Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Vasuti mozdonyok

Ha Stefenson ma feltámadna, aligha ismerne rá arra a találmányára, melyet a vasut elnevezés alatt ismerünk. Az ő kezdetleges, magas kazánkürtővel ellátott mozdonya valóságos nagyobb játékszernek látszanék a mi kor óriási mozdonyai mellett. Nemcsak a nagyobb sebesség, a mely ma már néhol a száznegyven-százhatvan kilométer körül jár, hanem inkább a szerkezeti bonyodalmasság, azonkívül az óriási suly és nagyság, a sajátságos forma az, a melyből alig van valami, a mi a régi kezdetleges mozdonyra emlékeztetne.

Természetes, hogy sok minden körülmény indokolja a legujabbkori mozdonyok érdekes és sajátságos alakját. A sokféle körülmény közül ki kell emelnünk azt, hogy némelyik inkább csak személy-, a másik teherszállitásra való. Egyik sik pályán robog végig, másik hegyi pályán siet felfelé, majd onnan le. Van hosszabb járatra szóló mozdony, van olyan, a mely csak a szomszédos, vagy közeli forgalom lebonyolítására való.

Mindenesetre nagy szerepet játszik azonban a levegő ellenállásának kérdése. Valamely mozdony hasznavehetőségét, sebességének megfelelő kihasználását az dönti el, hogy mig egyrészt a kazánfütés, a gőzeloszlás és a hajtókerekek működése minő kapcsolatban áll egymással, ugyanakkor minő sikerrel tudja a mozdony a levegő természetes ellenállását legyőzni. Ekkép alakulnak ki azután a formánk, a melyeket képeinken bemutatunk, de a melyek ezáltal még távolról sincsenek kimeritve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Amerikai express-mozdony Ez a mozdony olyan helyeken közlekedik, ahol erősen görbül a pálya Gyorsvonat mozdonya. Az elején van a levegővágó készülék Hatalmas gépezet, a melynek óriási hajtókerekei figyelmet érdemelnek Teherszállitó modern gőzmozdony
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98