Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Irók, szinészek és egyéb csirkefogók

Könyvének már a czime is rávall Heltai Jenőre, az elmés, könnyed, vidám filozofiáju iróra, a ki csak úgy játszik azzal, a mit s a miről ir, kicsúfolja alakjait, el nem árulja a világért sem, hogy komolyan vesz bármit s bárkit is s talán röstellné is, ha észreveszszük, hogy irónikus semmibevevésének komoly háttere is van: egy bonhommiával teljes, okos, elnéző, megértő és kissé lenéző életfilozófia, a melybe talán egy kevés félig-meddig rejtett keserűség is vegyül.

 

Heltai Jenő nagyon okos ember, tudja, hogy az irótól elsősorban azt várják, hogy jó mulattató legyen. Ő tehát elvet minden nagyképüsködést s csak mulattatni akar, de úgy, hogy maga is mulat mellette és pedig alighanem legjobban azon mulat, a kit mulattatni akar: az olvasóján.

 

Novelláiban azokról az emberekről szeret legjobban irni, a kik nem akarnak semmi egyebet, mint mulatni: legkedvesebb alakjai a csinos, vidám, könnyelmű szinházi nők s a körülöttük rajzó dongók: szinészek, ujságirók, gazdag vagy gazdagnak látszó fiatalemberek. Ezeknek egész élete a szerelem körül forog, - nem a szenvedélyes, tragikus, nem is a naív, lirai szerelem körül, hanem a körül a vidám, könnyen vett és mindent könnyen vevő szerelem körül, a mely a szinpadi öltözőkben kezdődik és lehetőleg rövid lejáratra kötődik.

 

Micsoda jóízű dolgok történnek itt! Hogy körülveszik azt a tapasztalatlan, de gazdag meczenást, a ki egy kóristalány kedvéért először megy fel a szinpadra! Micsoda forradalmat kelt egy gyűrű, melyet egy harmadrendű csillag kap a bárótól. Csupa efféle dolgok: léhaságok, apró haszontalanságok, semmi sincs tőlük messzebb, mint a komoly, tisztes erkölcs, a mely kicsit csóválja is a fejét az ilyeneken.

 

De lehetetlen haragudni ezekre a léhaságokra, - s ez teljes-tökéletesen az iró érdeme, a ki olyan szeretetreméltóan tudja kis történetkéit elmondani, olyan jól elmulattat velük, hogy rá sem érünk a fejünket csóválni, ha még oly szigorú erkölcs birák volnánk is.

 

Ez Heltainak saját külön irói művészete, a mely két forrásból táplálkozik: abból az egyéni szeretetreméltóságból, a mely minden irásából, akármennyire elrejtőzik is az iró a mögé, a mit ir, akaratlanul is elősugárzik és finom kristályos forma-művészetéből, a mely úgy tünteti fel minden munkáját, mintha csupa játék volna, holott a pontosan figyelő meglátja, mekkora intelligenczia eredménye.

 

S hogy ezt az intelligencziát olyan jól elrejti, épen ebben van a hatásának titka: nem érezteti velünk soha fölényét, a mi mindig kényelmetlen dolog. Úgy beszél hozzánk, mint egy kedves modorú, jó czimbora, a kinek csak a mosolygó szeme mutatja, milyen okosság van mulatságos szavai mögött.

 

S hogy milyen finom és jóizlésű, semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy bár majd mindig olyan körökben forog, a melyek úgyszolván maguk vetik fel a kényes dolgokat, mindig diszkrét és illedelmes marad, nem mond egy szót se, a melyet el ne lehetne mondani akár a legkényesebb társaságban is.

 

Ez a – hogy egy divatjamult szót használjunk – világfias vonás egyike legszeretetreméltóbb tulajdonságainak, mert mindig érezzük, hogy nem magára kényszerített modor, hanem természetéből folyik. Van kötetében néhány párisi emlék, - ezeket a diszkrétül elfojtott, de folyton érezhető lírai érzés, a fiatalkori bohóságokra való melancholikus visszaemlékezés teszi vonzókká.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Válságban az ipar? Válságban az ipar?
Hire jár, hogy a legutóbbi minisztertanács foglalkozott az...
Magyarország síbajnoksága Magyarország síbajnoksága
Szepes Strauch Béla (MAC) lett Magyarország síbajnoka. Meglehetősen...
A balkáni háboru A balkáni háboru
Ma ugy áll a helyzet, hogy valóban hozsannával fogadnák azt a...
Nagy Képes Világtörténet Nagy Képes Világtörténet
A Nagy Képes Világtörténetből, melyet a Franklin-Társulat és a Révai...
Ki az ur Európában, a népuralom, vagy az önkényuralom Ki az ur Európában, a népuralom, vagy az önkényuralom
Egy hete adta ki Sándor király emlékezetes manifesztumát, amellyel a...
Felfüggesztették egy rendőrkapitányt, mert ügyeleti szolgálatból mulatni ment és három napig nem tért vissza Felfüggesztették egy rendőrkapitányt, mert ügyeleti szolgálatból...
Bodor abban az időben került Szombathelyről Budapestre, amikor...
Hadseregi mérkőzések – Honvédek-Közösök 4:1 (2:1) Hadseregi mérkőzések – Honvédek-Közösök 4:1 (2:1)
Üllői-ut. 3000 néző Bíró: Gerő Ferenc. Az első hadseregi mérkőzés a...
Francia divatkirályok Budapesten Francia divatkirályok Budapesten
Két év előtt az első fecske, a nagy Poiret csufos bukással menekült...
A dr. Richter-féle háziszer A dr. Richter-féle háziszer
A dr. Richter-féle Liniment. Caps. Comp. ( Horgony-Pain-Expeller)...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98