Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

A dalai láma menekülése

A Buddha-hitüek főpapja, Kelet-Ázsia pápája, a dalai láma, a ki az utacsani kolostorban misztikus elvonultságban élt szerzetespapjai táraságában, Tibetből elmenekült és eddig valószinűleg meg is érkezett Indiába, a hol nagyobb biztonságban érezheti magát.

 

Tibetben ugyanis egy nagyobb, modernül felszerelt és fegyverzett kinai csapat jelent meg, a mely minden bevezetés nélkül óriási pusztitásokat vitt végbe. A dalai láma hasztalan igyekezett főpapi tekintélyét latba vetni: a kinai katonák nem respektálták a dalai lámát.

 

Nem maradt tehát más hátra, mint a biztos, idejekorán való menekülés. Hogy mi inditotta a kinai kormányt erre az erőszakos lépésre, arról még mit sem tudunk. Annyi tény, hogy Oroszország nem fogja az incidenst nyugodtan eltürni, sőt legkevésbbé tűri majd el Anglia.

 

Eddigelé csak annyi szivárgott ki a pekingi udvarból, hogy a kinai miniszterek nyilatkozata szerint Kina beavatkozása épp a Buddha-vallás érdekében volt szükséges. Kina egyébként már nem egysezr tett kisérletet arra, hogy Tibetet bekebelezze a mennyei birodalomba, de bizonyos babonás félelem mindig megakasztotta féluton az akcziót. Most azután Kina hirtelen szakitott a régi előitélettel és modern reczept szerint ismétlő fegyverekkel és gyorstüzelő ágyukkal felszerelt katonaságot küldött, a mint szokták mondani: „pacifikálás czéljából” a dalai láma titokzatos országába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98