Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

A magyar reprezentatív-tornászcsapat ez évi első szereplése

Magyarországi Testedző Egyesületek Szövetsége nagyszabásu, fényesen sikerült disztornázást rendezett, február 13-án a BTC. pazarul kivilágított és feldíszített tornacsarnokában.
A disztornán nagy közönség jelent meg, ugy hogy a tiszta jövedelemből elég szép összeg jutott a magyar repezentatív-tornászcsapat utazási alapja javára.
Jelen voltak: Nagy Emil orsz. képviselő, a MOTESz. elnöke, Teleki Sándor gr. a BTC. elnöke, Bolla Mihály, Iszer Károly a MOTESz alelnökei, Botzenhardt János orsz. képviselő, Kun Gyula, Kollár Lajos dr., Hankis János dr., Demény Károly, Wettstein Gyula, Andor Endre dr., Ary Pál dr., Pokorny Sándor dr., és még számosan a szövetségi egyesületek képviselői közül.

A magyar tornászat történetében feljegyzésre méltó páratlanul szép tornaünnepély volt ez a disztorna, mely egy egészen uj irányt jelölt ki a tornaünnepélyek és disztornák mikénti rendezésére nézve.
E disztornán ugyanis verseny egyáltalában nem szerepelt, hanem ehelyett a tornászat bő anyagából vett tömeges mutatványok, szabadgyakorlatok kézi szerekkel és anélkül, mintacsapattornázás szereken és akadémikus mutatványok alkották a műsort.
A disztorna fényes sikere első sorban Kmetykó János és Bábel Rezső szövetségi művezetők érdeme, akik a reprezentatív-csapat megalakítása és fejlesztése körül elévülhetetlen érdemeket szereztek maguknak.
De a legteljesebb elismerés hangján kell megemlékeznünk azokról az egyesületekről is, akik a közös ügy érekében nemcsak közreműködtek csapataikkal, de a disztornát megelőző reprezentatív kiképző órákra is elküldték tornászaikat.

A disztorna sikeréből az oroszlánrész a reprezentatív-csapatot illeti. A csapat a közös szabadgyakorlatokban, az együttes tornázásban több lovon, a korlát mintacsapattornázásban és a nyujtó akadémia-tornázásban vett részt és minden mutatványával zajos tetszést aratott.
A korlát-mintacsapat tagjai voltak: Kmetykó János csapatvezető, Szücs Vilmos, Gellért Imre, Krizmanich János, Chriastelly Zoltán, Haberfeld Győző, Frankl Jenő, Pászti Elemér, Szalay József, Zweig József, Lőwy Izidor.
A mintacsapatok közül a legjobban tetszett a Nemzeti Torna Egylet tanfolyamhallgatóinak temperamentumos mintacsapata. A csapat Simon Miklós tornatanár által ügyesen összeállított tagszabadgyakorlatot mutatott be mintaszerüen szép testtartással.
Nagy hatást ért el a Budapesti (Budai) Torna Egylet hölgycsapata és az Obudai Torna Egylet mintacsapata.

A disztorna lefolyása a következő volt: A MOTESz. zászlaja alatt a Hunyady-induló ütemeire mintegy 30 válogatott tornász, a BBTE. 18 tagu hölgycsapata és a NTE. mintacsapata vonult fel. Felvonulás után a reprezentatív-csapat tagjai Bábel Dezső vezetése alatt közös szabadgyakorlatokat mutattak be zeneszóra. A nagy tetszéssel fogadott szabadgyakorlatok után a BTC. és MTK. tornázói három lovon együttes tornázást mutattak be, mely szintén igen jól sikerült. Ezt követte a NTE. mintacsapata, mely mint már fentebb említettük, az est legsikerültebb száma volt. Utánuk a magyar reprezentatív-tornászcsapat vonult ki. A csapat hosszu ujju fehér inget, hosszu pantalló nadrágot viselt. Az ingen, a mellen keresztben nemzeti szinű szalag közepén a magyar koronával. A csapat a korláton mintacsapattornázást mutatott be szabadon választott gyakorlatokkal a végén. Igen szép gyakorlatokat mutattak be Gellért, Szücs, Krizmanich, Pászti stb.

Ezután a BBTE. hölgycsapata vonult be. A fess csapat már megjelenésével is sikert aratott. Bemutatott gyakorlataik pedig ugy paedagogiai mint aesthetikai szempontból kiválóan sikerültek. Különösen tetszettek a zeneszóra végzett szabadgyakorlatok. Jól sikerült a pad- és rács-gyakorlatok bemutatása is, bár kissé hosszura nyujtották a programmot, ami a hatás rovására történt.

Utána az OTE. mintacsapata mutatott be fabot-szabadgyakorlatokat. A gyönyörüen összeállított gyakorlatok kitűnően sikerültek s a közönség zajosan megtapsolta a kiváló csapatot s annak vezetőjét Bábel Rezsőt. A reprezentatív-csapat legjobb tornázóinak nyujtó akadémiája fejezte be a sikerült mutatványok sorozatát. Szebbnél-szebb mutatványokat láttunk itt; Kmetykó, Szücs, Krizmanich, Szalai, Pászty, Gellért egytől-egyig remekeltek s teljesen rászolgáltak a közönség elismerő tapsaira.
A disztorna befejeztével Bolla Mihály min. tanácsos üdvözölte a közönséget. köszönetet mondott az összes résztvevőknek, majd Kmetykó János és Bábel Rezsőnek a reprezentatív csapat fejlesztése körül szerzett érdemeikért átadta a MOTESz. oklevelét. Ugyancsak a MOTESz. oklevelét bírói működéssel kapták Szücs Vilmos és Hellmich Ottó, Gellért Imre pedig, mint a reprezentatív-csapat legszorgalmasabb tagja kapott oklevelet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hungária – Ferencváros 2:2 (1:0) Hungária – Ferencváros 2:2 (1:0)
A verőfényes tavaszi vasárnapon már kora délután megindult az...
Egyenlőség a halál előtt Egyenlőség a halál előtt
Az egyenlő veszedelem bizonyos lelki egyenlőséget teremtett a...
Merénylet a cseh miniszterelnök ellen Merénylet a cseh miniszterelnök ellen
Kramarz cseh miniszterelnök ellen január 8-án délután két órakor...
A bécsi nemzetközi kardverseny A bécsi nemzetközi kardverseny
Diadallal folytatódott a magyar vívóexpedíció bécsi újra. A tegnap...
Március
Szimatolva a parton, mint a vad, hitetlenül, hogy elmúlt február: ...
Rövidek Rövidek
Az angol hirszolgálat az Associated Press algiri hiradása alapján...
Balesetek a footballjátéknál Balesetek a footballjátéknál
A footballjáték ugy szerepel a köztudatban, mint egy nem teljesen...
Cseremisz nyelvtan Cseremisz nyelvtan
Oroszország különböző kormányzóságaiban elszórva laknak a...
 A legnagyobb tengermélység A legnagyobb tengermélység
Az eddigi megállapítások szerint a legnagyobb tengermélységet a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98