Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Egy sápadt asszony - Szini Gyula regénye

Szini Gyula talán leginkább kifejezett példánya köztünk annak a típusnak; a melyet az eszthéta szóval szoktunk jelölni. Fogékonyság minden iránt, a miben kultura és szépség van, gyöngéd érzékenység, a melynek húrjai minden fuvallatra megrezdülnek, a tudás nagy anyagának felhalmozása a lélekben, de úgy, hogy minden a benne levő eszthetikummal, a formáiban érezhető szépséggel hasson, a szemléleti dolgok átfinomítása az érzésen - ezek a legfőbb jellemvonások, melyek az eszthéta-lelkeket rokonszenvessé, a mai kultur-élet kertjének vonzó virágjaivá teszik.

 

Alkotásaiban az ilyen természet rendszerint idegenkedik a nagyvonalú konczepczióktól, inkább a finomságokat keresi, mint a nyers, természetes realitásokat s nagyobb művekben is, regényben drámában az intim bensőség, a differencziált lélekrajz felé hajlik, mint a drámai mozgalmasság s a határozott vonalú karakterrajz felé.

 

Festők nyelvén szólva, inkább tónusokkal dolgozik, mint vonalakkal és színekkel. Ez jellemzi Szini Gyula Egy sápadt asszony czímű regényét is. Inkább apróra kidolgozott novella, mint regény, mert hiányzik belőle a mese sokágúsága, az egymáshoz viszonyított alakok sokasága s a szélesre megfestett háttér, a mely az alakoknak a társadalommal való kapcsolatait érzékítené.

 

Egy-egy vonás, egy-egy czélzás vagy leírás érezteti csak, hogy alakjai belőlünk, a mi életünkből nőttek ki - egyebekben a maguk belső életét élik, életűk válságos pillanataiban, mikor az embernek teljesen önmagára kell konczentrálnia magát, kikapcsolódva mindenből, a mi a mindennapi események közben többé-kevésbbé meghatározza az ember gondolatait és cselekedeteit.

 

A regény főczélja tulajdonképen egy nemes, finom asszonyi lélek rajza, a kit lelke magasrendű fejlettsége juttat éles összeütközésbe környezetével; ez a lázadás egy nagy külső és belső komplikáczió kellős közepébe ragadja, a melynek előidézője ő maga a melylyel elszánt homlokkal száll szembe, a női lélek sajátságos passzív ellenállásával, - hogy aztán a csomót mégse ő maga oldja meg, hanem egy eleven, vidám, okos kis leány és — a regény legkevésbbé szerencsés fordulatával - a véletlen képében maga az író.

 

A mi különben a regényben történik, az teljesen mellékessé válik olvasás közben, a fősúly a történetről az elmondás módjára lendül át, arra a tömérdek apró finomságra, gyöngéd megérzésre, a melylyel az iró alakjait kíséri s a stilnek arra a filigrán művészetére, a melylyel Színi Gyula dolgozik.

 

A regény minden részlete egy-egy pasztell-kép, a mely maga-magában is művészi hatású s e mellett teljes művészettel egyesül az egész képpel; olyan, mint a nemes csipke, a melynek minden részlete gyönyörködtet a nélkül, hogy rovására esnék az egésznek. Részlet-munka, aprólékos, csecsebecse szerű és egész hatásában mégis mutat valamit a művészet nagy vonalaiból. Első nagyobb terjedelmű műve az irónak s örvendetes távlatokat nyit jövő fejlődésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Megindult a közvetlen postai forgalom Magyarország és Románia között Megindult a közvetlen postai forgalom Magyarország és Románia...
Magyarország és Románia között tudvalevőleg március 1-vel megindult a...
A Rimamurányi-salgótarjáni vasmű rt. cáfol A Rimamurányi-salgótarjáni vasmű rt. cáfol
A Rimamurányi-salgótarjáni vasmű rt. felől az a hír kelt szárnyra,...
A szultán alkotmányt ad a törököknek A szultán alkotmányt ad a törököknek
Az újtörököknek az alkotmányhelyreállítás és az új rend iránt táplált...
Május elseje Május elseje
Május elseje a munkások napja. Ezen a napon az egész világon leteszik...
Lesz olimpia! Lesz olimpia!
Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság A Nemzetközi Olimpiai...
Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 1 Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből...
Az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb és ipari vívmánya, a...
Könyv a lawn-tennisről
Az idei lawn-tennis szezon kezdetén egy könyv hagyta el a sajtót. A...
A világ egyetlen bibliai múzeumában, Budapesten A világ egyetlen bibliai múzeumában, Budapesten
Néhány héttel ezelőtt egy tucat gazdag ausztráliai turista járt...
Látogatás a cigaretta-császár lakásán
Stefánia-út 24, ez Grauman Viktor pesti „cigaretta-császár” lakásának...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98