Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1910 | Január

Motoros kerékpár légcsavarokkal

Ismeretes, hogy az ugynevezett légcsavaroknak a repülési technika terén nemcsak nagy, de elsőrendű feladat jut osztályrészül. Az aviatika jelenlegi állása mellett ugyanis nem tulozunk, a mikor a levegőbe való emelkedés és a levegőben való maradás technikáját is jórészt a légcsavar szerkezetétől teszszük függővé.

Ugy kell ezt értelmeznünk, hogy a légcsavarra esik a függő kérdések megoldásának sulypontja, a mennyiben a mótor csakis egy alkalmas és az aviatika czéljainak megfelelő légcsavarral együttesen müködhetik sikeresen. Nyilt kérdés volt eddig és szemben a további találmányokkal, még nyilt kérdésnek marad, hogy voltakép milyen alaku légcsavarral lehet a légtömegben ugy haladni és a légtömegben megfelelő támasztékot találni, a mely biztositja a repülőgép stabilitását és kormányozhatóságát.

Jól tudjuk, hogy a hajózás terén is sokat vitatott kérdés volt, hogy minő alakzatu hajócsavarokat alkalmazzanak. Sőt ez a kérdés még a hajózás terén sincs végkép eldöntve, noha a viztömegek természetét, hatását, anyagát sokkal jobban kiismertük már, mint a bizonytalan légtömeget, a mely csakugyan ezer és ezer változatnak van kitéve. A légmozgások sokfélesége, nagy ereje, a különböző irányban mozgó légrétegek stb., a légcsavar szempontjából azt a követelményt állitják fel mindenekelőtt, hogy a csavarok forgása óriási sebességű legyen.

A mikor ugyanis a légcsavarok oly gyorsan forognak, hogy szabad szemmel teljes lehetetlenség a forgásukat figyelemmel kisérni, akkor keletkezik az az energia, a mely a levegőbe mintegy beleviszi, s ott utat csinál a repülőgépnek. A légcsavarokra hárul az a feladat, hogy a mótor sikeres működését átvigye a repülési technika gyakorlati mezejére. Archdeakon tehát mindenekelőtt mótorrendszerű kerékpárt szerkesztett, a melynek az elejére olyan légcsavarokat alkalmazott, hogy ott a légcsavarokat ki lehessen cserélni.

A sokféle alakzatu csavar közül a képen látható formáju csavar müködésétől lehet a legtöbbet várni, mert a kisérletek azt igazolták, hogy a légcsavar működésekor kezdetben a kerékpár csak szép szabályossággal kezdett szaladni, de utóbb már a kerékpár szaladása 5-10, sőt 20-30, majd hirtelen hetven és kilenczven órakilométernyi sebességüvé fokozódott. Meg kell jegyeznünk, hogy a mótor pusztán a légcsavarral van összeköttetésben, a kerekekre nem hat, mert azoknak forgását a légcsavar idézi elő az által, hogy mintegy magával ragadja a kerékpárt.

Kétségtelen tehát, hogy a mennyire elsőrendű fontosságú a repülésnél a motor, jelentőségben nem áll mögötte a légcsavar sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Archdeakon, a hirneves léghajós motorszerkezetü kerékpáron próbálja ki, hogy a légcsavarnak milyen alakzata a legalkalmasabb a repülés technikája szempontjából Motorszerkezetü és légcsvarokkal ellátott kerékpár
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Biróink és a biróképzés Biróink és a biróképzés
Két hetet már végigélveztünk az idei footballszezonból. Gólra, sőt...
Rövidek Rövidek
Hóman Bálint kultuszminiszter vasárnap délelőtt Székesfehérvárra...
Vaszary János képei Vaszary János képei
Vaszary János nem tartozik az önmagukban megállapodó művészek...
Koburg Lujza herczegnő elmebeli állapota Koburg Lujza herczegnő elmebeli állapota
Koburg Lujza herczegnő gondnoka mult év május havában a bécsi...
Meghalt Zsolnay Vilmos (1900. március 23.) Meghalt Zsolnay Vilmos (1900. március 23.)
Eredetileg kereskedéssel foglalkozott: Pécs központjában egy...
Gregor Strasser Gregor Strasser
Gregor Strasser, volt müncheni patikust, a nemzeti szocialista párt...
Kedden dől el: boxolt vagy nem boxolt Biller Irén? Kedden dől el: boxolt vagy nem boxolt Biller Irén?
A Király Szinház két népszerű primadonnájának, Biller Irénnek és...
Tallózás az uj költségvetésben Tallózás az uj költségvetésben
Az alábbiakban bemutatunk néhány szemelvényt Fabinyi Tihamér...
Miért folyik a harc Spanyolországban Miért folyik a harc Spanyolországban
Az elmult hét riasztó és véres eseményei után, amelynek rőt lángja...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98