Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Repülés Dániából Svédországba

Az aviatika napról-napra bámulatos gyorsasággal fejlődik; az eddigiek mellett ujabb meg ujabb vakmerő emberek akadnak, a kik valósággal az életük koczkáztatásával fejlesztik az aviatikát, századunknak e gyönyörü szülöttét. Ma már megvalósult az elmult századok embereinek álma: ma már meghóditottuk a levegőt is. Az ember mint a szárnyas madár repül a levegőben egyik helyről a másikra s fel a magasságba, a hova eddig csak a sas juthatott el.

Az eddigi eredmények azzal biztatnak bennünket, hogy idővel majd a rendes közlekedésre is alkalmassá válhatik a repülőgép. Ma még persze csak a sportok közé számithatjuk az aviatikát, de azért már az eddigi sikereivel is nagyon meglehetünk elégedve, a jövőbeli fejlődése reményében. Mint tudjuk, ezt a fejlődést – a gyakorlati czélokra való használat beköszöntőjéül – már sejtetetni engedte Bleriot azzal a merész vállalkozásával, hogy átrepült a La Manche-csatornán Francziaországból Angolorzságba.

Ezzel bebizonyitotta, hogy a repülőgép utazásra is alkalmas, habár még ez veszedelemmel járhat. Idővel azonban annyira tökéletesithetik majd a repülőgépek, hogy az ilyen utazás nem lesz majd életveszedelmes. Most a Bleriotéhoz hasonló vakmerő vállalkozásával keltett világszerte nagy feltünést egy dán aviatikus, Svendsen Róbert. Dániából Svédországba szállt át madár módjára. Átrepülte a tengert: Koppenhágából, Dánia fővárosából a svéd Malmőbe jutott el röpülőgépen. A harmincz kilométernyi utat harmincz percz alatt tette meg a tenger felett.

Egy másik aviatikus szenzácziója is volt a mult heteknek: Walter Brookins amerikai aviatikus Atlantic Cityben ezerkilenczszáz méternyi magasságba emelkedett repülőgépén s ezzel világrekordot teremtett. Az alsó két kép közül a baloldalin azt látjuk, a mint ez a vakmerő aviatikus felfelé száll a repülőgépen; a jobboldali kép pedig az ő jól sikerült fotográfiája.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Svedsen Róbert dán aviatikus, a ki átrepült a tenger felett Dániából Svédországba Walter Brookins amerikai aviatikus, a ki világrekordot teremtett a magassági repülésben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98