Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Finnország nyáron

Finn embernek már a nyár puszta fogalma is Eldorádót jelent. A hosszú, csaknem októbertől májusig tartó tél, a sok téli sport és szórakozás mellett is, unalmassá válik. Tavasz alig van. Májusban egy szál levél sem volt még a fákon, de juniusban egyszerre csak nekiindult és a hónap végén már nyári meleg fakasztotta a nyirfák lombjait.


A májusvégi iskolai vizsgálatok után kiürülnek a városok. Ha a családfő nem hagyhatja is el hivatalát, családját okvetlenül nyaralni küldi mindenik. Finn ember csak akkor megy fürdőre, ha igazán beteg, de nem családostól, ugyanis a családnak csak beteg tagjai mennek fürdőre.


Legtöbb családnak van egy kis szigete, vagy még inkább parasztbirtoka egy szigeten. Ilyen kis birtok megszerzése nagyon egyszerü és olcsó, - mert ha tó igazán ezer van Finnországban (az apróbbakat hozzászámítva még több is), akkor sziget legalább tizezer.


Majdnem az egész országban vizen közlekednek. A tavak ugyanis többnyire összeköttetésben vannak egymással, egyiknek befolyása van a másikba. Néha egy-egy folyó megszakítja és odább újra tavat alkot.


A víz különböző szintje az átfolyásnál veszedelmes vizeséseket alkot. Némelyek majdnem megközelíthetetlenek. Oulu környékén csak tavaly óta akadnak vállalkozók a koczkázatos kirándulásra. Külön e czélra készített keskeny, hosszú, úgynevezett „koskivene”-n (zuhanócsolnak) ülnek a turisták és a kormányos, erős, bátor, északfinnországi fiatal legény.

 

Minden vizesésnek állandó számu hullámai vannak. Így a mankala-i zuhagatnál három nagy hullám van. Ehez kell szabni a csónakot is, melynek két hullám hosszuságúnak kell lennie. Visszafelé lovakkal, északabbra rénszarvasokkal szállítják a csolnakot.


Gazdasági szempontból nagyon fontosak a „koskik”. Finnország fakivitelét jelentékenyen megkönnyítik. A parasztok házilag készített kátrányát, hordókba öntve szállítják. A legtöbb sziget gazdag paraszt birtoka, ki olcsó bérletben kiadja egy részét villateleknek. Az is gyakori eset, hogy a nyaraló a tulajdonos, és ő adja bérbe a fölmívelőnek, a kinek télen át gondoznia is kell a házat.


A nyaralók egyszerüen épülnek, mindig fából. Kevés, de nagy szobákból állanak. Berendezésük egyszerű, naiv finn paraszt-butor. Elmaradhatatlan függeléke a finn falusi háznak és nyaralónak a „Sauna”, ez a specziális finn gőzfürdő. Rendesen tó vagy tenger partján épül. Két szobából áll, a külső az öltözőkabin, a belső a fürdő-szoba.

 

Itt egy tetőig érő széles cserépkemencze van, melynek üstjében víz forr. A kemencze oldalán vasajtóval ellátott nyilás van, melybe a forró vizet öntik. Így keletkezik a gőz. A szoba többi részét széles fapadok foglalják el. A fürdőzőket illatos nyirfalombbal veregetik, melyet hidegvízbe mártanak. Utána rögtön hideg fürdőt vesznek a tóban. A parasztok aratás idején minden nap használnak ilyen gőzfürdőt.


Nyáron a főtáplálék a tej, hal és bogyó. Vizet nagyon kevesen isznak, tej minden étkezésnél van az asztalon. Szintúgy nem hiányozhatik a vaj sem, melyet vékonyra sütött kemény árpa- és rozskenyérre kenve esznek.


A tejfogyasztásnak különös formája az aludttej leves „vilid”. Mesterségesen tenyésztett baczilussal az aludttejet nyúlóssá változtatják. Így tálalják és erősen megczukrozva, „ingefera” nevű csipős füszerrel meghintve fogyasztják. Egyes vidékeken sózva eszik.


