik. (A kátrány megfelelő a hatékonyság szempontjából, ugyanakkor roppant káros az egészségre, mivel a kátrány rákkeltő anyag.)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98