Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Útmutató a csikos hátu buzalégy irtására

A csikos hátu buzalégy (Chioropa taeniopus) nálunk kétféle kárt tesz: az egyiket őszszel a fiatal vetés megfertőzésével, a másikat tavaszszal a buzaszár legfelső részének sajátszerü megtámadásával.

Az őszi kártétel, mely legjellemzőbb alakjában a buzán látható, abból áll, hogy a légy kis lárvája a levélen lecsuszva, a fiatal növény közepébe huzódik, a mely azután rendellenesen fejlődik és valósággal kis hagymaalakuvá nő. E megvastagodott tőben azután megtalálható a lárva, mely az egész telet mint ilyen, e helyen huzza ki.

Ez a lárva fehér, teljesen felnőtt korában 6–7.5 mm hosszu, hengeres testü, testvége két nyulványban végződik és fehér alapszinéből kiri a bélcsőnek áttetsző és sötétlő vonal alakjában látható rajza. Bábja, mely ugyancsak a buzatőben tavaszszal található, 6–7 mm hosszu, fényes, sárgás-barna, hengeres idomu és mindkét végén hirtelen kihegyesedik. A kora tavaszszal rajzó kis légy czitromszinsárga és hátán fekete-barnás sávokkal bir. Ez nemcsak a gabonaféléket, de a vadon termő füféléket is szereti.

Tavaszi rajzáskor meg szokta fertőzni a gyenge késő őszi vagy tavaszi buzavetéseket.
Ez a második kártétele azonban egészen különbözik az őszitől, amennyiben petéjét most a gabonaszárak hegyére tojja s az abból kikelő lárva nem lefelé huzódik, hanem a kalász-hüvelyen át levándorol közvetlenül a kalász alatt lévő első bütyök-közre. Itt nem rágja át a szárt, hanem a levél-hüvely alatt olyan csatornát rág rajta, a mely éppen a száron, körülbelül két milliméter szélességben huzódik a nélkül, hogy a lárva annak  falát befelé (a szár közepe felé) átrágná.

E támadás folytán a fertőzött szárnál három jelenség látható.
Először is a kalász hasban marad, hüvelyéből nem bujik ki; másodszor a szárnak megtámadott bütyök-köze feltünően megvastagodik, vagyis, mint mondani szokás, köszvényes (podagrás) lesz és aránylag véve rövid marad; harmadszor pedig a megvastagodott (köszvényes) száron mindig ott van a rágott csatorna, mely a lárva szennyes-barnás ürülékével van tele. Ez a három jelenség feltétlen ismertető jele e légy nyári kártételének. Lárvája és bábja, mely e rágáshelyen található, most is olyan, mint a milyen az őszi nemzedéké volt.

A csikos hátu buzalégy nyári kártétele leginkább a táblák szélein, kivált füves mesgyékkel, rétekkel határos részeken látható, világos jeléül annak, hogy e légy a vadon termő füvekből huzódott ide. Akad azonban elvétve a táblák belsejében is.

Aratás idején kikel a légy a bábból s akkor, ha késő tavaszi vetés nincs, vadon termő füvekre vándorol, a honnan nyári ivadéka ismét az őszi vetésekbe kerül vissza.

Magyarországon, honi tapasztalataink szerint, mind a két kár egyformán veszedelmes, noha gazdáink inkább a tavaszi bajt ismerik, az őszit egyszerüen a hesszeni légynek tulajdonitják.

Védekezésül ellene szintén csak késő őszi vetést lehet ajánlani, úgy mint a hesszeni légy ellen, de az előzetesen (augusztus vége felé) alkalmazott csalogató vetést azután a rendes őszi vetéskor le kell mélyen szántani. Nagy gond forditandó természetesen arra is, hogy a buzaföldek szomszédságában a mesgyék füve, ha egészen ki nem irtható, legalább gyakran (kivált augusztusban) levágassék, hogy a benne élő fejletlen lárvákkal együtt elszáradjon.

Minthogy e légytől a tavaszi gyenge vetés is igen sokat szenved, azért gondoskodni kell, hogy az korai és erős legyen.

Ugyancsak tavaszszal lehet menteni azt az őszi vetést is, a melyet e légy már a múlt őszszel támadott meg: ebbe tavaszszal foltonkint csalogatóul szintén egy-két barázda buzát kell vetni. A tavaszszal rajzó legyek inkább azt a gyenge (csalogató) vetést lepik el, s az őszit nem bántják. Az ilyen tavaszi csalogató vetést akkor kell leszántani, ha a fehér lárvák láthatók benne.

Azután, ha nem is orvoslása a bajnak, de javára szolgál a fertőzött vetésnek az is, hogy ha talaja jó termőerőben van, mert könnyebben heveri ki a bajt, mintha földje sovány. ebből az következik, hogy gondoskodni kell az ilyen földek trágyázásáról. Mert ha jó erőben van a föld, akkor ha a fertőzött szárak el is pusztulnak, helyettük megerősödnek a sarjhajtások s olyan termést adnak, hogy a buzán semmiféle kár sem lesz látható.
Német gazdák azt tartják, hogy a bánáti magyar buza némileg ment e légy támadásától, a mennyiben erős vetést ád, a melyben e rovar kevesebb kárt tehet. Noha nálunk e tekintetben próba nem történt, kivánatos volna, hogy gazdáink a bánáti buzának ezt a tulajdonságát szintén kipróbálják.

Mint a legtöbb kártékony rovar ellen, úgy a csikos hátu buzalégy ellen is csakis úgy lehet sikeresen védekezni, hogyha a munkához nemcsak itt-ott egyesek, hanem a fertőzött vidéknek lehetőleg minden gazdája hozzá lát. Minél többen védekeznek, annál biztosabb a kedvező eredmény. Ha egyik-másik hanyag vagy tudatlan gazda földjén kénye-kedve szerint szaporodik a csikos hátu buzalégy, ennek árát az előre látó szomszéd is megadja, mert a légy jól tud és bir is messzire repülni s a jó gazda gondozott vetésébe is elvándorol.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Vasasok győzelmei jegyében folyt le az MTK mezei versenye A Vasasok győzelmei jegyében folyt le az MTK mezei versenye
Az MTK-pálya környékén aránylag elég jó állapotban levő országutakon...
Vidéki lapok hirdetései Vidéki lapok hirdetései
Jellemző, hogy mi mindent lehet látni mostanában a vidéki lapok...
Villámcsapás a templomban Villámcsapás a templomban
Zsámbék pestmegyei község felett a mult napokban hatalmas vihar...
Kehrling Béla nyerte a Takáts Imre emlékezetére kiírt tizedik fedett tenniszpálya bajnokságot Kehrling Béla nyerte a Takáts Imre emlékezetére kiírt tizedik fedett...
A vasárnapi hideg, száraz időben rendezték Magyarország 1932. évi...
Többszörös rablógyilkossággal vádolt szepsii cigányok Többszörös rablógyilkossággal vádolt szepsii cigányok
Hetek óta az egész közvélemény nagyérdeklődése mellett folyik a...
Apróságok Apróságok
Az este megérkezett Görögországból Bécsen keresztül Turai Ida, akit...
Apróságok Apróságok
Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót a budapesti tudományegyetem...
Az olasz-török háború Az olasz-török háború
A tripoliszi háborúból érkező legújabb hírek a törökök sikereiről...
Hogy készül a liptói túró? Hogy készül a liptói túró?
Hajnali harmat csillog a Csebrád minden fűszálán. Korán reggel van...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98