Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Átszervezés az Osztrák-magyar államvasut-társaságnál

Az Osztrák-magyar államvasut-társaság gyártelepeinek reorganizációját az uj vezérigazgató, Günther György, értesülésünk szerint, márt rövidesen megkezdi. Egyelőre inspekciós utakat tett, amely alkalommal ugy a magyar, mint az osztrák telepeken uralkodó viszonyokat gondosan tanulmányozta és legközelebb értekezletre hivja az egyes telepek igazgatóit, hogy velük egyetértve a reorganizáció programmját megállapitsa.

A vezérigazgató véleménye szerint a resicai vasmü fogyasztási viszonyain sok volna a javitani való. Ennek a nagy telepnek a kartelszerü kvótája egy millió métermázsánál kisebb, ugy hogy a beruházott óriási tőkét nem lehet megfelelően gyümölcsöztetni. A termelést könnyen lehetne még tetemesen fokozni, de az értékesitésnek nagy akadálya az, hogy a bánsági telepek kedvezőtlenül fekszenek és igy természetes fogyasztási területük magában az országban korlátolt és mert az országból kivezető főutvonalaktól is félre esnek, a kiviteli forgalomban nem részesedhetnek olyan arányban, amilyent az invesztált tőke involválna. Ezeken az állapotokon egykönnyen aligha lehet segíteni.

Az osztrák-magyar államvasutak magyar uradalmainak jövedelmezőségét az is hátrányosan befolyásolja, hogy nagy területeket erdőségek boritanak, amelyeknek értékesitése bajos és e tekintetben még kevesebb a kilátás arra, hogy a viszonyokat meg lehessen belátható időn belül javitani.

Az erdőségek majdnem csupa bükkfából állanak, tehát abból a fanemből, amelynek az értékesitése a mai viszonyok között a legnehezebb, ugy hogy a kivágott fát csak tüzifának használják és mint ilyent természetesen nem lehet nagyobb távolságokra elszállitani. A fa jobb értékesitése céljából az osztrák-magyar államvasut-társaság már három évvel ezelőtt a konstanzi Holzverkohlungs-Industrie A.-G.-tal együtt megalapitotta a Resicai falepároló rt.-ot, de ez természetesen nem tudja egészen kihasználni a rendelkezésre álló fa tömeget.

A reorganizációs programm szerint az irtott bükkfa helyére tölgyet és fenyőt ültetnek. Persze még évtizedekig eltart, amig ezeknek kihasználására kerülhet a sor, eltekintve attól, hogy az uj ültetések végrehajtása maga is nagyon soká eltart.

A reorganizáció programmjának keretében valószinűleg az egyes telepek vezetőségében, sőt a magyar uradalmak igazgatóságában is nagyobb személyzeti változtatások lesznek. Ugy hirlik azonban, hogy Günther előbb a csehországi telepek szervezését akarja megkezdeni és csak ha itt a munkálatok már bizonyos fokig előrehaladtak, lát a magyar bányák, kohók és uradalmak reorganizációjához.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Resica Resicai vasmű egyik gépterme
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98