A tavak rengeteg halat adnak. A pisztrángok minden fajtája egész nemes lazaczig bőven terem bennük. Julius végén kezdődik a bogyó-érés. Ez Finnország luxusa! Epren és málnán kívül még számtalan bogyó terem itt, melyet délebbre nem is ismernek. Fűszál nagyságú, aprólevelű bokrokon terem a mustikka. A piros karpalo, melyet márcziusban szednek a hó alól. A vörös és sárga mocsári bogyók, vatukka és suo-muurain kizárólag csak északi Finnországban teremnek.


A sokféle bogyóból készülnek a jellegzetes északi kocsonyák, medúza-szerű tömegek, melyek egy ebédnél sem hiányozhatnak. A rövid nyár mintha igazán kárpótolni akarná a tél kellemetlenségeit. Él, virágzik, terem minden. A szinek valamivel sápadtabbak mint délen, de talán finomabbak is. Éjjeli napfénynél olyan vidék, mint egy művészi pasztell-kép. A napvilágos éjszakák fenséges, nyugodt hangulatát semmiféle déli ragyogás és keleti pompa nem pótolhatja.


Itt déli Finnországban nem látszik ugyan a nap egész éjjel, de északról idáig küldi fényét. A legkésőbbi naplemente, a mit itt láttam, 10 óra 50 perczkor volt. Ilyenkor legszebb a víz. Ezer szine van, olyan mint egy impesszionista festmény közelről nézve. A tavak körül kékek a sziklák és biborvörösek a fenyők. Csak a nyírfák kérge fehér, sokkal vakítóbban fehér, mint nappal. Később az éles szinek összeolvadnak és éjféltájt már lila az egész világ.


A holdat majdnem egy hónapig nem látják itt. Északon Oulu környékén naplemente 11 óra 40-50 perczkor van, és félkettőkor már újra hajnalodik. Torino vidékén egy hétig le sem tűnik az égről.
Aava-saksa az éjféli napot látogató kül- és belföldi turistáknak állomása. Északi Finnország és Lappföld határán van, magas hely csúcsán. Innen nézi nyaranta száz meg száz angol, hollandi, dán (elvétve magyar) természetimádó a fenséges öröknapot.


Éjjeli 12 órakor eléri a nap a látóhatárt. Kocsikerék nagyságú, aranysárga, vakító körlap. Már-már azt hiszszük, hogy eltűnik szemünk elől, - alsó széle már szinte belemerül a horizont biborfelhőibe – és íme remegni kezd a nagy tűzkolosszus és remegnek körülötte az aranysugarak. Ez a csodálatos reszketés körülbelül öt perczig tart .Öt gyönyörű, babonás, felejhetetlen perczig! Magunk is félünk, remegünk, csodát várunk… És azután megindul a nap lassan, méltóságosan fölfelé – keleti irányban.


Herrmann Irén.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Lapia Kymi folyónál Az Imatra zuhatag
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
A Gömbös-kormány ma tölti be működésének második esztendejét. Ebből...
A Habsburg-ház visszahozatala katasztrófát vonna maga után A Habsburg-ház visszahozatala katasztrófát vonna maga után
Klebelsberg Kuno gróf vallás- és közoktatásügyi miniszter vasárnap...
A magyar delegátusok megérkeztek Génuába A magyar delegátusok megérkeztek Génuába
A magyar delegáció szombaton délben az olasz határra, Innichenbe...
Az OTE atlétikai versenye Az OTE atlétikai versenye
Jól sikerült versenyt rendezett az OTE vasárnap délután saját...
Holnap jelenik meg az új áruházrendelet Holnap jelenik meg az új áruházrendelet
Hónapok óta húzódó tárgyalások után a holnapi hivatalos lapban...
A táviró-hirlap A táviró-hirlap
A német parlamentben a minap állitottak el egy szerkezetet, a melynek...
Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken menthető Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken...
Kállay Miklós miniszterelnök képviselőházi bemutatkozó beszédében...
Befutottak az első gőzösök Triesztbe a Magyarországnak szóló UNRRA-küldeménnyel Befutottak az első gőzösök Triesztbe a Magyarországnak szóló...
Értesülésünk szerint az elmúlt napokban a trieszti kikötőbe befutott...
Tóth Árpád: Október Tóth Árpád: Október
A levegő hideg, kék és merev S sziszegve metszi éles cirpelés Mint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98