Dtum
Login with Facebookk
1910 | November

Párisi divatkülönlegességek

Minden évszak meghozza a maga divatcsodáit, melyeknek megteremtésében és kiállításában a párisi nagy divatczégek valósággal mesterek. Minden alkotásunk egy-egy megtestesült eszme, mely nem csupán a viselőjéhez alkalmazkodik stilszerüen, de megkivánja a neki szánt méltó helyet is.

 

Nemcsak az ujdonság varázsa hat összeállításunkban, de a különlegesség, mely minden egyes ruhadarabra reányomja a párisi izlés, sikk és eleganczia bélyegét. Épp e specziális ízlés követelménye, hogy persze a divat maga is, de még inkább annak utánzói gyakran szélsőségekre ragadtatják magukat, tul akarván tenni ízlés és divatosság terén mindenkin.

 

Igazolja ezt a fenti képünkön bemutatott hermelinbe és bársonyba burkolt hölgy is, ki mosolyogva fogadja a toilette-je által okozott feltünést. Mily ellentét! Bunda, bársony, hatalmas karmantyu és szabad nyak, rövid ujj, keztyütlen kéz! Ez utóbbi magyarázata az óriási karmantyuknak, melyeket e télre kilátásba helyez a divat. Mint ujdonságot üdvözölhetjük e képen a „ Le a füzővel” elv megvalósulását is.


Szinte jól esik elképzelni a legridegebb telet ha a tuloldalon bemutatott bundákra vetünk egy pillantást. Nem kevésbé állja majd meg helyét a zord idővel szemben a simulékony, lágy sevioból készült hosszu angol szabásu kabát sem.

 

Az automobilszenvedély támasztotta fel ujra a hosszu kabátok divatját, melynek a hölgyvilág szivesen hódol, elismerve annak czélszerüségét és szépségét.


Az első bunda tibeti macska tarkarajzu szörméjéből készült; szépségét csak emeli a fekete rókaprémdísz, egyben előnyös keretet képezve a bájos fejhez.

 

Az egyszerü fényes nemezkalapon természetesen ott diszlik az elmaradhatatlan pleureuse, a mely annál értékesebb, minél nagyobb hullámokat vetnek szálai, ha lengeti őket az őszi szél.

 

A tibeti macska szőrméje divatczikk lesz e télen. Nem csupán kabátokat készít belőle, de számtalan változatánál találkozunk toque, nyakbavető boa és karmantyu alakjában.


Eredeti fénykép után mutatjuk be a sevio-kabátot, mely gyönyörüen simul a szép arczu nő alakjához. Aczélszürke szövetből készült belészőtt béléssel. Egyszerü és oly hosszu, e mellett oly kényelmes, hogy a legféltettebb ruhát is megvédi s alig lévén sulya, friss és üde marad alatta a legkényesebb dísz is. Igen diszkrét és csinos díszt képez rajta az eperszínü gallér, kézelő és három pánt, mely egyuttal a gombolást is közvetíti.


Méltó helyet talál a drága, előkelő kék rókaprém, a fekete, elegáns bársonykabáton, mely festői redőket vetve, oly keresetlen egyszerüséggel simul viselőjéhez, mintha nem is volna remekbe a franczia szabómüvészetnek. Bizonyítja e díszes felöltő azt is, hogy női előkelőség, gazdaság, pompa és eleganczia minden tulzás nélkül is érvényesülhet egy-egy divatos ruhadarabon.


Sok esti köpenyt készítenek libertyből, bársonyból, pasztell-posztóból, koczkás selyembéléssel és hajtókával, mely utóbbival egyező anyagból készül a szinházi főkötő.


A tulnagy karmantyuk és nyakbavetők tetemesen elvonnak a szolid benyomásból, melyet a divatos hosszu kabátok különben keltenek.


A virágdíszü széles karimáju nemez, valamint a kócsagos felhajtott szélü kalap vigasztalásul szolgálhat azoknak, kik nehéz szívvel bucsuznak a nagy kalapoktól, mint szépségük emelőjétől, nem találva fel arczuk kiegészítő részét, a jelenleg elhatalmasodott toronyszerü magas kalapokban, selyem-, bársony-, szörmetoqueokban, barettekben és sapkákban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Divatújdonság a fűző nélküli ruha Divatos hosszú kabátok. 1; tibeti macska bundájából készült 2; sevioból 3; fekete bársonyból kék róka szörme szegélyezéssel
Cikk-ajánló
Az MTE mezei versenye Az MTE mezei versenye
Népes mezőnyök jellemezték a versenyt, amelynek újítása, - hogy egy...
A berlini tornát a WAC nyerte a Ferencváros ellen A berlini tornát a WAC nyerte a Ferencváros ellen
A Ferencváros húsvét második napján elvérzett a bécsi WAC ellen,...
A perzsa sah hosszan beszélgetett Vámbéryvel A perzsa sah hosszan beszélgetett Vámbéryvel
A sah már a magyarok iránti rokonszenvvel telt szívvel érkezett...
Elfogták az ál- olaszt, aki eltüntette gróf Széchenyi Bálintné 63.000 pengőjét Elfogták az ál- olaszt, aki eltüntette gróf Széchenyi Bálintné 63.000...
Két esztendővel ezelőtt pattant ki az a nagyszabásu valutaügy,...
A bankjegyek felülbélyegzése A bankjegyek felülbélyegzése
Minthogy a volt osztrák-magyar pénzközösséghez tartozott valamennyi...
Junkers Hugó, a repülőgép tökéletesítője 1. Junkers Hugó, a repülőgép tökéletesítője 1.
A német tudós és a gyakorlati élet - A német tudomány ma már nem...
Testvéreink Testvéreink
Ezer bajunkban, szenvedésünkben és nélkülözésünkben, kétségbeesett...
A legtetszetősebb írások az ünnepi számokban A legtetszetősebb írások az ünnepi számokban
Minden karácsonykor megkérdezik a közönséget, hogy a napi- és...
A mozgófénykép feltalálója meghalt A mozgófénykép feltalálója meghalt
Nevezetes halottja van a francziáknak közvetlenül, közvetve azonban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98