Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Szobrászműterem a Budapesti mesteriskolában

A hol élénk művészi élet van, mindenütt szokottá vált, hogy a nagyközönségnek a művészet iránt érdeklődő része időnként meg-meg látogatja a művészek műtermeit, érdeklődik készülő új műveik, terveik s az iránt a környezet iránt, a melyben a művész dolgozik s a mely többé-kevésbbé befolyással van műveinek jellemére is.

 

Egyszer-másszor nálunk is történt kísérlet ennek a szokásnak meghonosítására, mert maguk a művészek is fölismerték, hogy az ilyen közvetlen érintkezésük közönséggel mennyire alkalmas a művészet iránti érdeklődés fölkeltésére és folytonos élesztésére.

 

Meggyökerezni azonban nem tudott e szokás, a kezdeményezések csakhamar elaludtak; aligha azért, mintha a közönségben nem volna meg az érdeklődés, hanem a dolog szokatlanságánál s a vele járó tartózkodásnál fogva. A személyes látogatást pótolja legalább némileg, ha érdekes képekben bemutatjuk a magyar szobrász-műtermek egyik legnevezetesebbikét, a mesteriskola szobrász-műtermét, hol Strobl Alajos és tanítványai dolgoznak.

 

Az iskola, mint ismeretes, az Epreskertben van. A görögstilű épületet 1889-ben építették. Érdekes már környezete is, hol régi magyar vagy magyar vonatkozásu műemlékek vannak felállítva pontos másolatokban vagy az eredeti kövekből újra összeállítva, nem különben Strobl Alajos néhány nagyobb szoborművének mintái is.

 

S műtárgyakkal van tele minden, a hova fordulunk. A mester művei közül ott látni a fogadóteremben Erzsébet királynénak márványszobrát, mely a budavári ereklye-muzeum számára készült, továbbá a Szent István szobor, a Kossuth - mauzoleum mintáját s egy kutyáktól űzött vadkan szobrát.


A fogadószobából jobbra nyiló teremben áll a nagykőrösi Aranyszobor egyik alakja, a vén számadó gulyás, melyet a mester most fejezett be, továbbá gróf Széchenyi Gyula mellszobra. Keleti Gusztáv készülő síremléke, Izsó Miklós mellszobra s egy muflon-kossal viaskodó medve szobra, hű mása annak a medvének, melyet az idei télen Henrik porosz herczeg ejtett el a betléri medvevadászaton. Van itt egy szökőkútra való vadkanfej is, — a két utóbbi szobor a készülő bécsi nemzetközi vadászati kiállítás érdekességei közé fog tartozni.

 

Egy másik teremben Justitia ülő-szobra van sokszinű márványból, — ez római kiállításra készült. Ezeken kívül egész sereg kisebb-nagyobb szoborminta emlékeztet arra, hogy Strobl mesternek nagy szobrászi mult van a háta mögött, de előtte is fényes pálya van még. Mellette dolgoznak tanítványai, Vaszary László, Rápolli Lajos, Székely Károly, újabb művészi alkotásokkal elfoglalva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Strobl Alajos Justitia márványszobra előtt Strobl Alajos nagy műterméből A Mátyás-Templom köveiből felállított Hunyady-Kápolna a kertben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98